Hongaarse vleessalade
Ingrediënten
- 1 kg rundvlees (lende, rib, magere borst of ezeltje)
- 1-1/2 liter water
- zout
- 1 ui
- 2 kruidnagels
- 1 laurierblad
- 6 peperkorrels
- een handje soepgroenten
- 2 groene paprika’s
- 4 tomaten
- 2 zoetzure augurken
- 3 uien
- 1/4 liter hete vleesbouillon (van het rundvlees)
- 4 eetlepels olie
- 5 eetlepels azijn
- witte peper
- 1 mespunt pikant paprikapoeder
- peterselie
Bereiding:
- Breng het water met wat zout, de schoongemaakte ui, het laurierblad, de peperkorrels en de kruidnagels aan de kook.
- Leg het vlees erin, sluit de pan en laat het vlees op laag vuur minstens 1 uur trekken.
- Maak de soepgroenten schoon, voeg ze aan de bouillon toe en laat het vlees trekken tot het gaar is.
- Neem het vlees uit de pan en laat het afkoelen, maar houd de bouillon heet.
- Maak intussen de paprika’s schoon, verwijder het zaad en de zaadlijsten en snijd ze in dunne reepjes.
- Leg de tomaten even in kokend water, pel ze en snijd ze in partjes.
- Pel de uien en snijd ze in dunne ringen.
- Snijd de augurken in plakjes.
- Maak een pittige marinade van de hete bouillon, de olie, de azijn, peper, zout en het paprikapoeder.
- Snijd het vlees in niet te dikke plakken en de plakken in reepjes.
- Leg ze in de marinade en schep alles goed door elkaar.
- Laat het vlees afgedekt minstens 20 minuten marineren.
- Meng de paprika’s, de uien, de tomaat en de augurkjes door de salade, dek de salade weer af en laat de smaken nog even mengen.
- Garneer voor het serveren met wat blaadjes peterselie.
- Geef er versgebakken bruine broodjes of een stuk goed boerenbrood met verse boter bij.