Nederlandse toernee Palatca Village Band (Roemenië): 26 t/m 31 oktober 2016

MUZIEK EN DANS UIT TRANSSYLVANIË VEROVEREN DE WERELD

Stefan Puki (c) Bokkie Vink

Stefan Puki (c) Bokkie Vink

In 1992, drie jaar na de val van het IJzeren Gordijn, speelde het authentieke dorpsorkest Palatca Village Band uit Transsylvanië (Roemenië) voor het eerst in Nederland. Een TV-uitzending in het programma “Reiziger in Muziek” bracht veel Nederlanders in vervoering. Tijdens de concerten raakte het publiek in extase. 23 jaar later is het dorpsorkest nog steeds springlevend en geeft concerten over de hele wereld. De dorpsmuziek en -dans uit Palatca is populairder dan ooit en een nieuwe generatie virtuoze musici heeft inmiddels het stokje overgenomen.

De Palatca Village Band is een authentiek traditioneel dorpsorkest uit Transsylvanië, waar de tijd is blijven stilstaan en waar leden van enkele zigeunerfamilies al vele generaties het beroep van muzikant op hoog niveau beoefenen. Dankzij hen is de eeuwenoude muziek van het dorp en zijn regio bewaard gebleven. Met een onnavolgbare techniek, die op geen enkel conservatorium wordt onderwezen, hebben deze duivelskunstenaars jou binnen enkele seconden te pakken. De manier waarop het ensemble speelt is het best te vergelijken met een veer die steeds opnieuw tot het uiterste wordt gespannen en plotseling wordt losgelaten. Hun vitaliteit, temperament en bevlogenheid doen denken aan de Buena Vista Social Club, het Kočani Orkestar of Taraf de Haïdouks.

In Palatca wonen Hongaren, Roemenen en roma door elkaar en het orkest bedient elke bevolkingsgroep in gelijke mate. De dorpsmuziek van Palatca is overigens ondenkbaar zonder dans.  De csárdás is een wondermooie dans: elegant èn opzwepend. Bij Hongaren in de diaspora zijn de dansen uit Palatca zeer geliefd. Zij zullen zich beslist niet onbetuigd laten tijdens dit concerttoernee.

Sterzangeres is de jonge Hongaarse Bori Fekete. Opgegroeid in de volksmuziekscene zet zij de Palatca-traditie kracht bij met haar indringende stem. Dansvirtuoos Balázs Pillich en zijn partner maken ons duidelijk waarom de dansen van Palatca bovenin de Hongaarse top-5 staan.

Speellijst:

  • 26 okt.  21:00     Zaal 100              Amsterdam         zaal100@zaal100.nl
  • 27 okt.  21:00     Café Trianon      Nijmegen            hongaarsevolksmuziek@gmail.com
  • 28 okt.  20:15     Beauforthuis      Austerlitz             www.beauforthuis.nl
  • 29 okt.  19:30     De Schakel          Vleuten                www.tanchazutrecht.nl
  • 30 okt.  15:00     Het Pakhuys       Zutphen               www.pakhuys.net
  • 31 okt.  20:00     De Kleine Stal     Losdorp               dekleinestal@ziggo.nl

Behalve concerten geven de musici op 29 oktober workshops voor dansers, muzikanten en zangers. Een voorbereidende workshop voor muzikanten vindt plaats op 15 oktober.  Meer informatie over concerten en workshops is te vinden op: www.tanchaz.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *