Budapest Airport

Thema’s > Vliegveld Budapest: Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, voorheen Ferihegy

De luchthaven heette aanvankelijk Ferihegy, maar kreeg in maart 2011, ter ere van zijn 200ste geboortejaar de naam van de componist Franz Liszt.

Het vliegveld Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (Kortweg Budapest Airport) ligt relatief ver van de binnenstad (15 km), maar het is makkelijk om de stad in te komen, zie verderop op deze pagina.

Informatie en Helpdesks. Help desks zitten op alle verdiepingen van Terminals 2A en 2B. De toeristen informatie desks zijn direct na de douane geplaatst in beide terminals. Vliegveld-informatie: Centraal nummer: (+36-1)296-9696 Vluchtinformatie: (+36-1)296-7000 Zoekdienst bagage: •Terminal 1: (+36-1)296-5449 •Terminal 2A: (+36-1)296-8108 •Terminal 2B: (+36-1)296-7948, (+36-1)296-5965 (+36-1)296-5966 Airport-minibus: (+36-1)296-8555

Transfer tussen terminals Er is een overdekte straat tussen de terminals 2A en 2B. In 2012 is het zogenaamde Skycourt opgeleverd, een centrale verblijfshal tussen Terminal 2A en 2B

Terminal 1 de voormalige terminal voor de discountmaatschappijen. Tussen 2005 en 2012 vertrokken de zogenaamde low-cost carriers zoals Wizz Air en easyJet van terminal 1. Na het opheffen van Malév in februari 2012 is de terminal gesloten omdat Terminal 2 al het verkeer afhandelt.

Terminal 2A is bedoeld voor de passagiers van vluchten die binnen de Schengenzone blijven.

Terminal 2B was tot 2002 uitsluitend bedoeld voor vluchten van Malév. Na het opheffen van Malév in februari 2012 wordt het gebruikt voor passagiers naar vluchten die de Schengenzone verlaten.

Luchthaven faciliteiten Geld en communicatie: Bank faciliteiten en een wisselkantoor zijn aanwezig. Taxfree winkels: Er zijn winkels op de luchthaven, evenals een belastingteruggave faciliteit.

Restaurants: Er zijn verschillende restaurants en snackbars aanwezig op de luchthaven.

Faciliteiten voor gehandicapten. Er zijn vijf gehandicapten toiletten in de transit gebieden en vier in andere gebieden. Er is een service aanwezig om passagiers die dat nodig hebben te helpen bij het aan boord gaan of het uitstappen. Tevens is er een service voor blinden en slechtzienden. Ook is er een ambulance service aanwezig. indien u van 1 van deze diensten gebruik wilt maken dient u dit vooraf met uw luchtvaartmaatschappij af te spreken.

Conferentie en business faciliteiten. Business class passagiers in Terminal 2B hebben toegang tot de Cirrus Lounge (tel: (0)1 296 5933) welke in het transit gebied ligt op de 3e etage. het is elke dag geopend van 0700-1800 in overeenstemming met de vluchtschema’s. Aanwezige faciliteiten zijn kopieermachine, computers, fax, credit card telefoons en gratis Internet toegang. Er is tevens een selfservice bar voor drankjes en snacks. In beide terminals zijn er business centers en VIP lounges met een hostess-service in diverse talen, telefoon, fax, computers met Internet toegang, fotokopieer- en een vertaal- service. Er zijn twee vergaderzalen in Terminal 2B; een voor 6 personen en een voor 30-40 personen.

Transfer mogelijkheden naar Budapest In de aankomsthal vindt u kantoortjes van alle grote autoverhuurbedrijven. Populair en relatief goedkoop is de Airport-minibus, die de reizigers naar elk adres in de stad brengt voor 2.300,– Ft. Het retourtje (prijs 3.900,– Ft) is een half jaar geldig. Naar de stad per trein: doordeweeks vanaf Budapest Airport) 1 met 60 treinen, in het weekend met 45 (300 Ft, reistijd ong. een half uur).

Autoverhuur Op de luchthaven zijn alle grote autoverhuurbedrijven vertegenwoordigd: Avis (tel: (0)1 296 7265 of 2966 0421), Budget (tel: (0)1 296 8197), National (tel: (0)1 382 8692 of 382 0425) en Hertz (tel: (0)1 296 0986 of 296 0997). De desks zijn direct na de douane in de terminals 2A en 2B. Het verdient aanbeveling uw huurauto vooraf te reserveren via sunnyCars; dan heeft u alle verzekeringen inclusief en wordt u op de luchthaven niet geconfronteerd met een onzeker makende lijst van risico’s die u gaat lopen, maar waartegen u zich ter plaatse kunt verzekeren. Reserveren via SunnyCars geeft u Nederlandse zekerheid op de plaats van  bestemming.

Parkeren Er zijn drie kort-parkeren terreinen direct voor de terminals. Tevens is er een lang-parkeren terrein met bewaking.

Routebeschrijving Luchthaven Budapest Airport ligt aan route E60 en is vanuit het centrum duidelijk aangegeven. Een ringweg rond Budapest wordt in de komende jaren aangelegd om de toegankelijkheid te verbeteren.

Taxi Wilt u bij aankomst op het vliegveld van Boedapest met een taxi reizen? Let dan op het volgende:

 • Volg de zwarte lijn vanaf de bagageband naar buiten. Deze leidt naar de taxistand. Hier kunt u een betrouwbare taxi boeken. Het tarief staat vast en is duidelijk aangegeven.
 • Negeer opdringerige personen die u naar voertuigen kunnen leiden met een valse taximeter.
 • Neem bij twijfel over taxikosten contact op met het taxibedrijf met vermelding van het  kentekennummer. Het telefoonnummer staat vermeldt op de binnen- en buitenkant van de taxi.

Taxi’s zijn op de luchthaven beschikbaar. De prijs is samengesteld uit een basisbedrag plus een kilometerprijs en een wachttarief. Als dag geldt 06:00 tot 22:00 uur en nacht 22:00 tot 06:00 uur. Het tariefoverzicht moet op een zichtbare plaats in de taxi zijn aangebracht. Taxichauffeurs zijn verplicht een geprinte bon of rekening te geven, weergevende het tarief en het aantal kilometers. Hiertoe moeten ze de taxameter gebruiken. Altijd bellen anders wordt het dure straattarief berekend. Vraag de chauffeur een taxicard (creditcard formaat en meestal op het dashboard in een bakje) om op vertoon ervan de volgende keren het goedkopere frequent-tarief berekend te krijgen in plaats van het telefoontarief.

De 11 bedrijven die per 31 januari 2014 een goedkeuring hebben zijn:

 • Főtaxi Autóközlekedési és Szolgáltató Zrt.;
 • Taxi Plus Europe Kft.;
 • Reklámtaxi Fuvarközvetítő Kft.;
 • RT5 Taxi Holding Kft.;
 • Taxi4 Kft.;
 • City Taxi Fuvarszervező Szövetkezet;
 • Városi Taxi (Centrum Taxi Szolgáltató Kft.);
 • 6X6 Taxi Közlekedési Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.;
 • TOP Taxi-2000000 Kft.;
 • Tele 5 Taxi Hungary Kft. TELE5TAXI Er zit een sticker met Nr. 5 op de deur…Tarieven: http://www.tele5taxi.hu  Telefoonnummer: 3 555 555.
 • MB Elit Luxury Kft.

Al deze bedrijven houden zich aan de strenge regelgeving, alleen met betrekking tot MB Elit Luxery is er nog onduidelijkheid wat betreft de prijzen. Het kan zijn dat deze hogere prijzen rekent (of mag gaan rekenen) vanwege de extra luxe die ze bieden

“Zóna Service Konzorcium” is geselecteerd om de taxi services op Budapest Airport uit te voeren. “Zóna Service Konzorcium” biedt een hogere standaard van service en snijdt gemiddelde 31% in de taxitarieven. Het winnende bedrijf werd unaniem gekozen door de taxicommissie van Vliegveld Boedapest. De selectie werd gebaseerd op een gewogen combinatie van aangeboden taxi tarieven, klantendienst verplichtingen en het gedeelte van het tarief dat voor Vliegveld Boedapest is. Taxi balies zullen worden geopend in aankomsthallen. Passagiers kunnen dan een taxi boeken bij de taxi balie en krijgen dan een voucher, waarop alle details betreffende het maximum tarief, de auto en de bestemming zullen staan vermeld. De planning is dat binnen 12 maanden het boekingsysteem zal worden geautomatiseerd en de taxi’s zijn gelinkt worden via GPS; de huidige wagens (150, allemaal minder dan 5 jaar oud) zullen worden vervangen door 200 nieuwe, inclusief 10 “London” taxi’s. Alle auto’s zullen tariefkaarten hebben en handige contactnummers in meerdere talen. Ook zullen ze gratis toeristen informatiedrukwerk aanbieden, monitors met vliegveld- en toeristeninformatie en credit card betalingsfaciliteiten.

Bus:  Een busverbinding verbind het vliegveld elke 30 minuten met het centrum (Erzsébet-plein bus station) 0530-2100 (kaartjes koopt u in de bus).

Mini-bus service Er is een luchthaven mini-bus service (tel: (0)1 296 8555) tussen de twee terminals en elk adres in Budapest. U dient uw bestemming bij de Mini-bus desk aan te geven. Bij de minibusdesk kunt u goede stadsplattegronden krijgen als reclame (gratis dus). De laatste tarieven waren HUF 1800/3300 voor enkel/retour. In geval van retour 1 dag voor vertrek bellen dat u gehaald wilt worden (van elk adres in Boedapest). Eind 2001 en begin 2002 was de betrouwbaarheid uitermate teleurstellend. Het komt voor dat U niet op het opgegeven adres gebracht wordt maar zo’n 100 meter ervoor (te grote omweg is dan de verklaring, zeulen met koffers dus); tevens wordt u soms op de terugweg in het geheel niet opgehaald en moet u alsnog een taxi nemen. Maak dus een eenduidige afspraak om u op uw adres op te halen anders vergeten ze u. Als u met 2 of meer bent is het overigens beter om een taxi te nemen.

Luchthaven Hotels het dichtst bij de luchthaven ligt het Ibis Aero-hotel (tel: (0)1 280 6010).

Autohuur en rondrit Budapest Airport is zeer geschikt voor een leuke Fly and Drive vakantie. Huur hier uw auto en een leuke rondrit door Noord Oost Hongarije met de (gehuurde) auto hebben we hier opgenomen: Klik hier.

Terug naar het hoofdartikel over Boedapest.

Informatie samengesteld met bijdragen van: Hans Roeloffzen en het Hongaars verkeersbureau, waarvoor hartelijk dank.

Eén gedachte op “Budapest Airport

 1. Har Reinders

  Ik heb op internet gelezen dat het openbaar vervoer voor personen uit de Europese Unie van 65 jaar en ouder gratis is op vertoon van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Klopt dit nog of moet er ergens een speciale kaart voor worden aangeschaft en zo ja kan dit op het vliegveld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *