Aardappelsoep uit Hongarije (2_

Home > Recepten > Aardappelsoep (2)

krumpli-leves (of Aardappelsoep)

De Hongaarse recepten zoals ik ze geleerd heb van mijn oma. Hierbij stuur ik u een recept van haar. De aardappelsoep zoals ik hem heb geleerd heb van mijn oma (86 jaar) nog steeds woonachtig in Hongarije.

Ingrediënten:

  • aardappelen (vastkokers)
  • 1 rode paprika
  • 3 eetlepels Hongaarse paprikapoeder (lijkt niet op de Nederlandse) Turkse paprikapoeder komt aardig in de buurt.
  • 4 tot 6 teentjes knoflook
  • 2 grote uien
  • olijfolie
  • bloem
  • gehakt (ongeveer 300 gram)
  • stukje varkensvlees (karbonade bv)
  • 2 a 3 eieren
  • flinke bos selderij

Bereiding:

  1. paprika + uien + knoflook + selderij fijn snijden.
  2. olie verwarmen en gesneden producten bakken.
  3. wanneer de uien glazig zijn het vuur wat lager zetten en 1 of 2 grote eetlepels bloem toevoegen. De bloem moet even bakken, maar mag niet bruin worden.
  4. Dan de paprikapoeder toevoegen en ook heel even mee laten bakken.
  5. Langzaam (liefst warm water) toevoegen.
  6. Goed blijven roeren om te voorkomen dat er klontjes ontstaan.
  7. Aanvullen met water tot de gewenste hoeveelheid soep.
  8. Gehakt mengen met ei + paprikapoeder + beetje knoflook, tot balletjes draaien en toevoegen aan de soep
  9. Stukje varkensvlees toevoegen + bouillonblokjes + beetje sambal of 1 rode peper mee laten koken (mag niet kapot koken)
  10. Aardappelen schillen en in redelijk grote stukken snijden (in 4 of bij grote aardappels in 8 stukken)
  11. de aardappelen pas na ongeveer een half uur toevoegen aan de soep en niet langer dan ongeveer een kwartier laten meekoken.

Aardappelsoep wordt in Hongarije meestal gegeten met een soort noedels. Hier heb je een speciale rasp voor nodig die niet in Nederland te koop is. Beslag maak je van

  • 2 a 3 eieren en
  • bloem.
  1. Goed mengen tot een dikte dat het deeg nog wel van je lepel afloopt maar heel langzaam. Wanneer je geen rasp hebt is het beter om het beslag wat dikker te maken zodat je er kleine stukjes van kunt snijden.
  2. Die stukjes laat je vallen in kokend water en schep je eruit nadat ze even zijn opgekookt. Ze moeten afgespoeld worden met koud water.

De noedel serveer je bij de soep en wordt eerst in het bord gedaan. De soep wordt er overheen geschept. Het stukje varkensvlees is eigenlijk alleen voor de smaak, maar kan ook in kleine stukjes worden gesneden voor door de soep. Zelf heb ik geleerd om deze soep te eten met brood. Turks brood is daar heel geschikt voor.

Nou ik hoop dat meer mensen met echte Hongaarse recepten reageren. Ik zoek er nl al heel lang naar.

Veel succes en groetjes Magdi Almadi

Heeft u dit recept gemaakt? Deel uw ervaring dan hieronder! Klopten de ingrediënten? Was de beschrijving duidelijk? Was het lekker? Heeft u nog andere tips?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *