Miskolc

 

Miskolc is de op een na grootste stad van Hongarije en een belangrijk industrieel centrum. Meer dan honderd fabrieken, onder andere staal, cement en levensmiddelen, met bijbehorende arbeiderswijken hebben het laatste stukje stedenschoon al lang geleden naar de achtergrond gedrongen. 

Miskolc werd in de 15e eeuw een zelfstandige stad. De veelvuldige invallen (Mongolen in de 13e eeuw, Turken in de 16e en 17e eeuw en de Duitsers in de 17e en 18e eeuw) waren bepalend voor de geschiedenis van de stad. De industrialisatie ving aan in de tweede helft van de 19e eeuw. 

Bij het Verdrag van Trianon stond Hongarije de industriesteden en spoorlijn af aan Tjecho-Slowakije. Vervolgens ontwikkelde de Hongaarse overheid tussen de twee wereldoorlogen in dit gebied een industriestad, die onder het communistische regime verder tot bloei kwam. De eerste fabrieken verrezen en snel groeide de stad dicht, zeker na 1950, toen het accent werd gelegd op de zware industrie. 

In Miskolc vielen na de omwenteling harde klappen: Veel bedrijven moesten sluiten, en de werkloosheid nam snel toe. 

Bezienswaardigheden zijn de Avas Gereformeerde kerk (15e eeuw), de restanten van het kasteel uit de 13e eeuw en een museum waar zich  Scythian-kunst bevindt. De stad heeft tevens een rechten universiteit en een technische universiteit.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *