Reizen naar en in Hongarije

Thema’s > Reizen

Vliegtuig
Vanaf Amsterdam vliegt de vliegtuigmaatschappij KLM elke dag meerdere keren naar Budapest Airport. Vraag verdere informaties bij uw reisbureau of bij KLM (Tel: 020-4747747). Vliegduur: ca 1 uur 40 min. Op het vliegveld van Boedapest kunt u meteen geld wisselen en een hotelkamer bespreken. De beste transfermogelijkheid is de airport minibus, die u vanaf het vliegveld naar elk gewenst adres in de stad brengt. Meer informatie over vliegen naar Budapest Airport vindt u hier.

Auto
Met de auto is het 1442 km vanaf Amsterdam naar Budapest. De gehele route vanuit Nederland tot Boedapest kunt u via de snelweg doen. Het beste is vanaf Keulen tot de Duits-Oostenrijke grens de snelweg 3 volgen. Deze route gaat vanaf Keulen langs de Rijn: de zogenaamde “Rechtsreinische Auto-bahn”, daarna via Frankfurt Würzburg Nürnberg Regensburg naar Passau. Na Passau komt u bij de Duits-Oostenrijkse grens. Hier volgt u snelweg A8 via Wels richting Linz. Bij Linz volgt u verder de A1 tot Wenen. Bij de ring van Wenen zijn er al de borden Boedapest en ook op de weg is het duidelijk aangegeven. U neemt dan de snelweg (A4) tot de Oostenrijk-Hongaarse grenspost Nickelsdorf/Hegyeshalom.

Als u niet naar Boedapest, maar in de richting van het Balatonmeer of naar West-Hongarije wilt gaan, adviseren wij u vanaf de ring Wenen snelweg 2 richting Graz te nemen en een andere grensovergang naar Hongarije te kiezen, b.v. Klingenbach/Sopron, Deutschkreuz/Kópháza, Pamhagen/Fertöd, Heiligenkreutz-Rábafüzes. Als uw bestemming het Balaton meer is, kunt u binnen Hongarije tussen verschillende routes kiezen: vanaf Sopron weg nr.84, vanaf Györ weg nr.82, naar de noordelijke kant van het Balatonmeer vanaf Rábafüzes verder via weg nr.76-75 en via weg nr.7, als u de Zuidelijke kant van het Balatonmeer wilt bereiken.

In de jaren 1990 waren er al in Hongarije een aantal tolwegen (met tolpoorten), maar sinds 2004 kunnen bepaalde snelwegen slechts gebruikt worden na betaling van een vignet. Sinds 12 maart 2004 geldt er één tolvignet voor de Hongaarse snelwegen M1, M3, M5 en M7. Het vignet is verkrijgbaar bij kantoren van de tolmaatschappij, bij tankstations, bij postkantoren en bij de wegvervoersmaatschappij ATRH. Het vignet is alleen geldig met het bijbehorende betaalbewijs.

Sinds 1 januari 2008 krijgt men geen fysiek vignet meer om achter de voorruit te plakken, maar slechts een betalingsbewijs bij het aanschaffen van de “rechten” om de tolwegen te gebruiken. Men dient dit betalingsbewijs na verloop van de geldigheid nog 12 maanden te bewaren (i.v.m. eventuele onterechte boetes). Het nieuwe systeem werkt als volgt: bij het aanschaffen van een e-vignet wordt het kenteken van het voertuig geregistreerd, de controle wordt a.d.h.v. het kenteken uitgevoerd. Het is dus absoluut noodzakelijk om een e-vignet aan te schaffen vóór men een tolweg oprijdt! De e-vignetten zijn verkrijgbaar o.a. bij de grens en bij de meeste pompstations in Hongarije. of via http://www.autopalya.hu/ of www.virpay.hu . U kunt uw vignet voor Hongarije ook makkelijk in het Nederlands online aanvragen.
Wie geen vignet kan tonen bij (na)controle, krijgt een boete en een naheffing. De boete voor het zonder vignet rijden op de autobanen zijn nogal drastisch en kunnen oplopen tot 100.000 Forint (ca. Eur 450) Een tolvignet kost:

 • 4 dagen geldig Eur 6,30
 • 10 dagen geldig Eur 10,00
 • 1 maand geldig Eur 16,80
 • 1 jaar geldig Eur 151,00

Het voornemen van de Hongaarse regering om per 1 juli 2013 het elektronisch rekeningrijden in te voeren, is voor onbepaalde tijd uitgesteld nadat Getronics zich terugtrok na een gewonnen aanbesteding. Naar verluidt is de Hongaarse regering niet van plan een nieuwe openbare aanbesteding uit te schrijven, maar zelf een systeem op te bouwen. Wanneer dat gereed moet zijn, is nog onbekend. Tot dan blijft het huidige Matrica-tolsysteem (een vignet voor de belangrijkste snelwegen) van kracht.

Als u met de auto reist moet u momenteel rekening houden met mogelijke vertragingen aan bepaalde grensovergangen i.v.m. controles op migranten. Vóór uw vertrek is het nuttig de volgende website te raadplegen: www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarvadasz/kozlemeny-1.

Auto huren
Alle bekende verhuurbedrijven zijn in Hongarije aanwezig. Het huren van een auto op de plaats van je reisbestemming is het goedkoopst in combinatie met b.v. een hotelboeking of een vliegticket. Bij je reisbureau helpen ze daar graag mee. Boek als het kan altijd van tevoren. Het is stukken goedkoper dan het huren ter plaatse (dat geldt ook voor de verzekering van de auto).

Eigen Auto
Alle voertuigen en aanhangers moeten zijn voorzien van een witte (!) NL-sticker. Hongarije is geen lid van de EG en derhalve is deze eis nog steeds van kracht. Een geldige WA-verzekering is verplicht voor alle voertuigen.

Autobrandstof
Diesel (Gázolaj)en superbenzine zijn er volop. Loodvrije benzine (olommentes üzemanyag) is ook goed verkrijgbaar. Autogas treft u in Hongarije bij ongeveer 40 benzinestations aan (de adressen staan in de Lpg-gids verkrijgbaar bij de ANWB). U treft meestal de Italiaanse fitting bij het tanken. Bij de benzinepomp treft u ook pompen aan met ‘K’ oftewel ‘keverék’. Dit is een mengsmering voor tweetaktmotoren.

Caravan
Snelheidsbeperkingen wagen met caravan: 50 km/u in bebouwde kom; 70 km/u op secundaire wegen en autowegen; 80 km/u op autosnelwegen.

Draagvleugelboot
Voor de afwisseling kunt u als u dat wilt, de reis tussen Budapest en Wenen afleggen met de draagvleugelboot, die tweemaal per dag vaart. Vanaf Budapest naar Wenen is er een draagvleugelboot van de maatschappij Mahart Passnave. Deze gaat snel maar het landschap is goed te zien. Eten en drinken kan aan boord besteld worden (vrij goedkoop) en fietsen kunnen mee. Vooraf kaartjes kopen bij het kantoor van Mahart Passnave bij de aanlegplaats aan de Belgrad Rakpart (vlakbij centrum). Tel (0036 Hongarije) (0)1-4844010 Meer informatie http://www.mahartpassnave.hu/

Bus
Een normale lijndienst naar Hongarije wordt het gehele jaar door per bus door EUROLINES verzorgd. (Retourticket naar Boedapest: Eur 145, naar Siófok bij Balaton: Eur 152. Verdere informatie: 020-560-8788. Graag merken we op dat vliegen inmiddels goedkoper is dan reizen met de bus. Meer informatie op onze pagina vliegreizen. In de zomermaanden zijn er meerdere busmaatschappijen die buspendels rijden met of zonder accommodatie. Zoekt u accommodatie kijk dan eens op onze pagina over dat onderwerp.

Het busvervoer door Hongarije (http://www.volan.hu Jammer genoeg voorlopig nog enkel in het Hongaars, maar men werkt aan een Engelse versie…  Met behulp van een paar vertalingen (zie verder) kom je al erg ver. Eerst en vooral klik je de link Hivatalos belföldi autóbusz menetrend aan.  En dan enkele vertalingen:

 • Honnan – van
 • Hova – naar
 • Év – jaar
 • Hónap – maand
 • Nap – dag
 • Óra – uur
 • Perc – minuut
 • átszállás – overstapplaats
 • utazási idő – reistijd –
 • indulási idő – vertrektijd
 • Érkezik – aankomst
 • Megállók – stopplaatsen
 • Kifejtés – details

Vrachtwagens
Het Hongaarse ministerie van Economische Zaken en Transport is van plan om belasting voor vrachtwagens zwaarder dan 7,5 ton te heffen vanaf 2008. Deze heffing zal gelden op meer dan vijftig snelwegen, hoofdzakelijk bij grensovergangen. Het doel is bevordering van de doorstroming van het verkeer, doordat vrachtwagens in tegenstelling tot particuliere auto’s gebruik moeten maken van de tolwegen. De overheid wil hiertoe een elektronisch tolsysteem installeren waardoor alleen voor de afgelegde reisafstand hoeft te worden betaald in plaats van heffing van een vast bedrag. Chauffeurs die een alternatieve route nemen, worden bekeurd.

Trein
Vanuit Amsterdam naar Boedapest kan ook goed met de trein: Retourtickets vanaf Eur 204. (Vraag info bij NS International. Tel: 0900 9296) Elke dag gaat een nachttrein via Wenen (overstappen) naar Boedapest:

 • Vertrek Amsterdam: 19.25uur
 • Utrecht: 20.02 uur
 • Aankomst Wenen: 09.53 uur
 • Vertrek Wenen: 10.05 uur
 • Aankomst Boedapest: 13.03 uur

Binnen Hongarije bestaat een goed spoorwegnet. Vanuit Boedapest kunt u de meeste steden van Hongarije bereiken. Het comfort van de treinen kunt u niet met het niveau van de NS te vergelijken, maar in de laatste jaren zijn veel positieve veranderingen gerealiseerd. Bij sneltreinen en express treinen moet u toeslag betalen en in de internationale treinen en Intercity trein is een ook een zittoeslag verplicht. De grotere steden (Györ, Sopron, Pécs, Miskolc, Debrecen, Szeged, Kecskemét) kunt u binnen 1-3 uur met Intercity treinen bereiken. U moet wel rekening houden met het feit, dat de treinen niet elk half uur naar elke bestemming vertrekken: de dienstregeling is aangepast aan de werktijden van de Hongaren. In de ochtenduren tot ca. 9 uur en tussen 14 en 17 uur rijden de treinen frequenter naar bepaalde bestemmingen dan tijdens de rest van de dag en ’s avonds. Dat betreft ook de treinen die richting Balatonmeer gaan. Dienstregelingen kunt u bij de grotere stations kopen, maar soms zijn er lokale dienstregelingen te koop, o.a. bij de plaatsen langs het Balatonmeer. Vraag deze aan het loket. Treinreizen zijn in Hongarije vergeleken met de Nederlandse prijzen goedkoop. Daarboven zijn er verschillende kortingen voor buitenlandse toeristen:

 • 20 % korting voor vrouwen boven 55 jaar, en voor mannen boven 60 jaar.
 • Groepskortingen van 10 t/m 19 personen 33 %; boven 20 personen 50 %
 • Abonnementen: 7 daags abonnement (7 napos bérlet); 10 daags abonnement (10 napos bérlet)

Alle informatie over de Hongaarse spoorwegen, met prijzen, tijdschema’s, aansluitingen, enz. kunt u vinden bij Elvira: http://www.elvira.hu/  Indien u met een rolstoel moet reizen pas dan op. In Hongarije is maar drie procent van de stations en treinen toegankelijk voor gehandicapten.

Ten gevolge van de migratiesituatie, meer bepaald aan de grenzen met Servië en Oostenrijk, zijn vertragingen of wijzigingen van de uurregeling van het treinverkeer, alsook onderbrekingen van het trein- en autoverkeer mogelijk. Aangezien de situatie van dag tot dag kan evolueren, raden wij treinreizigers aan regelmatig de website van de Hongaarse spoorwegen (MAV) te consulteren: www.mavcsoport.hu.

Fiets
Ofschoon er volgens de statistiek al 1200 km fietspad in Hongarije is, moet u niet te veel verwachten. Een netwerk van fietspaden bestaat niet. Echte fietspaden vindt u wel direct langs het Balatonmeer en ook in Boedapest zijn er enige fietspaden die verder noordelijk gaan naar Szentendre. Voorts kunt u gebruik maken van tweede en derde graads wegen waar u wel rustig en vrijwel zonder verkeer kunt fietsen. Heel populair zijn de wegen langs de rivieren Donau en Tisza en op de eilanden (b.v.Csepel en Szentendre eiland). Voor mountainbikers is de Donauknie een ideaal gebied en ook het Mátra- en Bükk gebergte. Boeken en landkaarten voor fietsers in de Duitse taal en ook prachtige wandelkaarten zijn te koop bij de boekwinkels in het centrum van Boedapest of in Nederland bij Fietsvakantiewinkel in Woerden (Tel: 0348-421844). Meer informatie over Fietsen in Hongarije vindt u op onze themapagina Fietsen.

Officiële papieren
Per 21 december 2007 behoort Hongarije, als lid van de Europese Unie, ook tot het Schengen-gebied, dat wil zeggen: geen paspoortcontrole meer bij de grenzen. In de luchtvaart werd de controle pas m.i.v. de zomerdienstregeling (maart 2008) opgeheven. Houdt er wel rekening mee dat u zich altijd moet kunnen identificeren dmv een ID-kaart of Paspoort. Kinderen boven 16 jaar moeten een eigen paspoort of identiteitskaart  hebben. Voor Belgen is een persoonbewijs voldoende.

Mocht u uw paspoort in Budapest kwijtraken, meldt u zich dan op onderstaand adres, telefoonnummer: Directoriaat van de Immigratie- en Naturalisatiedienst voor Boedapest en de provincie (Pest Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budapesti és Pest megyei Igazgatósága). Adres: 1117 Boedapest, Budafoki út 60 ≥ 463-9165, 463-9181 Er is een 24 uurs-dienst. Indien uw paspoort is gestolen, moet u hiervan aangifte doen bij het politiebureau van het gegeven district. U kunt dan de alarmnummers 107 of 112 bellen.

Landkaarten
Hele mooie detailkaarten zijn de “turistaterkepek” uitgegeven door Cartografia / Budapest op schaal 1:40000.  Deze kaarten (enkele tientallen) beschrijven vooral de berg- of heuvelachtige gebieden (Vertes, Borzsony, Pilis, Zemplen, enz.).  De kaarten  moet je meenemen als je daar de kans toe hebt, ook als je je ze op dat moment niet direct nodig hebt, want ik heb nog nooit ergens de hele reeks bij elkaar gezien. Meer gedetailleerde kaarten heb ik tot nog toe in de handel niet gevonden.

Op het Internet zijn Hongaarse kaarten o.a. te vinden op

 • http://lazarus.elte.hu/hun/moterkep.htm (met heel wat links naar diverse kaarten – o.a. heel mooie computergemaakte reliëfkaarten – en stadsplannen, soms met zoekmachine)
 • http://www.terkepcentrum.hu/ (met o.a. in- en uitzoombare kaarten)
 • Hongarije 1:400.000 van Michelin
 • Hongarije easy-driver van Suurland Falkplan.
 • Hongarije 1:300.000 van Marco Polo
 • Wandelkaarten bestaan helaas niet in het Nederlands (Zover wij weten). Een alternatief is het duitse Wanderungen in Ungarn, Erlebnis Wandern, Bruckmann.
 • Fietsgidsen – Donauradweg, drie delen, Bikeline. Deel 2, Passau-Wenen in het Nederlands – Donauroute, Pirola

Reisgidsen
Reishandboek Hongarije- Bernard en Hanneke van den Berg Het Reishandboek Hongarije is geschikt voor mensen die avontuurlijk, maar goed voorbereid op vakantie willen. Het boek bevat veel informatie over zaken als

 • Een actuele beschrijving van Hongarije van vandaag de dag;
 • gedegen hoofdstukken over geschiedenis, landschap, planten- en dierenwereld, economie, kunst, cultuur en godsdienst;
 • alle belangrijke bezienswaardigheden;
 • alle mogelijke praktische informatie gebundeld in een apart katern;
 •  accommodatie, eetgelegenheden, openbaar vervoer en geldzaken
 • een handzaam register;
 • een uitgebreide woordenlijst;
 •  een groot aantal handige stad- en streekplattegronden
 • en prachtige foto’s.

Nelles Guide Hongarije nederlandstalige reisgids over Hongarije, Het Spectrum

Hongarije, Gouden Serie, ANWB Een absolute klassieker met een roemrijk verleden. Misschien wel de beste reisgidsen van het Nederlands taalgebied. Compact, past in een binnenzak, en aantrekkelijk om te lezen.

Hongarije, Groene gids, Michelin. Nederlandstalige reisgids van een de meest bekende reisgidsenorganisatie van de wereld: Michelin. Alles wat u wilt weten wordt besproken! Accommodaties, eetgelegenheden, bezienswaardigheden, cultuur, sport, uitgaan en meer. De gids is voorzien van diverse plattegronden.

Voetspoor – 2400 kilometer door Oost-Europa – Ted Simon Met zijn boeiende beschrijvingen van mensen, culturen en landschappen en zijn filosofische beschouwingen over het sociale en politieke klimaat van de landen waar hij doorheen trekt, verbindt Ted Simon de geschiedenis van het voormalige Oostblok met zijn persoonlijke speurtocht. Een heel bijzonder boek [Uitgever Arena]

Online kaart met veel detail u kunt inzoomen tot het kleinste plaatsje in Hongarije, klik hier.

Verkeersregels

Max snelheid

 • Personenwagen (max. 2500 kg) Binnen bebouwde kom 50 (50); Buiten bebouwde kom 80 (90); Autoweg 100 (110); Snelweg 120 (130).
 • Personenwagen met aanhanger. Binnen bebouwde kom 50; Buiten bebouwde kom 70; Autoweg 70; Snelweg 80.
 • Motoren Binnen bebouwde kom 50; Buiten bebouwde kom 70; Autoweg 100; Snelweg 120.
 • Bus Binnen bebouwde kom 50; Buiten bebouwde kom 70; Autoweg 70, Snelweg 100.
 • Fietsen, brommers, en 3-wielers Binnen bebouwde kom 40; Buiten bebouwde kom 40

Het gebruik van dimlicht buiten de bebouwde kom is altijd verplicht.

Verkeer op een rotonde heeft altijd voorrang. Als u een rotonde oprijd is het gebruik van een richtingaanwijzer aangeraden, bij het verlaten van de rotonde is het verplicht.

Gehandicapten mogen op een ‘betaald parkeren’ plaats parkeren zonder te betalen mits de kaart zichtbaar is.

Kinder-veiligheids-zitjes zijn verplicht voor kinderen kleiner dan 120cm of jonger dan 12 jaar.

Invoegen nadat u linksaf geslagen bent gebeurt soms op invoegstroken in het midden van de weg.

Het gebruik van veiligheidsgordels is, zowel voor als achterin, verplicht.

Het is verboden gebruik te maken van de mobiele telefoon tijdens het rijden.

Het is ten strengste verboden alcohol te gebruiken als u moet rijden. (0,00 Promille!)

’s Nachts rijden is opletten. Op de weg tref je soms onverlichte voertuigen aan.

Hoewel zelf nog nooit meegemaakt: Bij groen knipperlicht moet je stoppen, het vervangt ons oranje licht.

Huisdieren

Voor uw huisdier hebt u een bewijs van inenting nodig en is een gezondheidsverklaring vereist.

Pagina met bijdragen van o.a. Ector Jos

2 gedachten over “Reizen naar en in Hongarije

 1. Elly Meijer

  Ik zou graag per trein naar Boedapest, nog liever naar Arokto willen reizen, kan iemand mij daarbij helpen met een idee , welke trein enz

 2. Siem Mokum

  Met een huurauto via de M5 en M0 op de terugweg naar het vliegveld geen tankstation in de directe omgeving of op het vliegveld tegengekomen. Heb de huurauto derhalve niet kunnen aftanken. Via Google of Google Maps ben ik ook niet wijzer kunnen worden. Is er een lijst/kaart met tankstations?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *