Mátyáskerk Boedapest

(c) HungariaHuizen.nl: Boedapest Matyas kerkDe gotische Mátyáskerk is gebouwd in de 13e eeuw. Tegenwoordig vormt hij het centrum van de oude stad van Boedapest met o.a. de Burchtheuvel.

De oorspronkelijke kerk is gebouwd in de 13e eeuw op de fundamenten van vernietigde kerkgebouwen. In de loop der tijden heeft het gebouw veel meegemaakt. Zo werd het in de Turkse tijd een moskee. Daarna werd kerk gebruikt door de Franciscanen en later door de Jezuïeten.

In de Mátyáskerk werden de Hongaarse koningen gekroond en vonden Koninklijke bruiloften plaats. In de negentiende eeuw is de kerk drastisch verbouwd onder leiding van de architect Frigyes Schulek. Hij hield hierbij de, nu overheersende, neogotische stijl aan. Het is ook in deze tijd dat de kerk de naam Mátyáskerk kreeg. De kerk is tegenwoordig een bezichtiging meer dan waard. U treft er mooie fresco’s en indrukwekkende kapellen. In de crypte van de kerk kunt u een indrukwekkende collectie religieuze kunst bezichtigen zoals oude beelden, relikwieën, een schatkamer en een kopie van de Heilige Kroon, de St. Stefanskroon waarvan het origineel zich in het Hongaarse Parlement bevindt. In de straatjes om de kerk vind je leuke winkeltjes en terrasjes. Mátyáskerk, Szentháromság tér.

Lees verder ook ander ebeziensawardigheden in Boedapest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *