Eger-szalok

Oude luchtfoto van de bron met het kleine zwembad van Egerszalók

Oude luchtfoto van de bron met het kleine zwembad van Egerszalók

Egerszalók De plaats ligt in de provincie Heves, vlakbij Eger, de hoofdstad van de provincie. Er is geen station, maar wegen uit alle richtingen maken het redelijk goed bereikbaar met de bus of met de auto; de wegen naar Eger en naar de M3 en Kápolna zijn van goede kwaliteit. Regelmatige busdiensten via Eger zorgen voor een goede verbinding vanuit Budapest, Miskolc, Mezõkövesd en het Mátra-gebergte.

De beroemde historische Rooms-Katholieke kerk (1738) heeft op het altaar een afbeelding welke Egerszalók een populaire bestemming voor pelgrims gemaakt heeft.

Het oude bad van Egerszalók

Het oude bad van Egerszalók

In 1961 werd in de plaats Egerszalók bij boringen naar aardolie bij toeval een warmwaterbron ontdekt, waaraan Egerszalók zijn bekendheid te danken heeft. Vanaf 1990 wordt de bron gebruikt voor kuurbaden. In 1992 is het erkent als een therapeutisch kuuroord. Door de voortdurende stroom van water met een hoog zoutgehalte is een unieke zoutafzetting ontstaan bij het bad.  De temperatuur van het water is 68oC.

Het oude bad van Egerszalók

Het oude bad van Egerszalók

Tot 2007 troffen wij hier een leuk, spartaans ingericht, thermaal bad dat eigendom was van de dorpelingen. Een volledig automatische douche was gemaakt door een klein stroompje naar een paar regenpijpen te leiden waaronder de gasten zich konden afspoelen, voordat aan het echte werk werd begonnen. Dat vond toen nog
plaats in twee bassins waarin uitsluitend gezeten werd.

Egerszalók is tegenwoordig een open-lucht spa. De bronnen geven nog altijd mineraal water van 68 ° C.

Het nieuwe bad van Egerszalók

Het nieuwe bad van Egerszalók

Voordat de spa zwembaden gevoed worden loopt het dampende water naar beneden via een reeks cascades ondersteund en bekleed met travertijn. Travertijn is een kalksteen die gevormd wordt door de neerslag van kalk uit met calciumcarbonaat (kalk) oververzadigd water uit warme bronnen.  Het travertijn wordt in Egerszalók “zout”genoemd, de cascade van water noemen ze dan ook “Salt Hill.”

Niet alle opgeloste stoffen slaan neer. De spa van Egerszalók bevat water rijk aan calcium, magnesium, en hydro-mineralen. Een totaal van 17 binnen- en buitenzwembaden zijn nu voorzien van een totale water oppervlakte van 1.900 m².

Het nieuwe bad van Egerszalók

Het nieuwe bad van Egerszalók

Een deel van de warmwaterbronnen is nog altijd officieel gereserveerd voor natuurliefhebbers. Daar kunt u nog een beetje van het bad uit oude tijden beleven.

Links

Pagina met bijdragen van Cor van de Griendt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *