Bükk

Plaatsen > Bükk

Nationaal Park Bükk Het meest karakteristieke deel van de enorme kalksteenformatie van het Bükk-gebergte is het Bükk-plateau dat op 900 m hoogte ligt. Fascinerend zijn verder de hoge rotsachtige bergtoppen: de Istállós-kõ, de Tar-kõ, de Õr-kõ, de Három-kõ, de Magos-kõ en de Örvény-kõ. De grotten Szeleta, Istállóskõ en de Suba-lyuk kunnen bogen op wereldberoemde archeologische vondsten uit de prehistorie.

Met zijn ligging aan de oever van het door bergen omringde Hámori-meer is Lillafüred , een idyllisch vakantieoord. Vanuit Miskolc is het ook met een smalspoorlijntje te bereiken. Een sprookjesachtig kasteel verhoogt de sfeer van het romantische landschap. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in twee bijzondere grotten: de Anna-grot met zijn unieke kalktufsteenformaties en de Sint-Stefanusgrot met zijn geneeskrachtige lucht.

Gedurende de zomer kunt u met de smalspoorlijn door één van de mooiste recreatiegebieden van het Nationale Park Bükk rijden, nl. door het 5 km lange, prachtige Szalajka-dal. Waar de Szalajka-beek in de zeventien meter hoge Fátyol-waterval trapsgewijs naar beneden stroomt vormt het een sluier van water. Het leven van de vroegere, in het dal werkzame kolenbranders wordt in het openluchtmuseum in het bos gepresenteerd, evenals de botten van de oerbison, de holenbeer en de mammoet en een vuurplaats van de prehistorische mens. Deze overblijfselen zijn door archeologen gevonden in de Istállóskõ-grot die vanaf de Szalajka-bron te voet bereikbaar is. In de nabijgelegen Csipkéskút graast de wereldberoemde kudde van lipizanerpaarden, bekend van de Spaanse rijschool in Wenen. In het Lipizanermuseum (Park u. 8) kunt u de geschiedenis van de kudde volgen. De mooiste fokhengsten zijn in de naburige stal te zien. De flora van het Nationaal Park Bükk staat centraal op de tentoonstelling van het Orbán-huis (Miskolc weg 60). De cirkelvormige, classicistische kerk (Aradi u. 30.) bezit een klok uit 1488 en doet ook dienst als een perfecte concertzaal. Het voormalige Pallavicini-kasteel (Egri u. 16) dat midden in een groot park staat is tegenwoordig een hotel. Rondom het hotel zijn vakantiehuizen gebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *