Poroszlo

Plaatsen > Poroszló

Poroszló ligt aan de noordelijke top van het meer. Er is hier een echt wild water gebied met wilgen, bies- en rietvelden, eilanden, zeldzame vogels en een tehuis voor watervogels en klein wild.

Poroszló is een oud dorp met 3.200 inwoners op 145 km van Budapest, langs de weg Nr. 33, de hoofdverbindingsweg van Füzesabony naar Debrecen. Poroszló ligt aan de oever van de rivier Tisza, direct aan het Tiszameer, 9 km van Tiszafüred.

Één van zijn belangrijskte redenen om in Poroszló te verblijven is het Tiszameer, dat een uitstekende plaat sis voor de liefhebbers van watersporten, zwemmers, vissers en jagers.

Het vogel reservaat van het meer, dat deel van de Unesco werelderfgoedlijst uitmaakt, kan worden bezocht door aan georganiseerde reizen deel te nemen die in de haven beginnen.

De boerencultuur van de omgeving van het begin van de 19de eeuw wordt getoond in het Regionale museum. U vindt er een leuk overzicht van oude vismethoden.

Bezienswaardigheden zijn de Calvinistische kerk, de Rooms Katholieke kerk, het dorpshuis, het eerder genoemde Regionale Museum en, tot slot, het herenhuis van de familie Graefl.

Sinds 2005 biedt het dorp een unieke mogelijkheid om over een studieweg bij het Tiszameer de flora en fauna van het meer van dichtbij bekijken. Via de houten steigers kunt u twee vogelobservatiehutten bereiken en een 12m hoge toren. In het Ecologische Centrum vindt u een 3D bioscoop, een reusachtig aquarium en een bosschool.

In noordelijke richting komt men in Sarud en Kisköre. Beide plaatsen zijn watersportcentra.  Deze wateren verschillen van de anderen daar hier naast het zeilen en roeien ook de motorboten toegestaan zijn.

In een van de Hongaarse beschermde natuurgebieden ligt aan het Tiszameer het vriendelijke plattelandsdorp Poroszló waar 3,5 duizend mensen wonen.

Het dorp ligt aan de rand van de poesta en heeft daardoor een prachtige en vooral rustige ligging.

Plaatsen in de omgeving zijn Borsodivánka (7 km); Egerlövő (10 km); Négyes (9 km); Sarud (10 km); Tiszafüred (11 km); Kócsújfalu (Tiszafüred) (11 km); Tiszaörvény (Tiszafüred) (11 km); Tiszaszőlős (Tiszafüred) (11 km); Tiszavalk (11 km); Újlőrincfalva (6 km).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *