Mezökövesd

Plaatsen >

Mezökövesd, het centrum van de Matyo bevolkingsgroep, bekend om zijn kleurrijke klederdracht.  Het zogenaamde Matyo-volk bewoonde de regio rond Mezökövesd (30 km ten Zuidwesten van Lator). In musea wordt aandacht besteed aan hun kledij en aan de manier waarop men toen woonde. In de stad worden, tijdens het seizoen, voorstellingen gegeven met de cultuur van dit volk als thema. U ziet een traditionele trouwerij en traditionele dansen, waarvan enkele ten grondslag liggen aan beroemde Hongaarse dansvormen. Het is eerste klas theater. Als je je inschrijft, kun je zelfs deelnemen aan het trouwdiner, met echt traditioneel voedsel. Mezökövesd heeft 18.300 inwoners.

 

Bezienswaardigheden In het plaatselijk museum kunt u de eertijds befaamde klederdracht van de  Matyo bevolkingsgroep bezichtigen. De Matyo stonden bekend om hun prachtige boduurwerk. Verder beschikt de stad over een Barokkerk uit de 18e eeuw, met hierin een middenschip met gotisch koor uit de 15e eeuw.  En verder kun je een inzicht krijgen in de leefwijze van vroeger aan de hand van de karakteristieke boerenwoningen die Mezökövesd in zich herbergt. Slechts 20 Km. verder ligt de stad Eger.  

Baden Net buiten Mezökövesd ligt gelegen in een mooi park met vakantiehuisjes het zwembad/kuurcomplex Zsorifürdo. Mezökövesd-Zsory op loopafstand is een badcomplex met meerdere overdekte medicinale thermaalbaden en een groot overdekt verwarmd binnenbad. Van 1 mei tot in september is het buitengebeuren ook geopend. Dit bestaat uit een aaneengesloten rond buitenbad met hierin een golfslagbad, 2 bassins met medicinaal thermaalwater, grote ligweiden en diverse bufé’s. 

Het thermaalwater is een natuurlijk heilwater, met in zich naast natuurlijk koolzuur Calcium-Magnesium-Hydrocarbonat. Vanwege zijn hoog sulfaatgehalte valt dit thermaalbad in de groep van zwavelheilbaden.

Het heilbad ondersteunt heling van reumatische aandoeningen, van ontstoken en vast”geroeste” gewrichten, verschillende vrouwenkwalen tot open wonden en de nabehandeling van orthopedische ingrepen. In de bekkens van het thermaalbad zijn de temperaturen respectievelijk 36°, 38° en 40° C.

In het bad kunt u naast het genieten alleen al van het weldadige eveneens genieten van diverse helende – en aangename massages. In een aangename ambiance wordt u door en door verwend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *