Debrecen

Plaatsen > Debrecen

Debrecen is met zijn 220.000 inwoners de tweede grootste stad van Hongarije, na Budapest. De stad bevindt zich in het noordoosten van het land, te midden van de Puszta, een haast eindeloze vlakte. Het is het middelpunt van een veeteeltgebied met levensmiddelenindustrie, machinebouw, textiel- en farmaceutische industrie; daarnaast vanouds ambachtelijke nijverheid (aardewerk, schoenen).

Ondanks het hoge inwoneraantal heeft Debrecen toch de sfeer en de charmes van een provinciale stad weten te behouden. Een groot dorp, zou je haast kunnen zeggen. Als je het station verlaat, voert de – enige hoofdstraat – je automatisch naar de okerkleurige(c) HongarijeVakantieland.nl: Debrecen Stadhuis. (gereformeerde) kerk in classicistische stijl. Symbolisch bijna, want de stad draagt als bijnaam ‘Het Rome van het calvinisme’.

Dat Debrecen al langer contacten met de Nederlanden heeft, bewijst het standbeeld van Michiel de Ruyter, net achter de grote kerk, waarover later meer. Loopt u nog wat verder, dan komt u aan het beroemde gereformeerde college (theologische hogeschool en gymnasium). Ook daar sporen van Nederlandse contacten, in de prachtige bibliotheek bevinden zich nl. enkele waardevolle Nederlandse boeken en manuscripten. Ook om andere redenen is het college een bezienswaardigheid: op 14 april 1849 werd de Habsburgse kroon er in de aula vervallen verklaard en de onafhankelijkheid werd uitgeroepen. Men benoemde Kossuth Lajos tot het nieuwe staatshoofd. Deze volksopstand werd enkele maanden later echter door de Habsburgers neergeslagen.

De stad is zetel van drie universiteiten; Lajos Kossuth (gesticht 1912; gehuisvest in een protestants college uit 1550); Debrecen Universiteit voor Geneeskunde (1951); Debrecen Universiteit voor agrarische wetenschappen (1868), voorts van een bibliotheek, dierentuin en sterrenwacht.

Een andere bezienswaardigheid vormt het Déri-museum, met schilderijen van o.m. Munkácsi (1844-1900). Verder vindt u er een verzameling opgezette watervogels uit de streek en archeologische stukken uit Griekse, Romeinse, Egyptische en andere tijden.

(c) HungariaHuizen.nl: Debrecen centrumVanaf de 16de eeuw was de stad eeuwenlang het centrum van het calvinisme in Hongarije. In 1715 werd zij vrijstad; in 1848 en 1849 was zij centrum van de onafhankelijkheidsbeweging onder Kossuth en de plaats van de onttroning der Habsburgers. In 1944 was zij zetel van de eerste en voorlopige pro-Sovjet-Russische regering.

Het thermaalbad van Debrecen ligt midden in het grote bos. Een hemels oord als u even wilt relaxen in de vele warme en minder warme baden, of de Turkse sauna. Het thermale elixir borrelt op uit een natuurlijke warmwaterbron (68 graden celsius).

U kunt in Debrecen lekker eten en winkelen. Een absolute aanrader is restaurant Corvin aan de Piac Ut 10 (centrum). Dit ondergronds restaurant is geheel ingericht in ridderstijl.

In het stadscentrum vindt u verschillende mooie kerken zoals de St. Anna-kerk, de Kistemplom (oudste kerkje van de stad) en de Nagytemplom. Achter deze kerk vindt u het standbeeld van István Bocskai, de prins van Transsylvanië (1605-1606), en het calvinistische college met circa 300.000 religieuze- en wetenschappelijke boeken.

Standbeeld Michiel Adriaensz. de Ruyter Debrecen is van ouds het centrum van de Hongaarse reformatie en de plaats waar achter de eerder beschreven gereformeerde kerk een gedenkzuil staat ter ere van Michiel de Ruyter! Meer over de redenen van dit monument vindt u op de pagina over Michiel Adriaenszoon de Ruyter.

Bloemencarnaval van Debrecen Op het enige bloemencorso in Midden- en Oost-Europa wordt sinds 1969, voor de tweeëndertigste keer, het publiek tot verbazing gebracht. De composities, die vaak historische gebeurtenissen of sprookjeshelden uitbeelden, zijn opgebouwd uit vaak meer dan een miljoen echte bloemen. De geurige wagens trekken door de hoofdstraten, worden begeleid door majorettes, blaasorkesten, vendelzwaaiers en volksdansgroepen uit alle delen van de wereld. Informatie via e-mail: debrecen@tourinform.hu

Februari, Carnaval van Hajdúság Tijdens de carnavalsperiode, die begint op de dag van de Driekoningen tot Aswoensdag (de eerste dag van de veertig dagen vasten tot Pasen) verkeert Debrecen in een gezellige lentesfeer. Er worden allerlei culturele activiteiten, attracties, spectaculaire gastronomische programma’s een wijnpresentaties georganiseerd. Informatie via e-mail: debrecen@tourinform.hu

Omgeving Een leuke rondrit door Noord Oost Hongarije met de (gehuurde) auto hebben we hier opgenomen: Klik hier.

Links:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *