Gyor

Plaatsen > Gyor

Gyõr is een stad in Hongarije, hoofdstad van de provincie Gyõr-Moson-Sopron, aan de Rába, met 131.000 inw. De stad is gelegen op een belangrijk verkeersknooppunt tussen Wenen (Oostenrijk) en Boedapest; de haven is Gönyö aan de Donau. 

De naam Győr is afgeleid van de naam Jewr, de naam van (wellicht) de eerste inwoner.

Er is belangrijke industrie (wagons, dieselmotoren, meubelen, textiel en voedingsmiddelen). Fraai historisch centrum met vele barokgebouwen; domkerk (13de eeuw, diverse malen verbouwd) en oorspronkelijk Romaanse bisschoppelijke burcht. Bisschopszetel, archeologisch museum (1854; Romeinse vondsten). De stad kent haar oorsprong in de Romeinse nederzetting Arrabona. Ze kwam in de 9de eeuw aan de Hongaren en werd in 1001 bisschopszetel. De vestingstad wist zich met succes te verweren tegen de Turken in de 16de eeuw.

 

februari, Barok carnavalsbalIn het Zichy-paleis, één van de mooiste gebouwen van Hongarije, wordt het meest spectaculaire carnavalsfeest van het land gehouden. Je kunt hier de elegantie, vrolijkheid en grappige sfeer van het barokke tijdperk ervaren. De gasten komen in 18e eeuwse kostuums. En het feest wordt vervolmaakt door muziek, dans en gerechten uit die tijd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *