Aggtelek

Plaatsen > Aggtelek

Aggtelek ligt in het noordoosten van Hongarije, op de grens met Slowakije.

De Hervormde Kerk, gelegen op het centrale plein van het dorp, is in het begin van de 13e Eeuw gebouwd. De klokkentoren dateert uit de 18e Eeuw.

De moeite waard van een bezoek in het dorp is de Mandala workshop. Het plaatselijke museum, opgericht in 2002, is het hele jaar door te bezoeken. Telefonisch aanmelden is noodzakelijk: Tel +36 48503208

Aggtelek is wereldberoemd om zijn druipsteengrot. In Aggtelek liggen uitgestrekte, vertakte druipsteengrotten met een lengte van 22 kilometer is het de langste grot van Hongarije. Een Noord-West hoek van het ondergrondse tunnelstelsel loopt door in het buurland Slowakije

Dit grottengebied in Noord-Hongarije (Bükk-Gebergte), uitgestrekt over 25 km, is het langste van Midden-Europa en staat als beschermd gebied op de “Natural World Heritage” lijst van de UNESCO sinds 1978. Er zijn hier 712 grotten met fantastisch mooie druipstenen “sculpturen” die u tijdens een rondleiding kunt bewonderen. Veel zalen dragen nog de rooksporen van de holenmensen. De grotten liggen in het Aggtelek National Park (19.708ha aan de Hongaarse zijde van de grens).

De grot Jósva Stream bevat een groot horizontaal watersysteem. Hierin is ook de op 1 na diepste grot van Hongarije, de 240 m diepe Vecsem-bükki Schacht.

De grote zaal, Beke-barlang (Vredesgrot), is als concertzaal ingericht. In juli en augustus worden daar regelmatig concerten gegeven.

De meest opvallende is het Baradla-Domica grottenstelsel welke 21 km lang is en de verbinding vormt tussen Hongarije en Slowakije. Er kunnen 1000 mensen in, het bevat een 13m lange stalagmiet en de ondergrondse rivier Styx. Deze grotten staan ook bekend omdat ze  werelds grootste stalagmiet bevat (32.7m).

Openingstijden 16.4.-15.10. dagelijks 9-17, 16.10.-15.4. dagelijks 9-15 Lange rondleiding alleen na een schriftelijke afspraak.

Korte rondleiding, vanaf Jósvafõ, (60 min). Middellange rondleiding, vanaf Aggtelek, (90 min). Middellange rondleiding, vanaf Jósvafõ, (100 min). Middellange rondleiding, vanaf Vörös-tó, (100 min). Lange rondleiding, vanaf Aggtelek to Jósvafõ, (300 min).

Korte rondleiding 26 forint, middellange rondleiding 40 forint, lange rondleiding 210 forint.

Museum In het grottenmuseum komen de geschiedenis en het gesteente van de Baradla-grot aan bod. Het museum is van 16 oktober tot 15 april dagelijks geopend.

Links:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *