Synagoge aan de Dohány-straat – Dohány utcai Zsinagóga

Boedapest is altijd al een centrum van de Joodse cultuur geweest, dus het is geen verrassing dat de op een na grootste synagoge ter wereld in Erzsébetváros, het 7e district van Boedapest te vinden is.  Het is wél de grootste synagoge van Europa. Het grootste Joodse tempelhuis ter wereld is de tempel Emanu-El in New York.

De synagoge aan de Dohány-straat  (Dohány utcai Zsinagóga), ook wel bekend als de Grote Synagoge of de Tabakgasse Synagoge, werd in 1859 gebouwd in de Moorse heropleving stijl.

Het gebouw is 75 meter lang en 27 meter breed en werd tussen 1854 en 1859 gebouwd. De architect was Ludwig Förster. Hij kwam uit Wenen en won de prijsvraag die was uitgeschreven voor het ontwerp van deze nieuwe Synagoge. De Synagoge biedt plaats aan 3000 personen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de synagoge verschillende keren getroffen door bommen. Na de oorlog werd het gebouw herbouwd.

Dit complex is niet alleen een plaats van aanbidding, maar huisvest ook het Hongaars Joods Museum (voor hedendaagse Joodse kunst, bezoek de naburige Síp 12 Gallery en Community Space). Het ligt aan de Dohány-straat , vlak bij de Kleine Boulevard , aan de traditionele ingang van de Joodse wijk .

Het gebied draagt ​​ernstige Holocaust connotaties, het was de grens van het getto van Boedapest tijdens de Tweede Wereldoorlog en zelfs vandaag de dag nog steeds het centrum van de Joodse gemeenschap in Hongarije. Een drie jaar durende reconstructie, grotendeels gefinancierd door de wereldberoemde Estée Lauder, die Hongaarse en Joodse voorouders had, werd in 1996 voltooid.