Fietsen in Hongarije

Thema’s > Fietsen in Hongarije

Zoals u elders op deze site kunt lezen is Hongarije een geweldig land met een prima keuken, klimaat en cultuur. Op deze pagina willen we verder ingaan op de specifieke zaken die een fietser in Hongarije tegenkomt.

Fietsen in Hongarije

Fietsen in Hongarije

Alle snelwegen en druk bereden hoofdwegen met een M nummer (M0 tot M7) zijn voor fietsers verboden. Parallel aan dit hoofdverkeerswegennet is een net van wegen met hetzelfde nummer maar zonder de M (Voorheen ook met een 0 erachter, dus M7 en 70). Aangezien dit wegennet niet tolplichtig is worden ze, voornamelijk door Hongaren,  drukbereden. Hoewel deze wegen in principe niet voor fietsen verboden zijn treft u regelmatig zonder waarschuwing en uitwijkmogelijkheid een bordje met een plaatselijk fietsverbod aan. Daardoor zijn ook deze wegen zeker niet aan te bevelen voor fietsers.

Naast het bovenstaande zijn zijn alle wegen en drienummerige verbindingswegen zeer geschikt om te fietsen. Inmiddels worden er fietspaden aangelegd die u uiteraard ook kunt gebruiken. Hoofdzakelijk dient u zich aan de bewegwijzering voor auto’s te houden anders beland u al snel op zandweggetjes. Fietspaden worden ook door voetgangers en hondenbezitters gebruikt, aan de andere kant wordt ook geaccepteerd indien u over een voetpad fietst. In het binnenland, op rustige wegen, dient u er rekening mee te houden dat er loslopende honden zijn, vooral in de omgeving van afgelegen boerderijen en kleine dorpjes.

In de binnenstad van Budapest heeft men de laatste jaren een Fietsenpaden netwerk aangelegd, waardoor het doorsnijden van de stad, van Szentendre in het noorden tot de zuidelijke stadsrand, over het algemeen over autovrije wegen mogelijk is. Ook zijn de treinstations Kelenföldi pu. en Déli pu. in dit fietsnetwerk opgenomen. Hiermee zijn deze stations verbonden met de fietsroute langs de Donau. De beschrijving van dit stadsfietsnetwerk kunt u gratis afhalen bij het stadhuis (Bárczay-ut.).

Het Hongaars Verkeersbureau geeft overzichtskaarten uit met daarop de nationale fietsroutes ingetekend. In combinatie met de bewegwijzering ter plaatse, is de weg daarmee goed te vinden. Als de gratis overzichtskaart niet meer voorhanden is, kunt u het beste één of meer fietskaarten kopen via www.frigoriakiado.hu

Fietskaarten:

 • Cycling around Hungary, Ringband met 100 fietsroutes. De kaartjes geven een volledig overzicht van Hongarije (niet afhankelijk van de uitgezette routes), schaal 1:250 000. Aanduiding van fietspaden, onverhard fietspad en fietsroutes. Detailkaart voor Budapest. Toeristische informatie per plaats, campings, fietsmakers. Geen aanduiding van hellingspercentages, geen hoogtelijnen. Alleen de hoogte van bergtoppen staan aangegeven. 210 pag. ISBN 9639586005

Fietsverhuurbedrijven:

 • Tisza: Wanneer je vanuit Tiszafüred richting Egyek rijdt kom je aan de linkerkant een fietsverhuurbedrijf tegen. Het is makkelijk te zien, er staan vanaf de weg zichtbaar veel fietsen.
 • Wie kent nog meer fietsverhuurbedrijven in Hongarije? Reageer onderaan deze pagina!

Enkele Hongaarse regio’s waar goed gefietst kan worden:

 1. Langs de Donau naar Budapest. Dit is route nummer 4 van het Euro-Velo netwerk. Van het voorjaar tot het najaar fietsen er langs deze route honderden fietsers van en naar Budapest.
 2. Gödöllő en het Mátra gebergte(1015 m) 10-12% klimmen, maar een prachtige omgeving! Na deze klim kunt u uw route vervolgen naar het Bükk-gebergte of de Zemplen heuvels.
 3. De Hongaarse Pusta Als u niet van heuvels houdt is de Hongaarse Pusta de plek voor een geweldig avontuur. Vogels, kleine thermaalbaden en een beetje van het oude Hongarije.
 4. Langs de Tisza rivier en het Tisza-meer Dit is route nummer 11 van Euro-Velo. Afgelopen zomer zijn de vrijwilligers begonnen met het plaatsen van bewegwijzering langs deze route in Tiszadob en deze zomer zal dit worden voortgezet naar en rond het Tisza meer.
 5. Oost HongarijeMet haar kerkjes met houten torens en volkskunst is het een unieke rondrit.
 6. Zuid Hongarije, Szeged. U bent hierbij uitgenodigd om een internationale fietsers jamboree bij te wonen in Mako (Vlakbij Szeged) van 27 tot 30 juni 2002.
 7. Trans-Danubia. Balaton Rond het Balaton loopt een bewegwijzerde route.
 8. Zuid Danubia – Pécs.  Hier vindt u bewegwijzerde mountain-bike routes!
 9. West Danubia. Bewegwijzerd Fietsroute netwerk.

Fietsen in Hongarije vanuit het perspectief van de Hongaarse vrijwilligers van het “Rakoskert Cycle Center”.
De doelstelling van de Hongaarse fietsvrijwilligers is het aansluiten op het Europese netwerk van fietsroutes en het vinden van aansluiting bij het Europese idee. Het “Rakoskert Cycle Centre” werkt nauw samen met professionals uit de toerisme industrie, lokale overheden en de spoorwegen om te komen tot fietsvriendelijke accommodaties en regio’s. Bewegwijzerde routes, kaarten en brochures moeten de bezoekers door Hongarije leiden.
U kunt professionele fiets-kaarten, beschrijvingen en een atlas bestellen via mail en u kunt ze gratis krijgen bij de toeristenbureaus. Om meer informatie te krijgen voor het grote avontuur kunt u een bezoek brengen aan de Homepage van het “Rakoskert Cycle Center and Hostel”. www.rakoskert-kc.ini.hu. (Eng)
De vrijwilligers van het Rakoskert Fiets Hostel, doen u een unieke aanbieding! Ze ontvangen u op het treinstation in Budapest (of op het vliegveld!). Mailt u hen uw wensen: Fiets, uitrusting, kaarten en routebeschrijving alsmede de regio’s die u wenst te bezoeken. Ook kunt het organiseren van uw route aan ons overlaten en u laten verrassen! Mail: Somodi.Mari@axelero.hu Indien u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met deze organisatie van Hongaarse Fiets vrijwilligers via Maria Somodi.

Pagina met bijdragen van: Somodi.Mari@axelero.hu (Engels) Website: www.rakoskert-kc.ini.hu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *