Geldzaken in Hongarije

Thema’s > Geldzaken

Biljet van HUF 20000 uit 1999

Biljet van HUF 20000 uit 1999

De munteenheid in Hongarije is de forint. Geld komt prima uit de geldautomaten en wisselen kan bij de grenskantoren, postkantoren en Hongaarse banken. Overal zijn wisselkantoren waar u geld kunt wisselen.

Biljet van HUF 10000 uit 1999

Biljet van HUF 10000 uit 1999

De huidige bankbiljetten due u op deze pagina ziet afgebeeld, werden voor het eerst uitgegeven in 1997.

Biljet van HUF 5000 uit 1999

Biljet van HUF 50000uit 1999

Biljet van HUF 2000 uit 1998

Biljet van HUF 2000 uit 1998

Jarenlang heeft Hongarije gestreefd naar een invoering van de Euro in 2010. Sinds 2006 heeft de regering echter aangegeven de invoering van de Euro niet meer haalbaar te achten. Het overheidstekort kon onmogelijk tijdig onder de drie procentnorm gebracht
worden. Hongarije kampte toen al enkele jaren met veel te hoge begrotingstekorten.

Biljet van HUF 1000 uit 1998

Biljet van HUF 1000 uit 1998

Biljet van HUF 500 uit 1998

Biljet van HUF 500 uit 1998

De Hongaarse forint is in Maart 2013 in elkaar gestort na forse kritiek van de EU en Duitsland (de grootste handelspartner) op plannen van de Hongaarse premier, Viktor Orban die de rechterlijke macht aan banden legt, de leiding van de centrale bank verving en stelt dat alle banken in Hongarije ten minste voor de helft in Hongaarse handen moeten zijn, waarmee hij dreigt  een deel van de bankensector in Hongarije te nationaliseren.”De forint kwam op het laagste punt in negen maanden terecht. Hieronder ziet u de ontwikkeling van de wisselkoers van de forint over de jaren 2012-2016. Controleer de huidige Koers van de Forint.

Wisselen in Nederland is niet verstandig in verband met hogere koersen die hier gerekend worden. U kunt geld wisselen aan de grens of bij banken, wisselkantoren of hotels in Hongarije.

Euro’s worden vaak geaccepteerd als betaalmiddel, maar ook hier geld vaak een onvoordelige koers.

Hongarije was in 2012 het goedkoopste vakantieland van Europa. Prijzen van hotels en restaurants zijn 51 procent lager dan die in Nederland. Dit blijkt uit een vergelijking van het ING Economisch Bureau. In de vergelijking van ING zijn alleen verblijfskosten meegenomen. Het is verstandig om ook naar reiskosten te kijken, zeker nu brandstofkosten door hoge olieprijzen flink oplopen. Een vakantie in Hongarije kan daardoor alsnog duurder uitvallen dan in Duitsland als u met de auto gaat.

De Inflatie in Hongarije neem al jaren af:

Grafiek - historische HICP inflatie Hongarije - lange termijn inflatie ontwikkeling

Bron: Historische geharmoniseerde inflatie Hongarije, Inflation.hu

Terwijl gelijktijdig de koers ten opzichte van de Euro oploopt (Meer Frint voor een Euro)

wisselkors forintCredit card Uit onderzoek van betaalkaartenmaatschappij Visa Europa blijkt dat bijna 800.000 creditcardgebruikers niet weten dat de creditcard is gekoppeld aan een pincode. Ook in Hongarije gaan bijna alle creditkaartbetalingen gepaard met het gebruik van een persoonlijke pincode. Om nare verassingen tijdens de vakantie te voorkomen, adviseren we u: Vergeet de pincode van je creditcard niet als je op vakantie gaat en probeer hem alvast een keer uit in Nederland. Voor het betalen met uw credit card worden vaak extra kosten gerekend. Informeert u zich voor vertrek welke extra kosten gelden voor uw creditcard.

Geldwisselen Nog niet zo heel lang geleden werd er op grote schaal zwart (Particulier) gewisseld in Hongarije. De belofte was altijd een betere koers. Soms werd u de dupe van slimme trucjes. Door de liberalisering van de Hongaarse wetgeving op dit gebied sinds 1990 is er geen enkele reden meer voor Hongaren om zwart te wisselen. U kunt dus rustig aannemen dat, als u het nog krijgt aangeboden, u opgelicht wordt als u ingaat op dergelijke voorstellen. Overigens is het zwart wisselen nog steeds verboden.

Koersverloop van de Hongaarse forint de afgelopen 5 jaar.

De vijf daagse koersverloop van de Hongaarse forint.

Geldautomaat Hongarije heeft voldoende geldautomaten (bancomat of ATM.  U kunt in Hongarije even makkelijk geld opnemen bij een geldautomaat als in Nederland. Als je weet welke plaatsen je gaat bezoeken, kun je zelfs online opzoeken of (en, zo ja: op welk adres) er geldautomaten zijn waar je geld uit de muur kunt trekken. Actuele informatie over geldautomaten in een bepaalde plaats vindt u op www.mastercard.com/atmlocator , www.visa.com/atmlocator  of via www.atmlocator.info . Voor het betalen met uw bankpas worden vaak extra kosten gerekend. Informeert u zich voor vertrek welke extra kosten gelden voor uw bankpas.

Pinnen Betalen met pin is in de reguliere winkels niet gebruikelijk. Indien dat wel mogelijk is kunt u dat zien aan de stickers bij de ingang. Bij de meeste tankstations kunt u wel met pin betalen. Voor het betalen met uw bankpas worden vaak extra kosten gerekend. Informeert u zich voor vertrek welke extra kosten gelden voor uw bankpas.

Fooien Als er geen bedieningsgeld op de hotel- of restaurantrekening staat, dan wordt, met name in Boedapest en rond het Balatonmeer, een fooi van 10-15% verwacht. Bij taxichauffeurs kunt u het bedrag afronden.

Prijspeil in Hongarije.

Hotel en restaurantprijzen 2013

Hotel en restaurantprijzen 2013

In 21013 heeft het economisch bureau van de ING de kosten voor een etentje en een hotelovernachting onderzocht in 20 populaire Europese vakantiebestemmingen. Het resultaat ziet u hiernaast: Nederland in het midden, Hongarije bovenaan met gemiddeld 50% lagere prijzen.

De prijzen in Hongarije liggen voor onze begrippen dus laag, maar dat is wel afhankelijk van de streek waarin u bent: In Boedapest en rond het Balatonmeer  zult u duurder uit zijn dan in de rest van het land.

Koers 25-09-2016:

 • 1 HUF = 0.00326947 EUR;
 • 1 EUR = 305.860 HUF

INDICATIEPRIJZEN IN RESTAURANTS

 • Soep: 300-900 HUF
 • Warme maaltijd: 500-3000 HUF
 • Dessert: 200-800 HUF
 • Koffie: 100-400 HUF
 • Wijn (fles): 300-2000 HUF

TOEGANGSKAARTEN

 • Musea: 100-600 HUF
 • Baden: 200-1500 HUF
 • Concert/theater: 200-5000 HUF
  (Bron: Hongaars verkeersbureau)

Handige pasjes voor toeristen in Hongarije

 • BUDAPEST CARD Bezitters van de Budapest Card kunnen in Budapest o.a. gebruik maken van het openbaar vervoer (metro, tram, bus) en gratis ca. 52 musea in de hoofdstad bezoeken gedurende 2 of 3 dagen. Deze handige pasjes zijn verkrijgbaar bij diverse Nederlandse reisorganisaties in combinatie met een reis, maar ook in Budapest op het vliegveld en bij de Tourinformbureau’s. Informatie: Budapest Touristbureau, tel: 00-36-12660479,
 • HUNGARY CARD Deze kaart biedt gedurende 13 maanden in geheel Hongarije kortingen: op kamerprijzen in 600 hotels en in bepaalde restaurants, trein, boot, taxi enz. Informatie: gotohungary.com/
 • CARAVAN CARD PLUS De Caravan Card Plus is nieuw en een handige kaart voor kampeerders. Met het pasje kan een campingplaats op een bepaalde route worden geregeld in combinatie met diverse excursies, stadsrondrit en extra programma’s. Informatie: tel: 00-36-1-266-7467.

Hongarije kent twee lage en een hoog BTW tarief. De lage BTW tarieven in Hongarije bedragen 5% en 18% en gelden onder andere voor water, sommige etenswaren, medische zorg, boeken, landbouw, hotels en sport. Het hoog BTW tarief Hongarije bedraagt 27% en geldt voor alle overige leveringen en diensten.

Pagina met bijdragen van Hongaars verkeersbureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *