Alsószentmárton

De kerk van Alsószentmárton

Alsószentmárton is een plaats in de provincie Baranya in de buurt van de grens met Kroatië, , slechts 7 km van Siklós. Het Villany gebergte evenals het Villany-Siklos Harkány-toeristisch gebied liggen ten zuiden van de Hongaars-Kroatische grens, een paar kilometer verderop.

De naam verwijst naar St. Maarten, tevens patroonheilige van de kerk van het dorp. Het voormalige voorvoegsel Drava wijst op de nabijheid van de rivier. Het huidige voorvoegsel Alsó (Lager) wordt gebruikt om onderscheid te maken met het dorp Felsõszentmárton.

Alsószentmárton had in 2011 1119 inwoners.

Het dorp Sint Maarten (szentmárton) werd voor het eerst genoemd in een oorkonde in 1332.
In de 18e eeuw werd het dorp Drávaszentmártonnak genoemd. Tijdens de Turkse bezetting was het dorp verlaten. In de 18e eeuw heerste hier de Esterházy familie. In de 19e en 20e eeuw woonde hier voornamelijk Kroatische, Servische en Duitse kolonisten, en heette het dorp Semartin. Rond 1980 werd het een etnisch zuivere Roma nederzetting. De bewoners behoren tot de Beas, ook wel bekend als schildpad zigeuners.

Het klimaat wordt gekenmerkt door weinig neerslag van de lente tot de herfst, het gebied is matig droog. De zomer is matig warm, de winters zijn mild. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur varieert van 10,5 tot 11 graden Celsius.

Bezienswaardig in Alsószentmárton is in elk geval de barokke rooms-katholieke kerk. De kerk van de patroonheilige St Maarten werd gebouwd in 1797, op initiatief van bisschop Kázmér Esterhazy. Het altaarstuk toont de beroemde episode van de splitsing van de Mantel, waarbij hij de helft aan een bedelaar geeft.

Plaatsen in de omgeving Egyházasharaszti (4 km), Matty (4 km), Siklós (5 km), Siklósnagyfalu (7 km), Nagytótfalu (7 km), Gordisa (8 km), Kisharsány (8 km), Harkány (9 km), Kistótfalu (9 km).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *