Sopron

Sopron, stad in Hongarije in de provincie Gyõr-Moson-Sopron, nabij de Neusiedler See (Fertö) en de grens met Oostenrijk, met 57.000 inwoners.
Sopron, slechts 64 kilometer ten zuiden van Wenen en acht kilometer van de Oostenrijkse grens in de buurt van de oostelijke uitlopers van de Alpen, is een populaire bestemming voor dagjesmensen. Een groot deel van haar allure stamt niet alleen uit zijn aantrekkelijke omgeving, maar ook uit de vele goed bewaard gebleven middeleeuwse en barokke gebouwen.
Het is een regionaal handelscentrum met lichte industrie (meubelen, textielwaren) en toerisme. Er is een universiteit voor Bosbouw en Houtwetenschappen (1808) gevestigd. Liszt Ferenc Museum (1867), mijnmuseum (1957); het joods museum is gevestigd in een 14de-eeuwse synagoge. In de ovaalvormige, door oude stadsmuren omgeven binnenstad resteren verschillende 15de–18de-eeuwse woonhuizen. Voorts zijn er de St.-Michaëlkerk (13de–14de eeuw), een voormalige franciscanenkerk (13de eeuw), de Heilig-Geestkerk (13de eeuw), de 61 m hoge stadstoren (1676) en een pestzuil uit 1701.
Alles bij elkaar, heeft de stad 115 officieel beschermde monumenten en 240 beschermde gebouwen. Daarmee is Sopron één van de steden met de meeste monumenten van Europa. Alle gebouwen in de oude stad bevinden zich binnen de grenzen van de middeleeuwse stadsmuur gebouwd op Romeinse ruïnes.Veel van deze gebouwen zijn van bijzonder belang.

Het ontstaan van de stad gaat terug op de Romeinse leger- en handelsplaats Scrabantia. In 1920–1921 was de stad het toneel van strijd tussen de Oostenrijkse machthebber (sinds 1920, Verdrag van Trianon) en Hongaarse vrijheidstroepen. Een onder internationaal toezicht gehouden volksstemming (dec. 1921) bracht de stad weer aan Hongarije Sopron is al eeuwen lang de toegangspoort tot Hongarije en daarmee Midden-Europa. Welk nieuws er ook in de tijd van de dubbelmonarchie uit Wenen kwam – goed of slecht – het kwam altijd via Sopron. De stad ligt in een smalle corridor die in het oosten wordt afgesloten door het Fertö-to, Hongaars voor Neusiedler See. Ten westen van deze natuurlijke doorgang waardoorheen de Ivka stroomt, en de spoorweg loopt richting Györ.

Door de gunstige geografische ligging bleef Sopron als een van de weinige oude Hongaarse bolwerken buiten het bereik van de Mongoolse horden en de Turkse sultans. En dat betekende het behoud van de pas recentelijk onder bescherming geplaatste historische stadskern met zijn oorspronkelijk middeleeuwse wachttoren, even oude synagoge en gotische ‘geitenkerk’. Sopron is lang een Romeinse vesting geweest. Nadat de bewoners het Romeinse burgerrecht hadden gekregen onder keizer en veldheer Marcus Aurelius (2e helft 2e eeuw), heeft het onder Rome gediend, tot de val van de ‘Stad van God’. In de 10e eeuw kreeg het de naam Odenburg. De huidige naam is afgeleid van die van een van de eerste graafschappen in dit gebied. In het Duitse taalgebied houdt men echter nog steeds vast aan de naam Odenburg.

Er is in Sopron veel te zien. O.a de ‘geitenkerk’ (Kecske-templon) middeleeuwse architectuur en de vuurtoren (Tüztorony). Sopron telt daarnaast verschillende kleine musea waarvan de belangrijkste zijn gegroepeerd rond het centrale plein van de stad, het Fö tér. Op dit plein komen de belangrijkste historische straatjes uit, zoals de Templom utca (kerkstraat), Klostor ucta (kloosterstraat) en de oudste straat van de stad die Üj utca (nieuwstraat) heet. Hier zijn prachtige oude geveltjes en binnenplaatsen te bewonderen. In de Üj utca staat de best bewaarde gotische synagoge van Hongarije, een bouwwerk uit de 12e eeuw. Midden op het Fö tér staat een pestzuil die in de literatuur ‘de mooiste van Hongarije’ wordt genoemd. Hij dateert uit eind 17e eeuw. Jaarlijks wordt in Sopron in de laatste twee weken van maart een Lentefestival gehouden. Gedurende de maanden Juni, Juli en augustus worden in het kader van het Zomerfestival verschillende tentoonstellingen en concerten georganiseerd. Het sinds 1957 georganiseerde festival biedt buitengewone artistieke producties voor de burgers van de stad en de buitenlandse bezoekers. Tussen de duizend jaar oude muren in het Grottheater van Fertorákos met een uitmuntende akoestiek, worden muzikale programma’s gebracht waaronder opera’s van Verdi en Puccini en de musical Hair. Traditioneel maken de „Dagen der Oude Muziek” deel uit van de Feestweken. De stad Sopron is gastheer van de zomerse theateravonden, het internationale zangkoren festival, het kinder-volksdans festival, de ontmoeting van blaasensembles, talrijke concerten en tentoonstellingen alsmede de „3e Internationale Zonderlingen Meeting”. Informatie via e-mail: sopron@tourinform.hu

OmgevingSopron lig in een wat natuur betreft volstrekt ongerept gebied met een subalpine klimaat .Er liggen twee Natuurreservaten in de directe omgeving van Sopron, Het Sopron Natuurreservaat en naar het oosten toe het Fertö-to Reservaat. Het Sopron Natuurreservaat kenmerkt zich door de dichte bebossing, terwijl het Fertö-to Reservaat meer een open karakter heeft.

 

2 gedachten over “Sopron

  1. van Hoegaerden Linda

    Beste mensen,
    Dit jaar wil ik naar Sopron / Hongarije gaan op vakantie met de caravan, graag ontvang ik zo veel mogelijk info over Sopron en de omligende streek rond Sopron.
    Wij willen ook graag vrienden vinden aldaar in Hongarije, hoe doen we dat ???
    Alle info is welkom.
    Vriendelijke groeten,

    Lin

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *