Andornaktálya

Plaatsen > Andornaktálya

Andornaktálya is een 4.5 km lange dorp, dat ten zuiden van Eger ligt. Andornaktálya ligt nagenoeg teben Eger aangebouwd. Andornaktálya ontstond door het samenvoegen van Andornak en Kistálya in 1939.

Vroeger bestond het centrum van beide dorpen de holwoningen en de kelders van de heuvels die zich nog altijd uitstrekken aan de oostelijke kant.

De éénbeukige kerk van “Onze dame op de heuvel” van Kistálya is toegankelijk via de trap. Het barokke gebouw werd gebouwd tussen 1767 en 1779 waarschijnlijk volgens de plannen van Jakab Fellner. Andere bronnen noemen Antal Riendl. Een gedenkbord in het park voor de kerk herdenkt de belangrijke gebeurtenissen van de geschiedenis.

Het neoklassieke herenhuis Mocsáry is gesitueerd in het deel Andornak. Het werd gebouwd door de familie Mocsáry tussen 1836 en 1838. De voorgevel van het gebouw werd verfraaid met hulp van Marco Casagrande, beeldhouwer uit Venetië. De bekendste eigenaar van het herenhuis was Lajos Mocsáry. Hij was subprefect van provincie Borsod, slid tussen 1861 en 1892. Als één van de leiders van de Partij van de Onafhankelijkheid, vertegenwoordigde hij de principes van de revolutie van 1848, maar hij werd geleidelijk aan geïsoleerd wegens zijn ideeën over nationaliteitskwesties en werd later definitief gedwongen om de partij te verlaten. Teleurgesteld trok hij zich van zijn politieke carrière terug in zijn landgoed in 1892.

Aan de westelijke kant van de weg kunt u een neoklassiek ornament van het vroegere park bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *