Tisza meer

Plaatsen > Tisza (meer)

De Tisza is na de Donau de tweede grote rivier van Hongarije. Doordat het water niet snel stroomt, heeft het zomers een aangename temperatuur van ongeveer 25 graden. Op het meer kunt u uitstekend zeilen en surfen en op de daartoe aangewezen plaatsen ook waterskiën. Bovendien is dit het enige meer in Hongarije waar het toegestaan is met motorboten te varen. Houdt u van vissen, dan is het Tiszameer zeker een bezoek waard. Het meer zit vol met vis, dus is de kans groot dat u een vis aan de haak slaat.

Het Tiszameer is één van de grootste waterwerken van het land. In het middelste gedeelte van de rivier gebouwde stuwdam van Kisköre maakte een 134 km groot meer mogelijk dat 4 keer zo groot is als het Velence meer. Er ontstond een wateroppervlak bezaaid met kleine eilandjes. Het zijdeachtig water, de enorme baaien, de dode zijtakken en eilanden, de rijkdom aan vis en wild, maken het geschikt om te ontspannen en uit te rusten.

Het Tisza-meer wordt ook wel het kleine broertje van het Balatonmeer genoemd, maar is veel minder bekend. Het is een streek die toeristisch wordt geëxploiteerd. Er zijn enkele campings rond het meer, waar zowel ingerichte caravans als staanlaatsen te huur zijn. Daarnaast zijn er enkele familiepensions. Op het meer zelf wordt watersport als jet-ski, banana-ride, kanoën en bootje varen aangeboden. De strandjes bestaan voornamelijk uit gras en een beetje zand. Het grootste strand ligt aan de Atillabaai bij het stadje Abádszalók en is omgeven door bars, restaurants en een jachthaven.

Poroszló ligt aan de noordelijke oever van het meer.

In noordelijke richting komt men in Sarud en Kisköre. Beide plaatsen zijn watersportcentra.  Deze wateren verschillen van de anderen daar hier naast het zeilen en roeien ook de motorboten toegestaan zijn. Kisköre is ook bekend om het Landelijke Triathlon Kampioenschap, dat reeds tien jaar hier georganiseerd wordt in de maand juli, begeleid door vele programma’s.

De boottocht over het Tisza Meer is adembenemend. Met een klein houten bootje, dat u ter plaatse kunt huren zijn de mooiste plekjes te bereiken. Om niet te verdwalen is het verstandig een goede gids of een detail kaart van de omgeving mee te nemen.

Hongarije staat bekend om de thermale baden. In Tiszaújváros staat een prachtig complex met zowel binnen- als buitenbaden. Voor kinderen geldt dat ze niet te lang in de hete baden mogen verblijven, maar in het buitenbad kunnen ze heerlijk zwemmen en spelen. De ouders kunnen zichzelf trakteren op een stevige massage.

De hengelaars aan de oever van dit avontuurlijke meer hebben immer een goede vangst (karper, snoek, baars, brasem, regenboogforel, gigantische meervallen). Deze kanjers zijn nog volop te vangen in het Hongaarse merengebied rondom de plaats Tiszafüred in het noordoosten van het land.

Door de combinatie van meerdere dieptes, snelstromend en stilstaand water, voelen verschillende vissoorten zich er prima thuis. Daarnaast heeft er zich een weelderige planten- en dierenwereld ontwikkeld.

Zoals u wellicht weet is uit een Roemeense goudmijn in het voorjaar van 2000 giftig cyanideloog ontsnapt en via de zijrivier Szamos in het Hongaarse deel van de Tisza terecht gekomen. De veel te hoge concentratie heeft in het noordelijk deel van de Tisza ecologische schade veroorzaakt. Het beroemde recreatiegebied,  het  door Nederlanders druk bezochte natuurgebied van het Tisza meer bleef door tijdige sluiting van de sluizen en door omleiding van het vergiftigde water naar oude zijarmen van de rivier, gespaard voor het verontreinigde water. De visstand is echter wel aangetast.

Naast het meer is ook de Tiszarivier een bezoek waard. Het noordelijke gedeelte is heel erg mooi en rustig. Veel oude dorpjes, kerken, natuurschoon, enz. Waar de Tur rivier in de Tisza komt is een dam waaronder je lekker kan baden. Een bezoek waard zijn de volgende plaatsen in de omgeving: Tarpa, Szatmárcseke, Kölcse, Csaroda, Tivadar, Nagyszekeres, Vámosoroszi, Túristvándi (watermolen). Een andere mogelijkheid is de Tiszatour. Je huurt kano’s en je kunt de rivier afdalen, per groep of individueel. Houd er rekening mee dat je een zwemvest aan hebt. Het is een langzame maar grote rivier!

U kunt op een geasfalteerd fietspad met een lengte van 120 km helemaal rond het Tiszameer fietsen, met gebruikmaking van het veer tussen Egyek en Tiszadorogma. Op deze route loopt ook de internationale fietsroute EUROVelo 11.

Een leuke rondrit door Noord Oost Hongarije met de (gehuurde) auto hebben we hier opgenomen: Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *