Abádszalók

Plaatsen > Abádszalók

Het plaatsje Abádszalók ligt tussen Szolnok en Tiszafüred aan de linkeroever van de Tisza in de provincie Jász-Nagykun-Szolnok.

Inwoners

  • In 2001: 4.677 inwoners.
  • In 2015: 4.279 inwoners in 2.041 huizen op een oppervlakte van 13.218 ha.

Dit vakantiedorp aan de zuidhoek van het Tiszameer is het belangrijkste sport- en waterrecreatieparadijs aan dit meer. Vooral in juli en augustus zijn er veel activiteiten tijdens de ‘Zomer van Abádszalók’ die 6 weken duurt en afsluit op 20 augustus,  de verjaardag van koning István,

Abádszalók is ontstaan door de samenvoeging van twee kleine dorpjes, namelijk Abád en Szalók. Abádszalók heeft op 1 juli 2005 stadsrechten gekregen.

Het leven in Abádszalók werd tot de komst van het toerisme door landbouw gekenmerkt. Nadat er in de rivier de Tisza een stuwdam is gebouwd, ontstond er ± 14 km2 open wateroppervlakte bij Abádszalók en heeft het toerisme hier zijn intrek genomen. Het dorpsleven in Abádszalók is vooral in de zomer aanmerkelijk verandert, het is nu een paradijs voor vissers, watersporters en ook voor jagers geworden.

In de enorme baai van Abádszalók kunnen liefhebbers van gemotoriseerde watersport hun gang gaan. U vindt hier veel vertier aan het strand zoals waterskiën, een rit met een bananenboot of waterfiets, maar ook de grote glijbaan moet hier genoemd worden. Aan de Atillabaai (Feltáró u.) ligt het grootste vrij toegankelijke strand van het Tiszameer, omgeven door bars, restaurants en een jachthaven. Hier kunt u lekker zonnen en zwemmen, er is genoeg plaats om onder een boom in de schaduw heerlijk te genieten van alles om u heen. Aan de kinderen zult u geen kind hebben want een mooie waterglijbaan en de waterfietsen nodigen uit tot veel vakantie plezier. Er is een jachthaven voor die mensen die zelf hun boot meebrengen. Een stukje naast het zwemgedeelte kun je jetski’s huren en een vaartochtje maken op de bekende banaan.

In het toeristenseizoen is er veel op cultureel, folklore en sportgebied te beleven in Abádszalók.

Meer dan 40 ondernemers, waaronder restaurants, snackbars, allerlei terrasjes, pensions en hotels staan voor de gasten klaar om hun vakantie tot een feest te maken. Er is een camping met daarbij 3 verwarmde zwembaden van verschillende temperaturen inclusief whirlpool. Massages horen ook tot de mogelijkheden.

In het poppenmuseum in het dorpshuis (István király út 41 Abádszalók) staan meer dan tweehonderdvijftig poppen die prachtige klederdrachten uit het gebied van het Karpaten-bekken showen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *