Szeged

Plaatsen > Szeged

Szeged is een stad in de provincie Csongrád in Zuidoost-Hongarije op de plaats waar de rivieren Maros en Tisza samenkomen. Szeged heeft lange tijd in het midden van Hongarije gelegen, maar sinds 1920 ligt de stad in de buurt van de zuidelijke grens. De snelweg M5 loopt van Boedapest via Szeged naar Servië. Over de snelwegen 43 en 47 reizst u van hier naar Roemenië.

Szeged stad heeft 162.010 inwoners (2012). Het is een centrum voor de agrarische omgeving met gevarieerde industrie. Er is in Szeged een universiteit en andere hoger-onderwijsinstellingen gevestigd.

Szeged staat bekend als de stad van kunst en cultuur en is met meer dan 2.000 uren zon, de zonnigste stad in Hongarije.

Geschiedenis Van bijzonder belang voor de stedelijke ontwikkeling van Szeged was de grote overstroming van 1879. Hierbij werden de huizen vrijwel allemaal vernietigd.

Een ander belangrijk punt in de geschiedenis van Szeged is het begin van de olieproductie in 1965.  In 1973 is een aantal naburige dorpen opgenomen in Szeged en sindsdien is de stad snel gegroeid.

Meer informatie over Szeged:

Thermen Tegenwoordig vindt u in Szeged een eenvoudig thermaalbad. Het thermaalbad met medische dienst in Hotel Forrás is voor de stad van groter belang.

Recepten  Szeged’s specialiteit is vissoep in Szeged stijl. De Pick Salami is één van de beste nationale specialiteiten van het land, maar deze wordt niet langer uitsluitend in Szeged geproduceerd. Ook de Szeged karbonaden zijn heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *