Auto dagtocht Noord Oost Hongarije

Land : Hongarije Streek : Tisza-meer (noordoost) Soort trip : Verschillende dag(deel)tochten Startpunt : Budapest luchthaven Eindpunt : Budapest luchthaven Door : Richard Routekaart : Routemap autoverhuurder Huurauto : Opel Astra Classic stationwagen Gehuurd bij Sunny Cars

TISZA-MEER
Hieronder leest u een aantal routebeschrijvingen voor interessante dagtochten in Noordoost Hongarije, aangevuld met veel (toeristische) informatie. De eerste route start op de luchthaven van Budapest en leidt naar het natuurgebied rond het Tisza-meer. Vervolgens leest u de beschrijving van een landelijke route vanuit Tiszafüred. Een bezoek aan de stad Eger mag tenslotte niet ontbreken.

Deze route start op de nieuwe luchthaven van Budapest: Ferihegy 2. Het is een modern en overzichtelijk vliegveld. Direct na het verlaten van de aankomsthal ziet u de balies van de autoverhuurders. U krijgt hier een routemap aangeboden (landkaart Hongarije of Budapest).

Route naar het Tisza-meer (circa 170 km):
Verlaat de luchthaven en ga bij de stoplichten rechtsaf richting Budapest. (Links ziet u een benzinestation). De weg splitst zich na een aantal kilometer, houd de linker rijbaan aan. (De rechter gaat de binnenstad in). Rij over het viaduct en neem de M3 richting Füzesabony. Passeer onderweg de afslag richting de Hungaroring, waar de Formule 1 gereden wordt. Neem eventueel circa 20 km verderop de afslag Gödöllö en bezoek het jacht-paleis van keizerin (Elizabeth) Sissi.

Dit roze paleisje is gerestaureerd in de originele stijl. Op het grote schilderij van de kroning van Franz Joseph en Elisabeth ziet u dat schilder Eduard von Engerth ook zichzelf heeft afgebeeld.

Het landschap in deze streek is heuvelachtig, er worden druiven verbouwd. Bij Füzesabony (135 km na Budapest luchthaven) houdt de snelweg momenteel op. Volg de borden Tiszafüred en Debrecen (M33). Rij via Besenyótelek en Poroszló. Voorbij Poroszló begint het natuurgebied rond het Tisza-meer. Rij hier over de dijk.

Tiszafüred
Door de kanalisatie van de rivier de Tisza is er in de jaren ’80 een groot meer ontstaan met verschillende zijrivieren. Dit gebied is rijk aan vis; er zijn circa 50 soorten waargenomen, waaronder karper, steur, snoek, snoekbaars, brasem, voorn, regenboogforel, meerval, zeelt en barbeel. Er komen o.a. meervallen voor van meer dan 100 pond.

Tiszafüred is een typisch plattelandsstadje waar elke donderdag een grote markt gehouden wordt.

Aan het meer bij Tiszafüred en Tiszaörvény is het met name in de zomer goed toeven. U heeft er de mogelijkheid een bootje te huren en er mee rond te varen. In Tiszafüred kunt u fietsen huren (aan de weg richting Debrecen). Speciaal voor fietsers is er een dijkroute rond het meer (circa 55 km).

Route Tiszafüred-Tiszaörvény-Abádszalók-Tiszafüred (circa 50 km)
Neem de snelweg Ady Endre út langs restaurant Molnar, richting het meer. Rij de dijk op en volg de zandweg langs het meer tot aan Tiszaörvény. Hier ligt een tweetal restaurants aan de dijk; een mooie plaats voor een kopje koffie! Let op: Het is in Hongarije ten strengste verboden om onder invloed van alcohol deel te nemen aan het gemotoriseerd verkeer.

Volg de weg rond het meer. Ga bij de kruising links en rij terug tot de stoplichten in Tiszafüred. Ga hier rechtsaf richting Debrecen (wederom over de snelweg door het stadje). Sla na circa 1 km rechtsaf naar Abádszalók. Deze kronkelende weg voert langs een ganzenboerderij en door een landschap dat doet denken aan de schilderijen van Van Gogh. ’s Zomers ziet u hier zonnebloemen tot aan de horizon. Pas uw snelheid aan, de Hongaar kent geen haast. Dit geldt zeker voor de bestuurders van een Trabant of Wartburg. Deze auto’s met tweetakt motoren produceren een tokkelend geluid en een enorme stank. Ga bij Abádszalók rechtsaf richting het meer. Hier is een groot recreatiegebied met een reuze glijbaan voor de jeugd, waterfietsen, waterskies en vele restaurantjes. De bodem van het meer loopt glooiend af, zodat er geen gevaar bestaat voor ‘kopje onder’.

Tiszafüred-Debrecen (circa 60 km)
Volg vanuit Tiszafüred de M33, deze loopt door het Hortobágyi Nemzed Park (beschermd natuurgebied). Het Alföld (platteland) wordt door de rivier de Tisza in tweeën gesneden en vormt een uniek landschap. In het park treft u het Hongaarse paarderas Nonius aan, grijze koeien, zwarte en witte racka schapen, buffels, schaapshonden en veel ooievaars. Een groot deel van het nationale park bestaat uit moerassen met riet, waarvan de bewoners stoelen en manden maken. Slechts 5 % van de grond wordt gebruikt voor akkerbouw. Bezoek in Hortobágyi het museum over het leven van de csikós; de Hongaarse cowboy. Debrecen ligt aan de oostkant van deze Hongaarse steppe. Deze plaats is opgericht in de negende eeuw. De inwoners zijn door de eeuwen heen ‘geregeerd’ door de Mongolen en Tartaren. Debrecen is tevens onderdeel geweest van het Ottomaanse- en het Habsburgse Rijk. In 1400 kreeg Debrecen stadsrechten. De eerste kerk is gebouwd in de twaalfde- en dertiende eeuw. De stad bereikte haar hoogtepunt in de zestiende eeuw als literair- en handelscentrum van Hongarije. Het handelsmonopolie van de Oostenrijkers maakte aan het eind van de 18de eeuw een eind aan de groei van Debrecen. Ten tijde van de revolutie vluchtte de regering van Budapest naar Debrecen. Uiteindelijk werd de stad dankzij de onafhankelijkheidsverklaring weer het economisch centrum van Oost Hongarije.

Route Tiszafüred-Egyek-Mezocsat-Tiszaujvaros-Polgar-Tiszacsege-Tiszafüred (circa 120 km)
Rij vanuit Tiszafüred richting Debrecen en ga bij restaurant Patkos Czarda linksaf richting Egyek, een typisch Hongaars dorp met veel rieten daken. Volg de weg richting Tiszadorogma en neem het ouderwetse pontje over de rivier (circa 20 km na Tiszafüred). Rij een stukje door het bos en geniet dan van het mooie uitzicht op het dorpje. Houd de richting Aroktö en Mezöcsát aan voor een landelijke rit door velden met (zonne)bloemen en appelboomgaarden. Blijf in Mezöcsát rechtdoor rijden tot u de wegwijzers ziet richting Hejöpapi en Hejöbába. Houd deze richting aan. In Hejöbába bevindt zich een T-splitsing zonder wegwijzers. Ga hier rechtsaf en vervolgens meteen weer links richting Sajószöged. Ga vervolgens richting Tiszaújváros en Polgár. Blijf de weg volgen, deze gaat over de rivier de Tisza richting Debrecen. Neem de afslag Tiszafüred. Rij door de plaatsjes Folyás, Ujszentmargita, Tiszacsege en Teleháza. Paard en wagen beheersen hier het straatbeeld. Rij terug naar het startpunt Egyek en Tiszafüred.

Tiszafüred-Eger (circa 35 km)
Neem de M3 richting Füzesabony. Volg de wegwijzers richting Eger. Parkeer de auto buiten het centrum (Let op: betaald parkeren) en loop door het gezellige, middeleeuwse centrum. Op weg naar de hooggelegen burcht passeert u een (overdekte) markt met allerhande zaken en eetwaar. Eger staat bekend om zijn heerlijke wijnen, die bewaard worden in kilometerslange wijnkelders. Bezoek hier een wijnproeverij en ervaar de smaak van de Egri Bikavir. Deze zogenaamde stierebloedwijn heeft zijn naam te danken aan de legende van de strijdende vrouwen van Eger. De burcht van Eger werd in 1592 belegerd door Turkse legers. Volgens de legende schonken de vrouwen wijn vermengd met stierebloed, waardoor de kracht en de strijdlust van de Hongaarse verdedigers toenam. De Turken kregen hete pek en teer over zich heen en moesten de strijd opgeven. Uiteindelijk werden in 1592 de Hongaren toch door de Turken overwonnen. Het Turkse bad en de minaret in Eger herinneren aan de Turkse overheersing, waar in 1687 een eind aan kwam. Toen de Hongaren in 1702 ten strijde trokken om onafhankelijk van Oostenrijk te worden, besloot de Oostenrijkse keizer de bastions en de muren van de burcht op te blazen. Momenteel wordt de burcht gerestaureerd en is opengesteld voor publiek.

Ten oosten van Eger ligt het natuurpark Bükk. Vanuit de plaats Szilvásvárad kunt u met een ouderwets treintje door het park rijden. Bij de ingang van het park is een Lippizanerstoeterij, dit is één van de vijf plaatsen ter wereld waar deze paarden gefokt worden.

Bijzonderheden:

  • Controleer of er in de auto nog een geldige tolweg-sticker aanwezig is. Deze ‘Matrica’ bestaat uit een sticker op de voorruit en een pasje dat u bij het verlaten van de tolweg moet laten zien als betalingscontrole. Deze kunt u ook kopen langs de snelweg en bij vrijwel alle benzinestations (tegen een hogere prijs).
  • De ‘Matrica’ is noodzakelijk voor de M1: Budapest-Hegyeshalom, de M3: Budapest-Füzesabony, delen van de M5: Budapest-Kiskunfelegyhaza en per 01 januari 2002 de M7: Budapest-Balaton-meer. Van de M0 (rondweg Budapest) kan men kosteloos gebruik maken.
  • Voer buiten de bebouwde kom dimlicht, de politie controleert hier streng op. U kunt uzelf in Hongarije het best verstaanbaar maken door Duits te spreken in korte zinnetjes. Als u erbij vertelt dat uzelf geen Duitser bent, worden de Hongaren bereidwilliger.
  • Als u tijdens de rit onvolkomenheden aantreft in de beschrijving verzoeken wij u dat hieronder te laten weten We zullen de beschrijving onmiddellijk aanpassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *