Het Koninklijk paleis Boedapest

Het Koninklijk paleis (c) HungariaHuizen.nl: Boedapest PaleisLangs de rivier, op de burchheuvel, ligt het Budavári Palota, het koninklijk paleis, waarin zich een aantal musea heeft gevestigd, zoals het historisch museum en het nationaal museum van de schone kunsten.

Het Koninklijk paleis neemt het zuidelijk gedeelte van de burchtheuvel in beslag. In de loop van de geschiedenis is deze burcht 2 keer verwoest geweest. Tijdens de tweede wereldoorlog brandde het zelfs in z’n geheel uit.

Het gebouw dat u tijdens uw bezoek zult aantreffen, is een indrukwekkend gebouw dat bestaat uit stukken die in de 17de, 18de, 19de en 20ste eeuw zijn gebouwd.

Het eerste Koninklijke gebouw op de burchtheuvel is gebouwd door  Béla IV na de Mongoolse invasie van 1241. Na enkele grotere en kleinere verbouwingen werd tussen 1387-1437 een groter gotisch paleis gebouwd op deze plaats door Sigismund of Luxembourg. In de 15e eeuw werd het kasteel bewoond door de legendarische koning Matthias (1451-1490). Hij bouwde het paleis uit tot het mooiste van Europa. De Turkse bezetting kwam het paleis goed door, anders was dat tijdens de bevrijding aan het einde van de Turkse bezetting in 1686. Begin 18e eeuw werd er een klein barokpaleis gebouwd, dat zich wederom begon uit te breiden door vele restauraties en  verbouwingen.  Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog (1848 tot 1849) herhaald de geschiedenis zich; het paleis wordt verwoest. De restauratie duurde tot 1904, maar toen was het paleis dan ook zo groot als nooit tevoren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het paleis het hoofdkwartier van de Duitse bezettingsmacht. Tijdens de bevrijding door het Russische leger werd het paleis compleet verwoest. Budavári palota; District 1; Boedapest.

Lees verder op onze hoofdpagina over Boedapest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *