Nagyrákos

Nagyrákos is een dorp aan beide zijden van de Szala-stroom. Nagyrákos is een dorp in de provincie Vas, Hongarije. Nagyrákos ligt dicht bij het Hongaars-Sloveens-Oostenrijkse drielandenbpunt.

Opvallende bezienswaardigheden zijn er eigenlijk niet, of je moet een kleine kippenboerderij, een standbeeld ter herdenking van het Guinness Wereldrecord voor de grootste pot pörkölt , gehouden in 1986, de Nagyrákosi völgyhíd-brug en het bloemenimperium Zsohár Kertészet daartoe rekenen. Deze laatste is een vaste plantenkwekerij voor herbaceuos die sinds 1991 op het grondgebied van het Őrség Nationaal Park operationeel is.

Nagyrákos is één van de 33 gebieden in Hongarije waar „Őrségi tökmagolaj” gemaakt wordt, een ongeraffineerde plantaardige olie die wordt geperst uit de geroosterde zaden van de pompoen ( Cucurbita pepo L.), die speciaal is geteeld voor oliepersdoeleinden. Pure pompoenpitolie, uitsluitend geperst uit pompoenpitten, is vrij van andere stoffen. Het is een stroperige vloeistof vol karakter en vrij van vreemde geuren of smaken. Het heeft een volle, zachte, kruidige smaak die doet denken aan walnoot. Het is zeer donkergroen van kleur. Meervoudig onverzadigde vetzuren zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het vetgehalte. Deze bijzondere positie van Nagyrákos is vastgelegd in een Europese verordening.