Testikels van het paard van András Hadik, Boedapest

Zin om een mooi standbeeld van een echte Hongaarse huzaar te zien en de rest van je leven gelukkig te worden (als je lang genoeg bent)?

Op slechts een steenworp afstand van de Matthias kerk op de Burcht heuvel in Boedapest staat een standbeeld van een huzaar in uniform die trots op een paard zit. Het is het monument voor het 3e Regiment der Huzaren (1732-1918), genoemd naar de meest beroemde generaal, András Hadik.

Het standbeeld is neergezet in 1937 ten einde met de herrinnering aan de huzaren bij te dragen aan de militaire ijver van het Horthy regime om de verloren gebieden van Hongarije te heroveren.

De testikels van het paard van Andras Hádik zijn enorm, goed geproportioneerd, evenals de rest van het beeld van brons en zorgen voor de uitverkorenen die erover wrijven voor geluk.

Deze traditie is oorspronkelijk door de studenten van de Technische Universiteit begonnen om geluk af te roepen voordat zij examen moesten doen. Deze traditie is echter overgenomen door toeristen die massaal wreven over de inmiddels glimmende koperen ballen van het paard.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *