Hongaarse stoofschotel voor 4 personen:
Ingrediënten:
- 400 gram varkens-schouderlapjes
- 200 gram speklappen
- 2 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 grote uien
- 2 grote paprika’s (1 rode en 1 groene)
- 3 deciliter runderbouillon
- zout
Voor het bouquet
- 1 bleekselderij stengel (in ringen)
- 1 wortel (in schijfjes)
- 1 prei (in ringen)
- 1 laurierblad
- 2 kruidnagels
Bereiding:
- We snijden het varkensvlees in dobbelsteentjes en de speklappen in repen.
- De twee uien grof snipperen en de paprika’s, ontdaan van zaden en zaadlijsten, in blokjes snijden.
- De olijfolie in een braadpan verhitten en hierin het vlees al omscheppende licht kleuren. Hierbij de ui en paprika doen en zolang doorbakken tot de uien glazig worden.
- Nu zout, paprikapoeder erbij en goed doorscheppen.
- Los de tomatenpuree op in de warm gemaakte bouillon en giet dit dan over het vlees.
- Leg nu het bouquet op het vlees en breng het geheel aan de kook.
- Doe de deksel op de pan en laat het geheel op een laag vuur ± één uur zachtjes sudderen.
- Regelmatig even door de massa roeren.
- Controleer of er niet teveel vocht verdampt tijdens het stoven anders iets warm water of bouillon erbij doen.
- Voor het opdienen de kruidnagels en het laurierblad verwijderen.
- Eventueel het gerecht iets binden als het te dun is. Dit kan eenvoudig met allesbinder.
Lekker met: rijst of aardappelpuree Tip: Prik het laurierblad met de kruidnagels vast op een stuk ui, zodat dit gemakkelijk te verwijderen is.