Badacsony

Plaats informatie > Badacsony

Aan het westelijke deel van de noordelijke Balatonoever bevindt zich de gemeente Badacsonytomaj met 2500 inwoners. Het duizend jaar oude dorp, dat de berg deels omringt, heet sinds 300 jaar Badacsonytomay, maar de meeste mensen kennen het alleen als Badacsony.

De eenvoudige naam is veelbetekenend. Badacsony staat bij velen bekend als het belangrijkste recreatiecentrum aan de oever van het Balatonmeer. Aan haar stranden, havens en restaurants komen elke zomer enkele duizenden vakantiegangers uit alle delen van de wereld om zich te ontspannen. Voor anderen betekent de naam Badacsony een 438 meter hoge berg, die in elk jaargetijde heerlijke wandelmogelijkheden biedt.

Bij veel mensen roept de naam Badacsony de herinneringen op aan druiven, delicate wijnen en wijnfeesten.

In gedichten bleef de romantische liefde tussen de bekende schrijver Sándor Kisfaludy en Róza Szegedy behouden, die 200 jaar geleden op een wijnfeest in Badacsony begon. Liefde en wijnfeesten herhalen zich nog altijd elk jaar. Het “huis van de verliefde vrouw” bewaard tot vandaag de herinnering aan de eerder bezitter en is nu museum.

Over de geschiedenis van het dorp kan men zich in het dorpsmuseum laten informeren. Niet ver daar vandaan staat een 33 m. hoge Basaltkerk met dubbele toren, een gelijke toren is alleen in Frankrijk te vinden. Als museum werd ook het oude huis van József Egry ingericht. De als “Schilder van het Balaton” bekende kunstenaar laat in zijn doeken momenten zien, die de doorreizende maar zelden ziet.

De beste manier om Badacsony te bezoeken is per boot en dan een lange wandeling te maken over de slingerende wegen tot op de top van de heuvel. Op deze weg zult u veel wijnkelders tegenkomen, waar u op de terrasjes ook de wijn kunt proeven.

Vanaf de terrassen van Badacsony kunt u nagenoeg het gehele Balatonmeer zien. Op een nabijgelegen heuvel kunt u het kasteel van Szigliget zien, gebouwd in de 13e eeuw en nooit door een vijand veroverd. Szigliget is een rustig dorpje, welk vooral bij dichters en schrijvers in de smaak valt. Zij worden geïnspireerd door de prachtige omgeving.

Wijn

Badacsony breng veel wijn voor. Op deze site wordt dit uitgebreid behandeld op de pagina over Hongaarse wijnen.
Werk en wijn gaan altijd samen met vrolijkheid en een goed humeur, zo ook in Badacsony. De nieuwe oogst wordt met dansen en zingen gevierd begin september. In de traditionele oogstoptocht lopen de deelnemers aan de oogst, de vertegenwoordigers van de volksambachten, de vendelzwaaiers en de wijnbouwers mee, die trots hun vaten tonen op de paard en wagens.

Natuur

Door het milde klimaat groeien er in het Badacsony natuurgebied mediterrane planten. In het veen en moeraslandschap wonen 170 soorten vogels, zoals boom- en slecht-valken, de zwarte specht, de ijsvogel en het blauwborstje. Naast zeldzame en beschermde planten vindt u er allerlei kleine dieren en verschillende soorten hagedissen en kikkers.

Verblijf

Accommodatie is te reserveren in:

Camping in Badacsonyors reserveert u hier.

Eén gedachte op “Badacsony

  1. stein wolfs. bosman

    geweldig, wat een fijne herrinnering heb ik daar liggen, ik kwam er al in1961 een keer was het zo heet, en veel wijn hadden gedronken, en we waren dronken toen moesten we met de boot over, en toen mochten we niet mee van de kapitein, maar wat er pries op de boven op de berg was, weten we nog niet, want we waren verdwaald,, en dan begin september al die wijn feesten , ik ben nu 82 maar ik kan er jammer genoeg niet meer komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *