Budapest of Boedapest hoofdstad van hongarije

Plaatsen > Boedapest

Boedapest is de hoofdstad van Hongarije aan de Donau. In 1997 had Boedapest nog 1.900.000 inwoners. Inmiddels is dit teruggelopen tot 1.757.618 inwoners in 909.962 huizen, op een oppervlakte van  52.513 ha. (2015)

Hieronder een algemene beschrijving van Boedapest. Bezienswaardigheden en leuke weetjes vindt u op de volgende pagina’s:

Boedapest heeft een oppervlakte van 525 vierkante kilometer (van noord naar zuid ongeveer 25 km, van oost naar west ongeveer 29 km). Er wonen ca. 1.815.000 inwoners. Daarmee komt de bevolkingsdichtheid op 3456 personen/km2. Het bestuur is ingedeeld in 23 districten. De stad bestaat uit twee delen: Boeda: heuvelachtig gedeelte aan de rechteroever van de Donau, dat een derde van het oppervlak van de stad beslaat. Pest: vlak gedeelte aan de linkeroever van de Donau, dat tweederde van het oppervlak van de stad beslaat. In de Donau liggen 3 eilanden: (vanuit het noorden naar het zuiden): Óbuda-eiland, Margareta-eiland, Csepel-eiland. Over de Donau lopen 9 bruggen, waarvan twee spoorwegbruggen.

Pas op! Bij een afgekondigd smogalarm in Boedapest, geldt dat een deel van het centrum op even dagen alleen toegankelijk is voor voertuigen waarvan het laatste cijfer van het kenteken even is, en op oneven dagen alleen voor voertuigen waarvan het laatste cijfer van het kenteken een oneven nummer is. Dit geldt ook voor buitenlandse voertuigen!

Op deze pagina en een aantal verwante pagina’s  gaan we in op de bezienswaardigheden in Boedapest.

Boedapest is door de Donau gesplitst in twee stadsdelen: Boeda (de heuvelzijde) and Pest (het levendige stadscentrum). De stad is verdeeld in districten (“kerület”, afkorting “ker.”) gegroepeerd als een spiraal en genummerd in Romeinse cijfers te beginnen in het centrum (dus I. en II. zijn de meest centrale in Boeda, V.,VI., VII. and VIII. de meest centrale districten in Pest). Hongaarse postcodes bestaan altijd uit 4 getallen. Het eerste getal voor Boedapest is een 1, het tweede en derde zijn de districtnummers (bijv. 1077 is het VII. district).

Treinen in Budapest In Boedapest liggen drie grote internationale stations

  • Keleti pályaudvar (Station Oost)
  • Nyugati pályaudvar (Station West)
  • Déli pályaudvar (Station Zuid)

De stations liggen bij metrohaltes (Station Oost – metrolijn 2, Station West – metrolijn 3). Non-stop kaartenreservering per telefoon (MÁVDIREKT):(06-40) 49-49-49 Telefoonnummer vanuit het buitenland: (+36-1)371-9449 Voor verdere informatie: http://www.mavcsoport.hu/en , https://www.mavcsoport.hu/

Metro De Metero van Boedpest is uitbebreid en één van de eerste in Europa. Meer over de Metro in Boedapest.

Ligging en stadsbeeld Boedapest in het noorden van het land, op de grens van het bergland in het noorden en de laagvlakte in het zuiden. De afstanden naar de oostgrens en de westgrens van het land zijn ongeveer even groot. Boedapest bestaat uit twee delen, Boeda (172 km²) op de rechteroever en Pest (352 km²) op de linkeroever van de Donau. Er heerst een gematigd landklimaat, met een gemiddelde jaartemperatuur van 11°C. De gemiddelde julitemperatuur is 22°C en in januari is het gemiddeld 0,8°C. Er valt 600 mm neerslag per jaar. Ongeveer twee derde deel van de stad ligt op de linkeroever, in Pest. Hier daalt het land terrasvormig af naar de Donau, terwijl de andere oever, waar Boeda ligt, veel steiler is.

De Gellértberg (235 m hoog), met de citadel, het voormalig koninklijk paleis en de heuvel met de St.-Mátyáskerk (13e eeuw) beheersen het stadsbeeld op de rechteroever.

Langs de linkeroever valt allereerst de brede neogotische gevel van het parlementsgebouw op, dat tussen 1884 en 1905 werd gebouwd door Imre Steindl (1839-1902). De bouw begon in 1885 en werd voltooid in 1904. Ze wilden dat het gebouw klaar zou zijn tijdens het duizendjarig jubileum in 1896 (de Hongaren kwamen in 896 in het land), maar het is niet volledig gelukt. IN het interieur is 40 kilo goud gebruikt voor de versieringen.

Ook de St.-Istvánkerk (uit de 19e eeuw, met een 96 meter hoge koepel) en het Atilla József district, een moderne buitenwijk van de stad, bevinden zich hier; in het noorden van het stadsdeel Pest ligt het Weststation, het grootste spoorwegstation van de stad. Van hieruit vertrekken treinen naar alle delen van het land. In het oosten van het stadsgebied ligt de luchthaven Budapest Airport..

Boedapest heeft reeds sinds 1896 een ondergrondse spoorweg, de oudste metro van het vasteland van Europa. Interessant is ook het grote stadspark in Pest, met in een grote vijver, op een eiland, het zgn. Vajdahunyad kasteel, dat dienst doet als museum voor de landbouw. In het stadspark vindt men verder de dierentuin, het stadscircus en een zwembad, het Széchenyi bad, waar het geneeskrachtige water een temperatuur van 74°C heeft. De oevers van de rivier zijn door zes verkeersbruggen en twee spoorbruggen met elkaar verbonden. Midden in de rivier ligt het Margareten Eiland, een van de mooiste parken van de stad. Het heeft een lengte van bijna 3 km en heeft verschillende sportvelden, zwembaden en openluchttheaters. Veel geld is in Boedapest besteed aan het behoud van kunstwerken uit het verleden. De gebouwen en monumenten die in WO II en de opstand van 1956 verwoest of beschadigd werden, zijn voor zover mogelijk weer in de oude stijl gerestaureerd.

Economie Boedapest is de belangrijkste industriestad van Hongarije. De industrie heeft zich voornamelijk aan de randen van de stad gevestigd. In het noorden van Boeda, in O-Boeda, vindt men scheepswerven en textielfabrieken. Aan de overkant van de rivier, aan de noordrand van Pest, komt veel chemische industrie voor en staan grote machinefabrieken, waar o.a. autobussen worden vervaardigd. Het district Ujpest is een belangrijk centrum van hout- en leerindustrie. Zuidelijk van de stad, op het eiland Csepel, heeft zich een groot deel van de zware industrie van Hongarije geconcentreerd. Boedapest is ook van groot belang voor de handel. Meer dan een derde deel van alle handelstransacties in Hongarije wordt in de hoofdstad afgesloten. Er worden tal van belangrijke tentoonstellingen gehouden. De stad heeft een goed geoutilleerde rivierhaven en is een overlaadplaats voor de industriële en agrarische producten van het land.

Onderwijs, cultuur en ontspanning Tal van nationale wetenschappelijke en culturele instellingen hebben hun zetel in de hoofdstad van het land. De Hongaarse Academie van Wetenschappen en verscheidene researchinstituten zijn er gevestigd. De stad heeft een universiteit, de Eötvös Lóránd Universiteit (gesticht in 1635, ca. 10.000 studenten) en enkele andere instellingen voor hoger onderwijs, waar twee derde van de Hongaarse studenten wordt opgeleid. Naast twee operagebouwen telt de stad vele theaters waaronder het Erkel Theater een vooraanstaande plaats inneemt. Er zijn meer dan duizend sportaccommodaties, waaronder het grote Volksstadion, het Kleine Stadion en het Nationale Zwembad. Verder zijn er ruim 20 musea in de stad. In de Nationale Galerij worden de werken van Hongaarse schilders uit de 19e en 20e eeuw tentoongesteld, terwijl het Nationaal Museum een grote verzameling vondsten uit de prehistorie en de Romeinse tijd herbergt. Het Hopp Férenc Museum is vooral bekend om zijn verzameling Oost-Aziatische kunst. Reeds in de Romeinse tijd was Boedapest befaamd om zijn geneeskrachtige bronnen. Meer dan 100 warme bronnen geven water dat bij uitwendig of inwendig gebruik ten goede komt aan de gezondheid. Het is vooral van belang bij de behandeling van gewrichtsontsteking, spierpijn en nerveuze aandoeningen.

Geschiedenis Omstreeks het jaar 100 vestigden de Romeinen zich op de plaats waar nu Boeda ligt – het oudste deel van de stad – en stichtten er de vesting Aquincum. Tussen 1000 en 1200 gaven de Hongaren geleidelijk hun nomadenbestaan op en werd Boeda de hoofdstad van het middeleeuwse Hongarije.

In 1541 kwam er een einde aan de welvaart van de stad, toen de Turken zowel Boeda als Pest bezetten. Een periode van groot verval trad in. Hieraan kwam pas een einde toen de Habsburgers onder prins Eugenius van Savoye in 1686 de Turken verdreven en de steden bevrijdden. Onder de regering van Jozef II (1741-1790) begon Pest Boeda te overvleugelen. In 1873 werden Boeda (aan de linkerkant van de Donau) en Pest samengevoegd. Beide stadsdelen hebben hun eigen karakter. Boeda is heuvelachtig en is met de vele villawijken wat deftiger, Pest heeft brede, lange boulevards waar zich het culturele en uitgaansleven afspeelt. Toen na de Eerste Wereldoorlog de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije ophield te bestaan, werd de stad enige tijd de zetel van Béla Kun en zijn radenrepubliek. Aan deze radenrepubliek kwam reeds in 1919 een einde, mede doordat Béla Kun in Boedapest niet voldoende steun kreeg Hongarije. Tijdens de Tweede Wereldoorlog koos Hongarije, onder leiding van admiraal Horthy, de zijde van de Duitsers. Het land werd op 19 maart 1944 door Duitse troepen bezet. Tijdens de oorlog werd de stad zwaar gebombardeerd en eind 1944 door het Russische leger ingesloten. In februari 1945 viel ze in Russische handen. Bijna een derde van de huizen en gebouwen was toen verwoest en van de bruggen over de Donau was er niet één meer heel. De Hongaren kregen een communistische regering en Boedapest werd de hoofdstad van de Volksrepubliek Hongarije. Bij de anti-communistische opstand van 1956, die bloedig werd neergeslagen, werden opnieuw grote verwoestingen aangericht en het duurde tot 1960 voor een en ander hersteld was.

Andere onderwerpen over Boedapest:

Binnenplaats in Budapest

Gellert Heuvel Midden in Boeda ligt een steile rots, de Gellért heuvel, met een prachtig uitzicht over de stad. Naast 18e en 19e eeuwse gebouwen in de oude stad kun je ook een wandeling maken op de vestingwallen.

Pest Aan de overkant van de rivier, in Pest, kun je ook het oude stadsdeel bezoeken, met veel 19e eeuwse woningen. Hier staan mooie kerken, zoals de Sint Stefanus Dom, de grootste kerk van Boedapest, die in 1905 werd voltooid. In dit stadsdeel zijn ook de markthallen gevestigd, die begin 1900 zijn gebouwd. Eén van de mooiste musea is het nationaal museum met onder andere de Hongaarse kroonjuwelen. Andere bezienswaardigheden zijn het gezellige Vörörosmartyplein, het sgebouw en het volkenkundig museum.

Parlementsgebouw Van het Parlementsgebouw (Országház) valt direct de kolossale brede neogotische gevel op. Het Parlementsgebouw werd tussen 1885 en 1904 gebouwd door Imre Steindl. De bedoeling was dat het gebouw klaar zou zijn bij het duizendjarig jubileum in 1896 (de Hongaren kwamen in 896 in het land), maar deze planning werd niet gehaald. Het is het grootste gebouw in heel Hongarije. Alleen om die reden is het al een bezoek waard. Het Parlementsgebouw heeft een koepel in renaissance stijl en is 268 meter lang, 118 meter breed en 96 meter hoog en heeft 691 kamers. Langs de gevel vindt u 88 standbeelden van voormalige Hongaarse vorsten en leiders. Tijdens uw bezichtiging treft u een grote collectie goud en marmer aan met onder andere de Heilige Kroon en de Hongaarse kroonjuwelen. Alleen in het interieur is al 40 kilo goud verwerkt. Het is mogelijk om een wandeling door het gebouw te maken met een gids. Dit is voor de burgers van de EU gratis, maar het kost rond 2700 forinten voor mensen van buiten de EU. De wandeling duurt bijna 1 uur.

Koffiehuizen Boedapest telt maar liefst 160 koffiehuizen, waarbij ‘New York’ (genoemd naar een Amerikaanse verzekeringsmaatschappij die eerst in het pand zat) een van de oudste is. Het oudste café van Boedapest is een pleisterplaats voor een  voornaam publiek. Aan de buitenkant wordt de zaak nu opgeknapt, maar binnen hangt de sfeer als van de koffiehuizen in Wenen. De plafonds met veel bladgoud zijn prachtig beschilderd, de pilaren zijn mooi gedraaid, de kroonluchters overweldigend en de koffie is van de allerbeste kwaliteit. Adres: Lenin körút 9-11, Budapest. Open van 7 tot 22 uur. Wie de Hongaarse hoofdstad bezoekt, moet beslist de kathedraal in het stadsdeel Pest bezoeken. De koepel is maar liefst 96 meter hoog en zeker vijftig verschillende soorten marmer zijn in de kerk verwerkt. In een aparte kapel is de vuist van de rechterhand van koning Stephan te zien, die op 15 augustus 1038 overleed. Hij werd later heilig verklaard en zijn vuist wordt als relikwie elk jaar op 20 augustus in een processie meegedragen. In het kapelletje is het nogal donker en het gemummificeerde lichaamsdeel van de koning is helaas nauwelijks te zien. Maar als je een paar muntjes in een automaat gooit, gaat er gelukkig een lampje branden waardoor je alles wat beter kunt bekijken. Zo is deze kerk jammer genoeg op de commerciële toer gegaan.

Hotels In Budapest zijn vele overnachtingsmogelijkheden. Hotels bestaan in verschillende kwaliteiten, zie onze pagina Accomodatie.

Thermaal baden In Boedapest zijn meer dan 100 thermaal baden. Lees onze thema-pagina over thermaal baden voor algemene informatie.

Het waren de Romeinen die de eerste badhuizen bouwden in Budapest. Op het Florián plein kunt u nu nog de plek zien waar een Romeins militair bad gebouwd was. Maar gedurende de 150 jaar lange bezetting door Turkije, 400 jaar gelden, kwam de badcultuur echt to bloei. Drie badhuizen uit die tijd zijn tot op de dag van vandaag in gebruik: Császár, Király en Rudas. De bronnen welke het eerste bad vullen waren al bekend bij de Romeinen. Een ander historisch bad, Rác, is ook nog steeds in gebruik en werd 100 jaar voordat de Turken binnenvielen gebouwd. Het was het Koninklijke bad van Koning Mátyás. De Turken hebben hier hun stempel achtergelaten door een achthoekige hal te bouwen aan dit bad waardoor Rác een exotische atmosfeer heeft.

De mooiste baden van Boedapest werden echter gebouwd tijdens de gouden tijden tijdens het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw. Lukács was het eerste grote badcomplex welke dichters, schrijvers en componisten aantrok zoals Zoltán Kodály.

Maar ook in 2008 is er nog genoeg te ontdekken: speleologen ontdekten in 2008 in de Molnár János grotten, een ondergronds meer van ruim tweeduizend vierkante meter. Het meer ligt onder een dichtbevolkte wijk van Boedapest in het 2e district in Boeda onder een Turks badhuis in een piramidevormige grot van 15 á 20 meter hoog. Het meer is 86 meter lang en 27 meter breed. Het water in het meer is zo’n 28 graden Celsius warm. Deze ontdekking is wel heel bijzonder, aldus experts. “Het is de grootste ondergrondse ruimte gevuld met thermaal water ter wereld,” aldus speleoloog Peter Adamko, een van de ontdekkers van de grot. “Het feit dat het meer zich bevindt onder een bevolkte wijk van het centrum van Boedapest maakt het nog unieker.” Door de aanwezigheid van kristallen in de kleistroken onder het water lijkt de Kesslergrot, zoals ze genoemd werd, voortdurend te schitteren. Het water is tot tien meter diep.

Het Szechenyi-bad ziet er aan de buitenkant als een paleis uit, maar ook het badhuis Gellert is erg mooi. Rondom het bad staan marmeren zuilen en via gebeeldhouwde leeuwen wordt vers water aangevoerd. De gekleurde ruitjes in het plafond hebben Jugendstil-motieven en de vloeren zijn opgebouwd met mozaïek-steentjes. Het bronwater komt met een temperatuur van 36 graden Celsius uit een berg naast het bad. Zieke Hongaren komen hier om weer gezond te worden en wie gezond is, komt regelmatig om gezond te blijven.

Badhuis Gellert

De Grot van Szemlö-Hegy Deze grot is pas in 1930 ontdekt. In 1974 is een start gemaakt met de ontwikkeling van deze grot tot bezienswaardigheid waarna hij in 1986 geopend is voor het publiek. Je komt er met bus 29 naar de Barlang Utca (Letterlijk:Grot straat)waarna er nog 200 m gelopen moet worden. De grot is het gehele jaar dagelijks geopend, met uitzondering van donderdag, van, 9-16. Een rondleiding duurt 40 minuten en kost 30 Ft voor volwassenen en 20 Ft voor kinderen, studenten en soldaten.

De druipsteengrot PÁLVÖLGY Een beschermd natuurgebied, niet ver van het centrum van een grote stad, wordt slechts zelden aangetroffen. In Boedapest echter is dit wel degelijk het geval, met de Palvölgy druipsteengrot. Vanaf april 2001 worden er grotonderzoekers en natuurvrienden en andere belangstellenden verwacht. Het is aan de reconstructie, die ca. 450.000 Euro kostte en waarbij o.a. een nieuwe zaal werd vrijgemaakt, te danken, dat de gewelven te bezichtigen zijn tijdens een wandeling van 50 minuten. De 82 meter diepe grot werd gevormd door warmwaterbronnen, die langs de Donau ontspringen en werd ontdekt in 1904 tijdens bouwwerkzaamheden. Na onderzoek bleek, dat er een uitgebreid gangenstelsel aanwezig was, met een lengte van 13 km. In 1944 werd de grot en zijn omgeving tot beschermd gebied verklaard. Het druipsteen bestaat uit mineralen, die door het warme water worden meegevoerd. De aangebrachte verlichting accentueert dit en maakt het voor de bezoeker zeer attractief, maar ook de akoestiek in de grot is zeer goed waardoor de ten gehore gebrachte muziek een streling voor het oor wordt.

De Hungaroring De Hungaroring, even ten oosten van Budapest, is het meest bekritiseerde circuit van de laatste jaren, maar het heeft ook enkele van de mooiste races laten zien. De pitboxen worden na afloop nogal eens door overenthousiaste fans bestormd, wat uiterst gevaarlijke situaties op kan leveren. Het circuit is er vooral één van veel bochten, met twee rechte stukken. Goed kwalificeren is hier belangrijk want inhalen is hier een ramp. Door het hobbelige en vooral stoffige oppervlak eindigt een inhaalactie al snel door een spin in het grind. Veel coureurs hebben daarom ronduit een hekel aan deze baan. Meer informatie vindt u hier.

Tropicarium Vanaf eind mei 2000 is Boedapest weer een attractie rijker. Het TROPICARIUM ÓCEANÁRIUM, interessant voor jong en oud. Initiatiefnemer is de in Zweden wonende Hongaarse zakenman, Károly Farkasdi, die 11 jaar geleden in Zweden een Tropicarium oprichtte. Op een gebied van 3000 m2 is een tropisch landschap gecreëerd, waar men de flora en fauna van de Indische Oceaan, de Rode Zee, de Koraaleilanden enz. kan bewonderen. Van prachtige koralen, kleine en grote vissen, tropische vogels en vlinders tot en met haaien, Vijf alligators en zes haaien zijn te zien in een tank met 1,6 miljoen liter water. Interessant, niet alleen voor Hongaren, maar uiteraard ook voor de buitenlandse bezoekers met kinderen. Het Tropicarium ligt in een buitenwijk, bij het shoppingcentrum Campona, dichtbij de M0-ring en de hoofdweg 6. Adres: 1222 Budapest, Nagytétényi út 37-45. Info: 00-36-1-424-3050 (Bron:Hongaars verkeersbureau)

GROOTSTE OPENLUCHTPARK VAN EUROPA VOOR HISTORISCHE TREINEN Een unicum voor liefhebbers van oude treinen! Sinds 2000 is het grootste Europese openluchtpark (11,2 ha) voor historische treinen geopend, met 40 bedrijfsklare en 60 als museumstuk opgestelde voertuigen. U vindt dit park op het voormalige terrein van de Centrale Werkplaatsen van de Spoorwegen niet ver van het Nyugati (west) station, XIV.Tatai út 95. Bezoekers raken onmiddellijk onder de indruk bij het zien van de locomotiefhallen in de vorm van een driekwart cirkel en de draaischijf boven een grote put, waar locomotieven en wagons in alle richtingen gedraaid kunnen worden en naar een van de 34 remises kunnen worden gerangeerd. In een voormalig stationsgebouwtje kunnen consumpties worden gebruikt. Er worden juweeltjes van oude locomotieven en salon- en restauratiewagens tentoongesteld van de Hongaarse Spoorwegen (MAV). 2 jaar geleden vierden zij hun 150- jarige bestaan. Een van de historische pronkstukken is locomotief nr. 204, van welk type er 183 in de Koninklijke Hongaarse Fabriek van Spoorwegmaterieel gebouwd werden. Er kan een kort ritje van ca.10 minuten met de stoomtrein gemaakt worden van het treinenpark naar het Nyugati (West) Station. Daar is de vroegere koninklijke wachtkamer van Keizer Franz Joseph.I en Keizerin Elisabeth (Sissi) weer geheel in zijn oude luister hersteld, in pastel groen en goud en de prachtige kroonluchter. Voor wie van nostalgische treinen houdt, bestaat de mogelijkheid met enkele van deze oude treinen mee te rijden, b.v. elke zaterdag vanuit Budapest naar de Donauknie, of vanuit Keszthely, bij het Balaton-meer, naar het wijnstadje Badacsony of de vestingstad Sümeg. Info: MAV Nostalgie, tel: 00-36-1-317-1665 (Bron: Hongaars verkeersbureau)

Oude geheimen in het Huis van Geluk “Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum” in het Hongaars, het adres is: Budapest I., Fortuna u. 4. Voor de liefhebber van oude spullen en rariteiten is het museum Huis van Geluk een echte aanrader. Het pand, dat in 1777 gebouwd is, bevindt zich in het Boeda-district, midden in het centrum van Boedapest. Dit gedeelte van de stad staat vermeld op UNESCO’s lijst van werelderfenissen. Het ‘Huis van Geluk’ doet tegenwoordig dienst als museum, maar dit is niet altijd zo geweest. Sinds de bouw in 1777 heeft het onder meer onderdak geboden aan een universiteit, hotel, restaurant, school, drukkerij en een rechtbank! Het roerige verleden van het pand past wel bij het museum. In het Huis van Geluk worden overblijfselen uit lang vervlogen tijden getoond. Er zijn vele kleine kamertjes die allemaal een ander element uit de geschiedenis belichten. De herinneringen hebben over het algemeen betrekking op de handel & economie, het dagelijks leven, cafés & restaurantjes en hotels & toerisme. In het museum staan meer dan 280.000 verschillende meubels, artikelen, documenten, kunstproducten en handelsboeken uitgestald die de bezoekers moeten begeleiden op hun wandeling door 150 jaar geschiedenis. De bezoeker wordt getrakteerd op de meest uiteenlopende herinneringen. Zo is in één van de kamertjes een dinerwagen uit 1889 van Wagon Lits te vinden. De wagon is in de originele uitvoering tentoongesteld. Maar niet alleen het treinstel en de inrichting zijn origineel, ook het servies is authentiek. In een ander kamertje kan de bezoeker een replica van een kamer uit het beroemde kuurhotel de Gellért binnenstappen. In weer een ander hoekje staat de eerste ‘stille’ winkelklerk. Opa’s en oma’s (her)kennen dit apparaat wellicht beter als de allereerste snoepautomaat, stammend uit het begin van de jaren 1900. Verspreid door het museum treft de bezoeker tal van kleine cafeetjes en barretjes aan. In de literaire en politieke cafés hangen tal van posters en aankondigingen van variété, cabaret en gastoptredens van lokale, nationale en internationale beroemdheden in clubs als de Moulin Rouge, Arizona en de Royal Orfeum. Verder biedt het museum nog een keur aan speeltafels, een winkel van Sinkel en tal van andere oude, lang vergeten artikelen. Het museum is door het hele jaar open: – woensdag tm vrijdag va. 10 uur tm 17 uur – zaterdag en zondag va. 10 uur tm 18 uur. (Bron: Hongaars verkeersbureau).

Feestspelen van Ferencváros Een multicultureel festival, dat sedert 1993 elk jaar in juli in het negende district van Boedapest “Ferencváros”, wordt georganiseerd. Een aantal van de symfonische en oratorische concerten worden in de kerk op het Bakáts tér (Bakáts plein) gehouden vanwege de prachtige akoestiek. Het publiek kan er bovendien genieten van opera-, rockopera-, musical- en balletvoorstellingen, die vóór de kerk, op het openlucht podium (het op één na grootste in Boedapest), worden gegeven. Informatie via e-mail: hungary@tourinform.hu (Bron Hongaars verkeersbureau)

Andere onderwerpen over Boedapest:

2 gedachten over “Budapest of Boedapest hoofdstad van hongarije

  1. M.de Lussanet

    Ik ga medio april naar Budapest voor een week vakantie.
    Kunt u me een citymap en info geven over bezienswaardigheden en tips voor de tourist?

    Bedankt alvast,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *