Pécs

Plaatsen > Pecs

Pécs is een stad in Hongarije en de hoofdstad van de provincie Baranya, in het zuiden van Transdanubië, aan de voet van het Mecsekgebergte is de grootste stad in zuid-Transdanubia met 180.000 inwoners.

De stad Pécs was in 2010 cultureel hoofdstad van Europa.

Pécs was al in de Romeinse tijd van belang als verkeersknooppunt, was als Sopianis of Sopianiae hoofdstad van de Romeinse provincie Valeria. Ze was van de 9de eeuw tot de late middeleeuwen de grootste Hongaarse stad, bisschopszetel (sinds 1009) en een belangrijk cultureel centrum. Ze stond wel bekend als Quinque Ecclesiae, naar de vijf grote kerken die de stad haar aanzien gaven. Nog steeds is de Duitse naam van de stad Fünfkirchen. Ze behoorde van 1541 tot 1687 tot het Osmaanse rijk en werd in 1780 tot koninklijke vrijstad verheven.
Sinds eind 18e eeuw woonden er joden in Pécs, de synagoge werd gebouwd tussen 1865 en 1869. Het aantal Joden groeide tot 3.486 in 1941. Toen de oorlog begon werden de rijke joden door de SS gedeporteerd naar concentratiekamp Mauthausen, de overige joden uit Pécs en omgeving werden gedwongen in een ghetto te gaan wonen. Al snel werden ze weggevoerd naar legerbarakken waar velen stierven aan ziekten. Op 4 en 6 juli 1944 werd iedereen die was overgebleven naar het station gebracht en vandaar met vrachtwagens naar Auschwitz -Birkenau gedeporteerd. Zo’n 70% van de joodse inwoners van Pécs werd vermoord, slechts weinigen keerden terug.

Pécs is vandaag de dag de vijfde stad van Hongarije. Het is een universiteitsstad met een Domkerk waar verschillende pausen in het verleden een bezoek brachten. Bij de Dom worden opgravingen gedaan uit de Romeinse tijd. Deze opgravingen zijn te bezichtigen. De stad heeft een prachtig oud centrum, dat elk jaar leuker wordt, want veel gebouwen en pleinen worden opgeknapt. Midden in het centrum staat de kerk van St Augustinus, voorheen een moskee. Dat is aan de bouw ook wel te zien.

In het centrum zijn veel nostalgische winkeltjes. Het is een genoegen daar op je gemak rond te kuieren. Pécs is ‘n levendige universiteitsstad met prachtige monumenten, gezellige markten en zeer veel historische panden. Terrasjes zijn volop te vinden in het centrum. Pécs is het belangrijkste historische en culturele centrum van Dunántúl. De Janus Pannonius Universiteit, oorspronkelijk gesticht in 1367, werd heropgericht in 1922; de universiteitsbibliotheek dateert uit 1774. Verder zijn er de Medische Universiteit van Pécs (1951), alsmede diverse hogescholen en wetenschappelijke onderzoeksinstituten. Er is een porseleinmuseum en ook het geboortehuis van de beeldend kunstenaar Victor Vasarely is ingericht als museum (1976); verdere musea zijn het Janus Pannoniusmuseum (1904; natuurwetenschappen, archeologie, moderne Hongaarse kunst) en twee kunstgalerieën, w.o. het Uitz Museum (1978; werk van Béla Uitz). Pécs is zetel van een rooms-katholiek bisschop.

Aan de rand van de stad zijn de moderne warenhuizen zoals de Tesco (reuzensuper). Ook is er de Plaza, een overdekt winkelcentrum met restaurantjes en een bioscoop.

Interessant is ook de vlooienmarkt op zondag. Dat is een rommelmarkt waar je werkelijk alles kunt kopen, nieuw en gebruikt, alle soorten goederen, maar ook auto’s en dieren. Je kunt er makkelijk een dag doorbrengen.

De stad ligt in de warmste regio van het land en kent een mediterraan klimaat. De stad heeft de status van stedelijk district (145 km2) en is het centrum van een uitgestrekt mijnbouwgebied, waar o.m. steenkolen en uraniumerts gewonnen worden; de industrie omvat aardolieraffinage, machinebouw, chemische en elektrotechnische industrie, verwerking van tabak en vervaardiging van porselein, lederwaren, meubelen en voedingsmiddelen; bierbrouwerij.

Romaanse dom St.-Petrus De stad is rijk aan historische bouwwerken, waaronder de van oorsprong Romaanse dom St.-Petrus (11de–12de eeuw), een drieschepige basiliek met vier torens en een middeleeuwse crypte. Deze dom is 70 m lang en 22 m hoog met vier hoektorens. De oudste gedeelten van de dom zijn het koor uit de 11de eeuw en de benedenkerk; de kerk werd diverse malen ingrijpend verbouwd en gerenoveerd.
De kerk is gebouwd op de plek van een oude Romeinse grafkapel. De kathedraal, zoals zo vele historische bezienswaardigheden in Hongarije, vertoont invloeden uit vele verschillende culturen. Na de stichting in 1009, duurde de bouw van de oorspronkelijke kerk tot ver in de 12e eeuw, werd herbouwd, en leed vervolgens nog meer schade door Mongoolse aanvallen. Na jaren van verwaarlozing – waaronder een periode als een moskee en armen winkel – werd de kerk volledig herbouwd in 1891. Dit is de kerk die u vandaag de dag ziet. Binnenin vindt u veel unieke religieuze voorwerpen uit de hele de Hongaarse geschiedenis, eveneens een aantal graven uit de vroeg-christelijke periode.

Turkse monumenten Uit de Turkse tijd stammen enkele voormalige moskeeën, waarvan de Pasja Kasim Gasi-moskee wel de fraaiste is. Op de moskee van Pasja Hassan Jakovali in de Rákóczi út 2 verrijst een slanke, twaalfhoekige minaret, symbool van het best bewaard gebleven Turkse bouwwerk uit de 16de eeuw. De türbe van de Idris Baba, een achthoekige grafkapel op Nyár utca 8, staat in de tuin van het huidige kinderziekenhuis.

Domplein Uit de Romeinse tijd stammen diverse graven en grafkamers, w.o. een met fresco’s gedecoreerde kamer uit de 4de eeuw (gerestaureerd in 1930), die in 1783 bij het domplein werd gevonden.Aan de westzijde van het plein staat het bisschoppelijk paleis; de oudste gedeelten hiervan dateren van de 12de eeuw. Aan de oostzijde zijn oudchristelijke grafkamers uit de 4de eeuw blootgelegd. De muren zijn met schilderingen versierd zoals u ze verder alleen maar in de beroemde Romeinse catacomben aantreft. Aan de zuidzijde – dat wil zeggen aan het Szent István tér – staat de Barbakán, de stadsmuur uit de 15de eeuw.

Lenau-huis Cultureel centrum van de Hongaarse Duitsers. Munkácsy utca 8, wisselende openingstijden, tel. 72-324141

Széchenyi tér Twaalf straten komen uit op het plein, dat beheerst wordt door de moskee van pasja Kassim Gasi uit de 16de eeuw. Op het grootste gebouw in Hongarije uit de periode van de Turkse bezetting – tegenwoordig de katholieke kerk van de binnenstad – staat een 27 m hoge koepel met een doorsnede van 17 m.

Het Drievuldigheidsstandbeeld werd omstreeks 1710 opgericht als dank voor het einde van de pestepidemie; het ruiterstandbeeld van János Hunyadi herinnert aan de zegevierende legeraanvoerder in de slag tegen de Turken in het jaar 1456 bij Nándorfehérvár (Belgrado).

Tettye-plateau Om vanuit het park te kunnen genieten van het schitterende uitzicht op de stad, moet u wel een half uurtje lopen of een eindje de bus nemen (buslijn 34 en 35). Wie van een wandeling houdt, volgt het wandelpad dat met geel is aangegeven en bereikt de 534 m hoge Misina-top. Het allermooiste uitzicht op Pécs hebt u echter vanaf de televisietoren.

Restaurants

  • Aranykacsa Op de menukaart van ‘de gouden eend’ staat vooral gevogelte. Teréz utca 4, tel. 72-315868,
  • Borostyán étterem Elegant restaurant uit de hogere klasse. De gerechten zijn goedkoop en goed. Király utca 64, tel. 72-311642
  • Tettye vendégloý Klein, gezellig restaurant met Duits-Hongaarse gerechten en ’s avonds schrammelmuziek. Tettye tér 4, tel. 72-310438

Uitstapjes

Bos van Gemenc Het grootste wildreservaat van Hongarije beslaat 50.000 ha en ligt 55 km ten oosten van Pécs. Er leven hier veel zeldzame vogelsoorten, de zilverreiger bijvoorbeeld. Natuurliefhebbers en andere belangstellenden kunnen het reservaat alleen in groepsverband en per smalspoor bezichtigen. Vanaf de rand van het bos brengt een treintje u dan in het reservaat. Te voet of per auto is dit woud niet toegankelijk. Tolna Tourist, Szekszárd, Széchenyi utca 38, tel. 74-312144, fax 315252

Manege Tussen Baranya Szentgeorgy en Pecs, in het mecsek ligt een manege waar men kan paardrijden. Hier is ook een zwembad en restaurant aanwezig.

Harkány Deze stad ligt onder Pécs en is een prima vakantieoord. U kunt ook naar het termaalbad van Gyula, Gyogy Furdo, en eigenlijk naar elk bad. Maar Gyula is zeer geliefd bij de eigen bevolking en mensen uit het Hongaarse toeristenwezen gaan zelf ook graag naar Harkány! Kaartje koste in 2001 500 forint p.p. (Kinderen 330 forint) voor een hele dag.

Musea: In heel Hongarije staat Pécs bekend als de stad van de musea. Ze zijn dagelijks, behalve op ma, van 10.00-18.00 uur geopend. Een overzicht van Musea in Hongarije vindt u hier.

Het Zsolnay museum is een museum met keramiek; klein maar mooi.

Wijn Op de hellingen van het Mecsekgebergte wordt o.m. wijn verbouwd. Hier kunt u meer over lezen op onze wijnpagina.

Informatie samengesteld met bijdragen van: Irma van Zijp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *