Eger

Plaatsen > Eger

Eger is beroemd om zijn roemruchte verleden vanwege de oorlogen met de Turken eind 16e eeuw. Een overblijfsel hiervan is o.a. de Egri Bikaver, de Stierebloedwijn.

Eger, heeft een historische stadskern met veel bezienswaardigheden en heerlijke terrassen. Het is een perfecte plaats om lopend te verkennen, omdat een gedeelte is afgesloten voor verkeer. Met haar 175 beschermde gebouwen en monumenten is er op iedere hoek van elke straat wel wat te zien.

De Burgt Een wandeling naar het kasteel is een verplicht nummer. Het slot stamt uit de dertiende eeuw en waar we nu na wat schermutselingen mee te maken hebben zijn de overblijfselen van het in gotische stijl opgetrokken bisschoppelijk paleis uit 1470.  De meest bekende belegering van de burcht van Eger was die van de verenigde Turkse legers in 1552. Onder leiding van István Dobó weerstonden 2.000 Hongaarse krijgers met behulp van hun vrouwen een overmacht van 100.000 Turkse krijgers. Doordat de verdedigers telkens van bastion verwisselden kregen de Turken het idee tegenover een veel grotere verdedigingsmacht te staan. De verdedigers kregen hulp van de legendarische “strijdende vrouwen van Eger”. Volgens de legende mengden zij stierebloed door de wijn, waardoor de kracht en de strijdlust van de verdedigers toenam. Een iets minder romantische variant verhaald dat “op een avond de Hongaren een gezellig feestje gehad hadden en daarbij natuurlijk een gezonde hoeveelheid wijn genuttigd hadden. Door het morsen waren hun lange witte baarden helemaal rood gekleurd. Toen de turken de volgende morgen Eger wilde veroveren verschenen de Hongaren, half dronken, op de kantelen. De Turken merkten meteen de rode baarden op en dachten dat de Hongaren stierenbloed hadden gedronken. Met het kromzwaard tussen de benen sloegen de Turken op de vlucht, iemand die het bloed van een stier gedronken had was immers onoverwinnelijk.” In werkelijkheid hielden de vrouwen zich echter bezig met het uitgooien van allerhande hete produkten, zoals teer en pek over de aanvallers. De Turken lukte het niet de burcht te veroveren en ze verdwenen. In 1596 keerden ze echter terug en toen lukte het hen wel de burcht te veroveren op de vreemde huur- lingen, die toen de burcht verdedigden. Bekend is nog steeds de wijn die herinnerd aan deze historie, de “Egri Bikavér” (stierebloedwijn). Meer over wijn leest u op onze wijnpagina.

Voor diepgravers is er een ondergronds systeem van kazematten waar je alleen met een gids in kunt afdalen en verder is er een muntmuseum waar de bezoekers in de gelegenheid worden gesteld zelf ook eens een munt te slaan. Voor velen een droom, al zou men wellicht liever aan de bankpapierpers staan.

Buiten de kazematten zoekt Eger het nog wel meer onder de grond, want onder de stad bevindt zich een 130 kilometer lang gangenstelsel van wijnkelders. Hongarije’s meest bekende wijn, het stierenbloed, komt uit deze streek.

Er is iedere dag markt in de stad en naast rijk gevulde stallen treft u nog immer het gerimpelde koopvrouwtje dat niet meer dan wat knollen of wortelen in de aanbieding heeft. De industrie omvat o.m. vliegtuigbouw en levensmiddelen- en tabaksindustrie

Warm bronwater De meest belangrijke en interessante periode in de geschiedenis van de baden van Eger ligt tijdens de overheersing van de Turken. Nadat in 1596 Eger in de handen van de Turken was gekomen, heeft zich een bijzondere badcultuur naar Turkse gewoontes ontwikkeld, die door de eeuwen heen zich wist staande te houden. Niet zomaar een weilandje met een kuip in het midden, maar een terrein zo groot als tien voetbalvelden met negen bassins, waarvan zeven worden gevuld met warm bronwater. Hoewel het in de winter in Hongarije flink kan vriezen is het openluchtbad het gehele jaar geopend. Je kunt dan van je kleedhokje via een verwarmde gang naar de baden wandelen en als je er eenmaal inzit heb je uiteraard van de kou geen last meer.

Hoewel water gezien de recente overstromingen geen populair onderwerp is in Hongarije, moeten we er in Eger nog even op doorborduren. Naast het openbare bad verrijst namelijk een torenhoog gebouw dat het nieuwe zwemstadion moet worden. Daar is veel over te doen geweest in de stad. Nadat de burgemeester de eerste steen had gelegd moest hij na de verkiezingen het roer overgeven aan zijn tegenstander die tegen de komst van het zwempaleis had gefulmineerd omdat hij vond dat het geld wel beter kon worden besteed. Later zei hij echter niet meer terug te kunnen omdat de contracten al waren getekend en de aannemers reeds door zijn voorganger waren ingehuurd. Dus komt Eger straks te zitten met een kind dat wel eens een waterhoofd zou kunnen hebben. Nou ja, als het je niet bevalt kan je altijd nog de bus naar Egerszalók nemen.

De Basiliek van Eger De Basiliek van Eger, die op één na de grootste basiliek van Hongarije is, is in een zeer korte tijd (1831-1836) gebouwd in classicistische stijl volgens de plannen van architect József Hild, waar men dagelijks kan genieten van de volle klanken van dit prachtige orgel om 11.30 uur (zondag om 12.45 uur) in de periode van 15 mei tot 15 oktober.

De “Minorieten-kerk” In 1517 in Noord-Italié in een Franciskanenkerk zijn 7 monniken in opstand gekomen. Zij hebben hun eigen kerkgemeenschap opgericht en noemden zich de “minorieten” (minoris-minderheid).

De "Minorieten-kerk"

De “Minorieten-kerk”

De eerste kerk van de minorieten in Eger bevond zich aan de oever van de rivier Eger. De kleine kerk werd door de toen sterk stromende rivier zwaar beschadigd, zodat het bouwen van een nieuwe kerk noodzakelijk was geworden (1758-1773).

Het hoofd van de minorieten van Eger heeft veel commentaar moeten aanhoren omdat het gebouw rijkdom uitstraalde en dat was moeilijk te verenigen met de arme levensstijl van de kerk van vakmanschap. De “Minorieten-kerk” is te vinden in het hartje van Eger op het Dobó plein (Dobó tér 4.). Deze kerk is sfeerbepalend met zijn bijzondere uitstraling voor het Dobó plein. Openingstijden: maandag t/m zaterdag 9.00-17.00 uur zondag 9.00-12.00 uur

Restaurants

Fehérszarvas Vadásztanya. Het alerbeste restaurant van Eger, met een geweldige ambiance, is naar mijn mening Fehérszarvas Vadásztanya. Het restaurant is gespecialiseerd in wild- en visgerechten. Grill gerechten worden op een open kolenvuur in het midden van het restaurant bereid. Gedurende de gehele avond is er live-muziek. Dit restaurant vindt u op de Klapka Gy. u. 8, H3300 in Eger. De prijzen vallen voor Nederlandse begrippen erg mee, maar zijn hoger dan het in Hongarije gebruikelijke. Het restaurant is geopend van 12:00 tot 24:00 uur. Op maandag gesloten. Zoek op de muur bij de ingang eens naar mijn visitekaartje van HongarijeVakantieland.nl.

Arany Groszlán Prachtig uitzicht vanaf het terras op het hoofdplein. Dobo tér 5, tel. 36-311005

Talizmán Erg gezellig restaurant met voortreffelijke keuken en een zeer gevarieerde kaart. Reserveer wel een tafel. Kossuth Lajos utca 19, tel. 36-410883

Ridderspelen in Eger De bezoekers van de burchtspelen worden eind juli opgewacht met een middeleeuws toernooi, bewijzen van dapperheid, een boogschutters wedstrijd, een duel, voorstellingen van steltlopers en reuzenpoppen en een middeleeuws diner. Tijdens de historische dansvoorstellingen en muzikale producties krijgt men niet alleen een voorproefje van de Hongaarse tradities maar ook van de gebruiken van andere volken – van de Weense hofdansen tot het buikdansen, van de instrumentale renaissancemuziek tot de Turkse hofmuziek. Op de markt bieden ambachtslieden waren aan en tonen de kneepjes van hun vak.

Een leuke rondrit door Noord Oost Hongarije met de (gehuurde) auto hebben we hier opgenomen: Klik hier.

Een leuk artikel over Eger is geschreven in Most Magyarul: Eger, parel van Oost Hongarije. Een kopie, met toestemming van Edwin, treft u hier aan.

Links:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *