Bácsalmás

Bácsalmás ligt in de provincie (comitaat) Bács-Kiskun, dicht bij de grens met de Vojvodina- regio van Servië, zo’n 50 km van het prachtige thermaalbad Mórahalom en 70 km van Szeged.

Bácsalmás telt 7248 inwoners (2007).

In de Middeleeuwen kwam de regio onder de controle van de Magyaren die de Slavische en de overblijvende Avarenpopulatie opnamen. Hiervoor is archeologisch bewijs gevonden in verschillende kleine dorpen.

Het gebied was in de 15e eeuw eigendom van János Hunyadi. Met de komst van de Turken verdween de bevolking en werd in eerste instantie vervangen door Kroaten ( Bunjevci ) die uit Bosnië en het Kroatische Littoral kwamen . De eerste vermelding van het dorp komt uit 1543 in de archieven van het aartsbisdom Kalocsa.

In de 17e eeuw was er een constante instroom van Kroaten onder leiding van de Franciscanen uit Bosnië . De laatste grote groep kwam onder leiding van kapiteins Marković en Vidaković.

Met de Turkse nederlaag in de Slag bij Zenta kwam Bácsalmás onder de controle van de Habsburgers. In 1772 bestond de bevolking uit 72 Bunjevci , 11 Hongaren , 3 Slowaken en 2 Romani. In de jaren 1780 werden 195 Duitse gezinnen door de Habsburgers geplaatst in Bácsalmás, die tot 1945 de overgrote meerderheid bleef. De meeste van deze kolonisten kwamen uit Zwaben , de Elzas en Mainz . I

In de 19e eeuw werd de stad een centrum voor de productie van wijn en graan dat voornamelijk naar Oostenrijk en Bohemen werd geëxporteerd. Het werd ook een belangrijk spoorwegknooppunt. In feite werd Bácsalmás een welvarende gemeenschap. Toch behield het de hele tijd zijn landelijke karakter met een sterke ambachtelijke klasse die de omliggende regio diende.

In 1941, aan het begin van de tweede wereldoorlog had de stad 13.000 inwoners, waarvan tweederde Duitsers (Donau Zwaben). In 1945-46 werd de meerderheid van de Duitsers verbannen en Hongaren uit Slowakije gehaald om hen te vervangen.

In 1986 was Bácsalmás nog een stad met meer dan 8.000 inwoners. Met de sluiting van sommige industrieën en de hervormingen in de landbouw, verloor de stad zijn bevolking. Bácsalmás worstelt om de afnemende landbouwsector te compenseren, maar alternatieven zijn moeilijk te vinden.