Szilvásvárad

SZILVÁSVÁRAD Dertig  km noordelijk van Eger, in een schilderachtig dal tussen het Bükk- en Mátrageberkte op een hoogte van 345 meter ligt Szilvásvárad, het centrum van de Lippizaner paarden in Hongarije. Dit schaduwrijke dorp is regelmatig ontmoetingsplaats van ruiters uit de gehele wereld.

Het dorp zelf ligt op zo’n 25 kilometer van Eger bij het begin van het nationale park “Bükk” en aan de rand van het nationaal park Aggtelek. Szilvásvárad in Noordoost Hongarije Hongarije is ideaal voor mensen die van natuur en cultuur houden.  U kunt in het dorp paarden huren, de prachtige omgeving per koets verkennen, of een stevige wandeling maken, onder meer in het

Voor het gezicht van het dorp is bepalend de 35 meter hoge, in classicistische stijl gebouwde (1837-1840) gereformeerde kerk. Bijzonder is dat de klokkenstoel uit 1600 stamt en één van de klokken uit 1488. De kerk is te vinden in de Aradi út.

Het kasteel “Pallavicini” ligt een eindje verderop in een park. Het kasteel fungeert momenteel als hotel. In het park ligt een sfeervol meertje omringd met bijzondere bomen (bv. moerasdennen). Het is de moeite waard om even hierbij stil te staan, omdat deze boomsoorten maar op enkele plaatsen in het land te vinden zijn.

Van het park is het niet ver meer naar het “Paardenmuseum Lippizaner”, waar de echte Lipicaners vandaan komen. Naast het museum kunnen in de stallen de mooiste, wereldberoemde Lipicaner merries worden bewonderd. Het museum ligt in de Park út 8. En is dagelijk open tussen 9.00-12.00 uur resp. 13.00-17.00 uur. Op maandag gesloten.

HET DAL “SZALAJKA”

De natuurliefhebber kan bijzonder goed aan zijn trekken komen en zich ontspannen in het dal “Szalajka” met haar watervallen, bossen, bijzondere dier- en vissoorten (bv. de “Szalajka-forel). In het park zijn overal stookplaatsen te vinden, die door een ieder gebruikt kunnen worden (indien geen stookverbod staat aangeven) als barbecueplaats. Deze plekken zijn ook ideaal als picknickplaats.

U kunt een wandeling maken naar de oermensengrot van Istáloskõ dat boven aan het Szalajkadal ligt. In het Szalajkadal kunt u met een treintje naar boven, om daarna onderweg naar beneden de schitterende sluierwatervallen, de forellenkwekerij en het hertenkamp te bekijken. Het  treintje rijdt met enige regelmaat heen-en-weer. Daardoor is een enkele reis per voet ook mogelijk. Beneden in het dal vindt u diverse restaurants met heerlijke lokale specialiteiten. Voor wandelaars (of mountainbikers) zijn er prima paden aangelegd, waar men een dagvullende route kan uitstippelen.

Migranten uit Slovakije probeerden als eersten in de Vallei van Tótfalu en de Bükk hoogvlakte de glasindustrie. Hieraan herinnerd tevens de naam Huta-rét waar meerdere gieterijen (huta) functioneerden. In de eerste plaats goot men er glas en ijzer tot het einde van de negentiende eeuw. Bij sommige gezinnen vindt men nog steeds het toendertijd gegoten maatglas waaruit de palinka werd gedronken. Makettes van de gieterijen zijn te zien in het bos openlucht museum in de Szalajka vallei.

Links:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *