Palinka uit Hongarije

Thema’s > Palinka

Palinka is voor de Hongaren wat whisky is voor de Schotten en cognac voor de Fransen: een brandewijn, gestookt uit fruit, meestal abrikozen. Het land telt ruim zeshonderd stokerijen en daarnaast maken velen de drank thuis zelf.

Voor Hongaren is elke reden goed om in de palinka te duiken.

Hongaren drinken vaak Palinka als appetizer voor het eten. Hongarije produceert dan ook prima, en krachtige, fruit Palinka’s.  Ze worden gemaakt van fruit en sommige zijn wereldberoemd. Bijvoorbeeld: barack pálinka wordt gemaakt van abrikozen, cseresznye pálinka van kersen, körte pálinka van peer,  alma pálinka van appels en szilva pálinka van pruimen.

Er is veel kwaliteitsverschil tussen palinka’s. Zo is er veel verschil tussen de hoeveelheid en kwaliteit van het fruit dat gebruikt wordt. Bijvoorbeeld Willmos körte pálinka is beter en zachter dan Körte pálinka. Een ander voorbeeld: Barack Palinka. Ik vind Kecskeméti Füfyülõs Barack de beste palinka van abrikozen of Szatmári Szilva, maar smaken verschillen en anderen zullen dan ook andere standpunten hebben.

Er zijn grote prijsverschillen tussen Palinka’s maar het is opletten geblazen. Sommige goedkope Palinka’s hebben nog nooit een stukje fruit gezien. Bijvoorbeeld de Csikós Barack Palinka, is gemaakt van alcohol en abrikozen aroma, en niet van echt fruit. Het is ook een Palinka maar met Kecskeméti Füfyülõs vergeleken zijn het twee verschillende dranken.

In Hongarije mag zonder vergunning tot 50 liter pálinka per huishouden vrijgesteld van accijns zelf gemaakt worden. Als er meer geproduceerd wordt, dan moet er wel accijns betaald worden. De huisgestookte pálinka mag onder bepaalde voorwaarden ook worden verkocht.

 

Een andere unieke drank in Hongarije is Unicum, een bitter en zoet, donker, bijna zwart gekleurde kruidenbitter, gemaakt volgens een geheim kruiden recept. De originele Unicum fles is rond van vorm en heeft een rood kruis. Waarom dat rode kruis erop staat is onduidelijk maar velen zweren bij een glaasje Unicum in plaats van een aspirine bij een kater….

Een puszta cocktail is samengesteld uit palinka, Tokajer wijn en binerkruiden.

fokhagymàs pàlinka Vul een (bij voorkeur ondoorzichtige stenen) fles tot aan de hals met gepelde knoflookteentjes en het resterende volume vult u op met bijvoorbeeld törköly-pàlinka, het geheel een paar maanden laat trekken.

3 gedachten over “Palinka uit Hongarije

  1. B. M.

    Hoi! Enig idee waar ik in Nederland het drankje Palinka Szivla kan krijgen? Het merk en hoeveelheid maakt niet uit. Ik heb veel drank winkels benaderd maar niemand die me kan helpen. Sommigen hebben wel palinka met abrikozensmaak in het assortiment, maar daar blijft het in Nederland wel bij. Heel jammer! Ik hoop dat ik geholpen kan worden!
    Ik woon zelf in Eindhoven dus net buiten de grens zou ook goed zijn.
    Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *