GrotKerk in Gellértheuvel

De Grotkerk in de Gellertheuvel (Szent Gellért plébania) ligt tegenover het Gellert Bad. Adres: XI. Szt. Gellért rkp. 1, Budapest, Tel: + 361-385-1529. (Lat 47 ° 29′ 03″ N, Long 19 ° 03′ 03″ E)

Geschiedenis
De kerk is in 1924 door de Paulische Orde gesticht en werd eerste Pinksterdag 1926 ingewijd. In 1951 viel de Hongaarse geheime politie hierbinnen, vernielde de kapel en arresteerde alle Paulische monniken. De kerk werd op 27 augustus 1989 heropend, maar de afbraak van de betonnen wand en reconstructie van de kapel werd pas in 1992 voltooid.

Beschrijving
Grotkerk , ook wel bekend als Saint Ivan’s Grot, ligt 25 meter boven de rivier de Donau, op de Gellert heuvel. De grot is vrij groot met een groot portaal.

Het Slavische woord voor grot is pest, deze berg werd dan ook Pest Berg genoemd, hetgeen de naam aan de stad Pest aan deze kant van de rivier gaf,. In combinatie met het dorp Buda aan de andere kant van de rivier, groeide dit uit tot de naam van de Hongaarse hoofdstad Budapest.

De grot werd waarschijnlijk door de eeuwen heen gebruikt gedurende duizenden jaren, maar  er is geen bewijs gevonden als gevolg van de voortdurende bewoning van de gort zijn er gene archeologische opgravingen gevonden. Tijdens de Middeleeuwen woonde hier, volgens de legende, een kluizenaar genaamd Istvan. Hij genas zieken met thermaal water die ontsprong voor zijn grot. Tegenwoordig wordt deze bron gebruikt voor het beroemde Gellert Bad aan de andere kant van de weg. Istvan werd later heilig verklaard, en de grot kreeg haar naam: Szent Istvan Barlang (Saint Ivan’s Grot).

In 1924 werd de Paulische Orde gesticht en zij gebruikten de grot als een kerk, nadat ze van een bedevaart van Lourdes terugkwamen begon een grondige renovatie. In 1925 en 1926 veranderde ze de grot onder leiding van de Hongaarse architect Kálmán Lux, door middel van explosieven en ze maakten een nieuwe entree en het interieur werd omgetoverd tot een kopie van Lourdes. Later werd een Paulisch klooster gebouwd naast de grot en deze werd met de kapel verbonden met een eigen ingang. De kapel wordt voltooid in 1931 De naam werd veranderd in Sziklakápolna (Kapel in de Rots).

De orde werd opgepakt door de Hongaarse geheime politie in 1951. Broeder Ferenc Vezér werd ter dood veroordeeld, de anderen monniken wachtte vijf tot 10 jaar gevangenis straf. De kapel werd in beslag genomen, de ingang werd “om veiligheidsredenen” afgesloten met een 2,25 m dikke betonnen wand.

In 1989, na de politieke veranderingen, werd de grot heropend. De betonnen muur werd afgebroken en de kapel gereconstrueerd. In 1992 werd het eindelijk ingewijd, en sindsdien fungeert het weer als kerk. Tegenwoordig telt de de nieuw leven ingeblazen Paulische Orde, zo’n 10 broeders.

De grotkerk is het hele jaar dagelijks open van 9-21. Er zijn diensten ma-za 11, 17, 20, zo 8:30 am, 11, 17, 20 ( ). Toeristische bezoeken zijn niet toegestaan tijdens de diensten.

Bronnen:

  • Grotkerk – Wikipedia, de vrije encyclopedie
  • Atlas Obscura
  • Hongarije In Your Pocket City bezienswaardigheden, musea, kerken.
  • Sanctuary – Cave kerk van Gellert Hill – Tamas D.Varga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *