Het recept dat we hier geven is de beroemde “Rantott sajt”, een modieus voorgerechtje of volledig hoofdgerecht voor vegetariërs, afhankelijk van de grootte van de porties. Enorm populair in Hongarije.Het recept is trouwens niet specifiek “Hongaars”, je vindt zoiets ook in alle omringende landen.
Ingrediënten
- een plakje Trappista sajt (te vergelijken met een vrij zachte trappistenkaas uit België, bv. Passendaele) eventueel een plat stuk gewone belegen kaas.
- Bloem
- paneermeel of verkruimelde beschuiten (Sommigen doen wat kruiden (en paprika) door het paneermeel, anderen weer niet…)
- boter
Bereiding
- Neem de kaas en snijd daar handzame plakken van.
- maak een beslag van water en ( gezeefde ) bloem, maak dat zo dik dat het net niet meer druipt,
- neem een bord met paneermeel ( of verkruimelde beschuiten).
- maak in een koekenpan de boter heet,
- neem een plak kaas, wentel hem eerst door het bloembeslag, daarna door het paneermeel. zorg ervoor dat alle kanten goed bedekt zijn en er geen barstjes in het jasje zitten. Soms word dit twee keer gedaan om het jasje zeker goed dicht te hebben.
- bak de plak kaas aan alle zijden lekker bruin.
De gebakken kaas smaakt erg lekker bij spruitjes. Een variant op dit recept is in plaats van kaas met grote champignons. Die gaan in precies hetzelfde deeg en dan in de frituur.