Vogels kijken in Hongarije

Thema’s > Vogels kijken

Hongarije is een fantastisch vogelland. Bijna 10 % van het oppervlak van Hongarije is tot natuurgebied verklaart. De ligging van Hongarije, centraal in Europa op een kruispunt van trekroutes, en de afwisselende landschappen maken het land zeer vogelrijk. Behalve leuke soorten uit Oost Europa (bijv. kwartelkoning, krekelzanger, sakervalk, keizerarend, waterrietzanger) heeft Hongarije ook veel soorten die typisch zijn voor Zuid Europa zoals grote trap, scharrelaar, griel en bijeneter. De Hongaarse populatie van de grote trap is goed beschermd en stabiel. Grote trappen zijn de zwaartse vliegende landvogels ter wereld. In het voorjaar is het baltsgedrag spectaculair.

Hongarije telt ongeveer 200 regelmatige broedvogels. Net als in Nederland komen hier, dankzij de activiteiten van (steeds meer) fanatieke inventarisatie studies nieuwe soorten bij.

Ongetwijfeld spreekt het vlakke poesta-leefgebied het meest tot de verbeelding. Behalve de vele zomergasten kunnen we op de poesta een aantal standvogels kunnen aantreffen die we in Nederland niet kennen: bijv. griel, grote trap, sakervalk en keizerarend. De poesta’s kennen ook uitgestrekte wetlands waar we veel soorten watervogels en steltlopers kunnen aantreffen. Bijzonder zijn o.a. dwergaalscholver, zwarte ibis, grote zilverreiger, kwak, woudaapje, zeearend en buidelmees.

Er zijn veel interessante vogelsoorten te zien in Hongarije, vooral in en om het poesta-reservaat Hortobagy. Wie een kijkje in het reservaat neemt, kan gegarandeerd heel wat Oost-Europese vogelsoorten tegenkomen: roodpootvalken, grote trappen, vorkstaartplevieren, krekelzangers, Steltkluten, Kluten, Regenwulpen, Kieviten, Tureluurs, Grutto’s, Grote Karekiet, Groenlingen, Grauwe Klauwier en een Ralreiger, Kwartels en Gele Kwikstaarten, Sakervalken, Velduil, Roodpootvalk

In de visvijvers verzamelen zich tijdens de trek heel wat soorten eenden en andere watervogels. Enige jaren terug bleken zich er ook ornithologische verrassingen voor te doen. Toen het al schemerde klonk er ijl geroep over de mistige velden. Er bleken duizenden kraanvogels op de akkers te staan, die hier de gemorste maïs stonden op te pikken. Ze stegen op en vlogen weg naar de ondergaande zon.

Dat er zoveel vogel (en vlinders) te zien zijn in Hongarije vindt zijn oorsprong in het feit dat er nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, ze hebben nooit landinrichting gekend, alles gaat kleinschalig. Wat je daar aan nachtvlinders vindt vind je hier nog niet in de beste natuurgebieden. Puur omdat in Nederland en België de laatste 30 jaar een soort chemische oorlog is gevoerd. Daar heb je ook eilandeffecten maar alles is rijk. Hier in Nederland heb je een bosje en daaromheen is alles doodgespoten. In Hongarije zie je overal in de graslanden ooievaars, zilverreigers, roofvogels, kwartels, planten in bermen, bijzondere vlinders.

Het thema vogels kijken in Hongarije is op onze site nog nauwelijks uitgewerkt, maar we krijgen er regelmatig vragen over. Voorlopig volstaan we met het geven van een aantal links naar (voornamelijk) Engelstalige sites. Indien u zelf ervaringen heeft aarzel niet en stuur ze in, we nemen ze graag op op deze pagina.

Verenigingen

Pagina mat bijdrage van Edo van Uchelen

Eén gedachte op “Vogels kijken in Hongarije

  1. sjors streur

    Sinds kort werken we samen met een jonge ornitholoog om vanuit ons park op pad te gaan om zowel in het Hortobagy als in het Koros maros nat park de hier boven en nog meer vogel soorten te spotten en te observeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *