Gyula

Plaatsen > Gyula

Gyula is een nostalgisch, mooi en populair kuuroord in de buurt van de Hongaars-Roemeense grens, 16km, ten zuidoosten van Bekescsaba aan een arm van de Witte Körös. Gyula is gelegen in het zuid-oosten van Hongarije en heeft 34000 inwoners. In deze voormalige provincie-hoofdstad van de provincie Békés ontstond al vroeg een bloeiende markt die in de gehele omtrek beklend werd.

De stad werd voor het eerst officieel geregistreerd in 1214 als klooster; het kasteel werd bezet door de Turken in 1566 totdat ze werden verdreven in 1695 was het de hoofdstad van een sandchak (administratief district).

De nieuwe heer van het herenhuis, de Oostenrijkse Baron Harruckern, bouwde een paleis in de buurt van het kasteel in 1720 en haalde Duitse werknemers naar Hongarije, die een eigen gemeente bestuur oprichtten in wat nu bekend staat als het “Duitse Gyula”, aan de linkerkant van de Avenue Béke sugárút. Aan de rechter kant ligt het Hongaarse Gyula. Enkel jaren later haalde Harruckern Roemenen naar het land en tot de dag van vandaag is Gyula is nog steeds het centrum van de Roemeense minderheid. Er zijn verschillende Roemeense organisaties in Gyula – het Centrum voor het nationale Zelf-bestuur van de Roemenen die wonen in Hongarije en de Roemeens-Hongaarse Culturele Unie.

Tijdens de bouw van de spoorlijn Szolnok-Arad in 1860 liet men Gyula links liggen. Het baanvak had namelijk een droog gebied nodig waar men geen last had van overstromingen. Gyula had in die tijd veel last van overstromingen door de rivier Fehér Körös die later in de 19e eeuw in een nieuwe loop werd gebracht waardoor deze problemen niet meer voorkwamen. Helaas voor Gyula was het toen te laat. De spoorbaan had door de aanleg de nabijgelegen stad Békéscsaba onder de aandacht gebracht en mede vanwege de ligging van die stad, niet ver van de Roemeense grens, werd deze stad de nieuwe provinciehoofdstad van de provincie Békés in 1950.

Gelukkig voor Gyula staan er nog steeds een aantal instellingen in de plaats met een regionaal karakter: een ziekenhuis met 1300 bedden, het provinciaal gerechtshof en het provinciearchief. Ook is het bureau van de DARIB (VVV voor Zuid-Hongarije) hier gevestigd. Tevens kent de stad vele Warmwaterbronnen waardoor het een bruisende stad is gebleven. Ook is er, naast de vele lagere- en middelbare scholen een universiteit gevestigd. De vleesfabriek in Gyula maakt de bekende “Gyulai kolbász”, een rijk-gekruide worst. Populaire toeristische attracties in Gyula zijn het 13e eeuws fort, de thermal kuuroorden, de Roemeense architectuur en de “Nicolae Balcescu” universiteit

Voor toeristen is de stad ook aantrekkelijk gebleken: naast de reeds genoemde warmwaterbronnen met bijbehorende kuurbaden is het een stad met veel bloemen en bomen, veel historie en een bruisend cultuurleven.

De burcht van Gyula met zijn robuuste uiterlijk.

Bezienswaardigheden:De burcht van Gyula werd in de 14de eeuw gebouwd en is een bezoek zeker waard.

Gyula is een goedbezochte badplaats dankzij de reeds genoemde  warmwaterbronnen die elf overdekte zwembaden en negen openluchtbaden van water voorzien. De temperatuur van het water varieert van 22 °C tot 39 °C. Várfürdő (Burchtbad) is een enorm complex met badhuizen en hotels rond de in het noorden gelegen burcht.  Het water van de kuurbaden is donkerbruin van kleur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *