Tiszafüred

Tiszafüred, een aangenaam stadje dat ongeveer 17.000 inwoners telt, heeft veel landbouw, een beetje industrie en een snel groeiende toeristische sector. Dit stadje is gelegen aan de oever van de Tisza en het Tiszameer. Tiszafüred geeft toegang tot de poesta in het Hortobágy Nationale Park, waar eindeloze vergezichten uitnodigen tot een ouderwetse picknick.

Hier is elke donderdag- en zaterdagochtend een leuke markt te vinden en er is ook een heerlijk kuurbad te vinden in Tiszafüred. Bij het thermaal bad ook een 3 sterren camping met vrij toegang tot het bad. Het Thermaalbad heeft 4 baden met een gezamenlijke oppervlakte van 1606 M2. De baden liggen in een park van 25.000 M2 waarin lekker gelegen, gegeten en gerust kan worden. Het water van de baden heeft een temperatuur van 26 tot 40 oC. In het bad kunt u drinken, koude en warme maaltijden krijgen en tevens ijs.

Tiszafüred heeft een pottenbakkerij waar kinderen zelf even achter de pottenbakkerschijf mogen plaatsnemen en waar ook tegen zeer schappelijke prijzen aardewerk te koop is. 

Verder is er een neobarok Romaanse Katholieke kerk uit 1827. Tevens een 18e eeuwse Protestante kerk.  Ook het Pal Kis museum is een bezoek waard. Hier een tentoonstelling uit de tijd van de grote volksverhuizingen.

Enerzijds is dit TiszaFured nog een echte Hongaars “boeren buiten”, anderzijds ontwikkelt de toeristische sector zich zienderogen.  Oorzaak hiervan is natuurlijk de nabijheid van het Tiszameer (10 minuutjes wandelen vanuit het centrum) met een aangenaam strand.  Dit strand is een vrij strand, dat netjes onderhouden wordt. De mensen zijn zeer vriendelijk en er is geen gebrek aan accomodatie: eten, drinken, sanitair is allemaal overvloedig aanwezig.  Voorts is er in het centrum een terein met daarop 1 overdekt thermaalbad en 3 buitenzwembaden.  Ook hier een mooie ligweide met alle accomodaties.  In tegenstelling tot het andere strand betaal je hier dagelijks een kleine bijdrage om binnen te gaan.  Maar zoals het met alle prijzen in Hongarijë het geval is, ligt dat bedrag -voor ons- aan de zeer lage kant. 

De logies: een ruime keuze voor ieders smaak en beurs.  Een aantal campings waarvan de ’thermal camping’ veruit de beste is.  Als je op de camping logeert heb je ook vrijë toegang tot het ‘betaal strand met thermaalbad’ hierboven beschreven.  Op deze camping zijn ook een 25 – tal bungalows aanwezig.  Reserveren is hier wel een must, zeker tijdens de zomermaanden. In het centrum vindt je ook een klein motel maar dat is geen aanrader.  Wie echt van het Hongaarse leven wil genieten neemt zijn intrek bij een Hongaarse familie.  Als je rondtoert in Tiszafüred zal je een aantal plakaten met het opschrift ‘zimmer frei’ zien staan.  Werkelijk het ganse dorp tracht op ambachtelijke wijze iets te verdienen aan het toerisme. Vooraf de kamer bekijken en de prijs afspreken is een must.  Eten en drinken: zoals in de rest van Hongarijë, geen probeem.  Op het strand aan de Tisza vindt je tal van snackbars en kleine restaurantjes, allen naar onze normen zeer goedkoop en goed verzorgd.  Wie houdt van vis vindt 2 alternatieven: als je Tiszafüred binnenrijdt (vanuit de richting van Budapest) vindt je onder aan de laatste brug over de Tisza een typisch visrestaurant, gelegen aan de oever.  Pal in het centrum vindt je nu ook een echt kwaliteitsrestaurant: Molnar.  Naar Hongaarse normen aan de dure kant maar zeker een aanrader voor de fijnproevers onder ons.  Tot slot nog vermelden dat de Therma camping ook een klein restaurantje heeft waar je -ook als niet campinggast- je tegoed kan doen aan typisch Hongaarse gerechten. Informatie samengesteld met bijdragen van Peter Schellekens. (2002, 2003)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *