Begraafplaatsen in Boedapest

Thema’s > Begraafplaatsen in Boedapest

In dit artikel treft u een lijst van begraafplaatsen in Boedapest, Hongarije, evenals een korte toelichting. U zult zich wellicht afvragen waarom HongarijeVakantieland.nl een pagina wijdt aan begraafplaatsen. Naar onze overtuiging zijn begraafplaatsen geen saaie ‘dodenakkers’, ze vertellen juist spannende verhalen. Over mensen die er liggen. U kunt er op zoek naar bijzondere mensen of bijzondere graven. U krijgt een indruk van de tijd en omstandigheden waarin ze leefden. Maar ook over de gebruiken rondom het begraven door de eeuwen heen, onze veranderende omgang met de dood en de doden.

De grootste Joodse begraafplaats van Boedapest vindt u in het oostelijke gedeelte in het Köbánya district.

Een complete lijst van begraafplaatsen in Boedapest:

 • Angeli Utca Begraafplaats 100-500 grafzerken , 1-20 niet in de originele locatie met inder dan 25 % omgevallen of gebroken, datum van 1880-20th eeuw. Het marmer, kalksteen en zandsteen fijn glad en uitgehouwen stenen en stenen monumenten zijn Hebreeuws, maar ook met Hongaarse opschriften. Sommige hebben sporen van het schilderen op de oppervlakken . Er is een pre- begrafenis huis, maar voor zover bekend geen massagraven . De nationale Joodse gemeenschap is eigenaar van de begraafplaats. Aangrenzende woningen zijn agrarische bebouwing  en woonhuizen. Grenzen zijn onveranderd sinds 1939. De begraafplaats werd niet vernield in de laatste tien jaar. Joodse groepen in Hongarije hebben de vegetatie in 1991 bijgewerkt, maar de begraafplaats is nu vervallen. Vandalisme vormt een ernstige bedreiging.
 • Budafoki Begraafplaats
 • Cinkotai Begraafplaats
 • Csepeli Begraafplaats
 • Csörsz Utca Begraafplaats Deze begraafplaats ligt op 55 XII, Csorsz utca, een steile en smalle straat in een woonwijk van Buda. Het is een orthodox-joodse begraafplaats, buiten gebruik sinds 1961. Hier werd het grootste deel van de Orthodox-joden van Boedapest begraven van ongeveer 1860-1870 totdat de nieuwe orthodoxe begraafplaats op Granatos utca werd geopend in 1922. Volgens het boek “Jewish Budapest” (1999) Central European University Press, is deze begraafplaats het restant van een veel grotere begraafplaats die door de gemeente aan de joodse gemeenschap is geschonken rond 1880. De eerste begrafenis werd gehouden in 1890. De begraafplaats werd geleidelijk opgeheven toen de gebouwen in de onderste Csorsz utca waren gebouwd en wat we nu zien is een klein restant van deze eens zo grote begraafplaats.
 • Farkasréti Begraafplaats Farkasréti Begraafplaats of Farkasréti temető, is een van de beroemdste begraafplaatsen in Boedapest. De Begraafplaats werd geopend in 1894 en staat bekend om haar spectaculair uitzicht over de stad. De Begraafplaats bestaat uit graven van een groot aantal Hongaarse notabelen en het is de meest gewilde plaats voor acteurs en actrices en andere kunstenaars (opera zangers, musici, schilders, beeldhouwers, architecten, schrijvers, dichters). Het bevat ook de graven van verschillende wetenschappers, academici en sporters.
 • Gránátos Utca Begraafplaats Een orthodox-joodse begraafplaats.
 • Kerepesi Begraafplaats (Kerepesi temető, officiële naam: Fiumei uti sírkert) De bekendste van de begraafplaatsen in Boedapest is Kerepesi Cemetery, een van de grootste nationale pantheons in Europa. Hier zijn een aantal Hongaarse notabelen begraven in sierlijke monumenten. Deze begraafplaats is de meest beroemde begraafplaats in Boedapest. Het is een van de oudste begraafplaatsen in Hongarije die isbijna volledig intact bewaard is gebleven.
 • Kispesti Begraafplaats
 • Kozma Utca Begraafplaats Dit is de grootste joodse begraafplaats in Hongarije, met het monument van 600.000 joodse martelaren. De begraafplaats staat bekend om de art nouveau gedenktekens op de graven. Zeker een bezoek waard.
 • Nieuwe Algemene Begraafplaats (Új köztemető; Rákoskeresztúri sírkert). De grootste begraafplaats in Boedapest (en een van de grootste in Europa) is Új köztemető (Nieuwe Algemene Begraafplaats), het bestaat uit een oppervlakte van ongeveer 2.07 km ².
 • Óbudai Begraafplaats
 • Pestszenterzsébeti Begraafplaats
 • Pestszentlőrinci Begraafplaats
 • Rákospalotai Begraafplaats
 • Tamás Straat Urn Begraafplaats
 • Újpest, Megyeri Begraafplaats

Terug naar het hoofdartikel over Boedapest.

Pagina met bijdragen van Mw E. C. A. Pols, Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *