Kecskemet

Plaatsen > Kecskemét

Kecskemét ligt ten oosten van de Donau, in Centraal-Hongarije, aan de M5 (Boedapest-Szeged-Belgrado), op ca. 85 km. ten zuiden van Boedapest. Kecskemét is de hoofdstad van de provincie Bács-Kiskun en heeft ca. 106.000 inwoners.

Kecskemét is een van de mooiste steden van Hongarije. Zowel vanwege de prachtige Jugendstil gebouwen als om zijn talloze bezienswaardigheden (o.a. het stadhuis van de architect Ödön Lechner) en de grote pleinen met fonteinen.

Kecskemét wordt reeds in 1368 genoemd als plaats. De karakteristieken van deze plaats worden bepaald doordat Kecskemét het centrum van een belangrijk land- en tuinbouwgebied is en er dus veel aan landbouw gerelateerde transport activiteiten plaatsvinden. Sinds 1870 wordt hier ook wijn gemaakt, zie onze Wijnpagina.

In Kecskemét en omgeving is voor ieder wat wils te vinden. Degene die zich niet voor architectuur en oude bouwwerken interesseert kan heerlijk genieten van het natuurschoon. In de stad kan dit bijvoorbeeld in het arboretum (62 hectare groot) of het vrijetijdspark, en daarbuiten in het nationale park Kiskunság.

Het nationale park Kiskunság beslaat een oppervlakte van circa 48.000 hectare (32.000 vierkante kilometers). Daarvan is Bugac puszta, ten zuiden van Kecskemét een prima keus om op een relaxte manier deze unieke flora en fauna te leren kennen. Hier kan de bezoeker kennis maken met een onaangeroerd en beschermd stukje Hongarije. Kiskunság, het op één na grootste natuurpark van Hongarije, is bovendien een thuishaven van tal van inheemse vis- en vogelsoorten. Vanuit Kecskemét vertrekt een smalspoor stoomtrein naar Bugac, waar u te voet of met paard en wagen een tocht kunt maken. Ter plaatse is er een klein museum waar als hoofdthema de vroegere levenswijze van de Hongaren van de regio is, en waar u ook zeldzame oerhuisdieren kunt zien, zoals de grijze rund, oervarken (mangalica), oerschaap (racka). En voor de lekkere trek is hier ook een restaurantje met heerlijke goelasj, en andere gerechten. Lees meer op onze pagina Kiskunság.

Abrikozen De bekendste stad die in dit deel van de poesta ligt is Kecskemét. De stad is met name bekend vanwege de vele boomgaarden met abrikozen. Van deze abrikozen wordt ook Palinka gemaakt.

BezienswaardighedenHet centrum van de stad toont een willekeur aan bouwstijlen die door elkaar zijn geplaatst. Ondanks dit vormen de openbare gebouwen rondom de marktplaats één geheel. Het klokkenspel op de gevel van het gemeentehuis (Jugendstil) is één van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Andere bezienswaardigheden zijn de verschillende musea, muziekcentra en kerken, die verspreid staan door de stad. Enkele suggesties:

 • Speelgoed museum waar men zelf speelgoed kan leren maken (er is ook allerlei uniek speelgoed te koop);
 • Gemeentehuis met prachtige fresco’s,
 • Klokkenspel
 • Fotomuseum;
 • Keramische Studio;
 • Concerten van het Conservatorium
 • Prachtige kerken;
 • Arboretum
 • Thermaalbad;
 • Hollywood Multiplex bioscoop;
 • gezellige cafés en nog veel meer…

PÁLINKA (JENEVER) MUSEUM IN IZSÁK Wetenswaardigheden omtrent sterke dranken. Het Pálinka Muzeum Izsák bevat meer dan 1000 historische museumstukken die als het ware een document van de traditie van het op ambachtelijke wijze vervaardigen van spiritualiën in Hongarije vormen. Naast een branderij uit 1922 , bieden het daaraan gekoppelde museum en een proeflokaal met een tuinterras de gelegenheid, meer over de hoogprocentige “ambassadeur” , de Pálinka, van Hongarije te leren. Izsák ligt in de nabijheid van Kecskemét. Wilt u nu al meer weten over palinka. Kijk dan op onze palinka pagina.

Geestig Ragtime- en JazzfestivalDe Geestige Ragtime Band, opgericht door jongeren uit Kecskemét, is al na tien jaar een begrip. Traditioneel komen duizenden bezoekers op het festival in maart. In 1999 traden bijvoorbeeld op: 10th Avenue Jazz Band (USA), Butch Thompson (USA), Spiegle Wilcox (USA) en Dry Throat Fellows (Zwitserland).

Links:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *