De verborgen mini-beeldjes van Boedapest

De verborgen mini-beeldjes van Boedapest

Wat hebben een vermoorde eekhoorn, een piepklein tankje en een Hongaarse pop met elkaar gemeen? Nee, dit is geen vreemd raadsel; het zijn allemaal artistieke capriolen van Mihály Kolodko, een guerilla-beeldhouwer, een Oekraïense burger met Hongaarse roots, geboren in de Transkarpatische stad Uzhhorod (Ungvár).

Net als Pokémon blijven zijn minibeeldjes overal in de stad opduiken, dus wees op je hoede voor de volgende grillige installaties. We hebben geen idee wat Kolodko hierna gaat bedenken, maar we zijn benieuwd. In dit artikel gaan we kijken naar enkele van Mihály Kolodko’s prominente minibeeldjes. Ken je nog andere beeldjes? Laat dat hieronder in het commentaar even weten.

Dode eekhoorn

Fotocredits: welovebudapest.com

Als je door de prachtige, met bomen omzoomde Falk Miksa-straat wandelt, verwacht je niet dat je een vermoorde eekhoorn tegenkomt. Zijn lichaam is met krijt omlijnd en hij houdt een pistool in zijn hand.

We weten niet precies wat er met het harige slachtoffer is gebeurd (was het moord of zelfmoord? Is de dader nog steeds op vrije voeten?). Gelukkig voor de eekhoorn die naast het Columbo-beeld werd vermoord , is het een zaak die hij zeker kan oplossen.

Kermit de Kikker

Fotocredits: budapestflow.com

Als je over het Szabadságplein (Vrijheidsplein) bij het Parlement dwaalt, kun je Kermit de Kikker wel eens missen als je niet even naar beneden kijkt. Naast het hek dat uitkijkt over het café op het plein, vind je deze geliefde Muppet.

Hoewel het beeld is gemaakt om te erkennen dat kikkerbilletjes een Hongaarse delicatesse werden in de late 19e eeuw, hoeft u zich geen zorgen te maken! Kermit is geliefd en zal waarschijnlijk niet worden opgegeten. Als u hem toevallig in de wintermaanden ziet, zult u merken dat iemand hem in een gezellig sjaaltje heeft gehuld (omdat het vreselijk koud kan worden in de sneeuw).

Tivadar Herzl

Fotocredits: szeretlekmagyarorszag.hu

Tivadar Herzl was een Joodse Oostenrijks-Hongaarse journalist, schrijver en politiek activist die bekend werd als de vader van het moderne zionisme .

Tegenwoordig vind je een klein beeldje van Herzl met zijn fiets (waarschijnlijk geïnspireerd door een foto van Herzl met zijn fiets in Oostenrijk) op een passende plek bij de iconische synagoge aan de Dohánystraat in het 7e district . Aan de Dohánystraat, niet ver van zijn miniatuurbeeldje, vind je zijn geboorteplaats, die nu het Joods Museum is.

Rubiks kubus

Fotocredits: instagram.com/statuesofbudapest

Wist je dat dit populaire puzzelspeelgoed een Hongaarse uitvinding is ? Het zal je dan ook niet verbazen dat Kolodko de Rubik’s Cube wilde herdenken door er een miniatuurbeeldje van te maken. Hoewel u deze puzzel niet kunt oplossen, kunt u wel genieten van het knappe vakmanschap door naar de oever van de Boeda-rivier te gaan, vlak bij het Batthyány-plein. Daar vindt u het tegenover het Parlement .

Duiker

Foto: welovebudapest.com

Als je naar het beroemde New York Café gaat, vind je de “sleutel” van het café in de handen van een duiker op de kruising van Dohány Street en Osvát Street. Volgens de legende gooide de Hongaarse schrijver Ferenc Molnár de sleutel van het café in de rivier om te voorkomen dat het ooit zou sluiten.

Misschien had Molnárs uitbarsting wel succes, want het café is vandaag de dag nog steeds net zo populair als aan het begin van de 20e eeuw.

Maan Rover

Fotocredits: facebook.com/kolodkoart

Als thuisland van uitvinders is het nooit een verrassing dat een Hongaar achter een innovatief nieuw stukje technologie zit. Ferenc Pavlics vluchtte na de revolutie van 1956 naar de VS en kwam uiteindelijk bij NASA te werken.

Hij was degene die de lichtgewicht maar veerkrachtige wielen bedacht die nodig waren om de maan te doorkruisen op de Lunar Rover. Pavlics kreeg een NASA-award voor zijn prestatie. Toepasselijk genoeg is deze te vinden op Hold (Maan in het Engels) straat op zijn eigen maanvormige paal.

Urinoir

Foto: instagram.com/statuesofbudapest

Een van Kolodko’s oudste ( en makkelijkst te missen ) werken. Deze is verstopt op de muur rondom de Vajdahunyad Castle moat.

Een eerbetoon aan Marcel Duchamps controversiële sculptuur uit 1917, Fountain (zelf een gesigneerd porseleinen urinoir), we blijven gissen naar de bedoelingen van Kolodko. Zinspeelt hij op het gebrek aan openbare toiletten in de omgeving? Of neemt hij gewoon de spot met de wereld?

Rezső Seress

Fotocredits: instagram.com/statuesofbudapest

Gloomy Sunday, somber en berucht bekend als het Hongaarse Suicide-lied vanwege de veronderstelde invloed die het had op de zelfmoordcijfers in de jaren ’30, was het werk van Rezső Seress, die woonde en werkte in de Kispipa-bar in District VII. Als overlevende van werkkampen in de Tweede Wereldoorlog en voormalig trapezeartiest, richtte Seress zich op het schrijven van liedjes na een blessure.

Hij had een fortuin aan royalty’s voor het lied in de VS kunnen innen, maar bleef in plaats daarvan in de bohemian bar, waar hij schreef, piano speelde en zong voor de clientèle. Jaren van depressie volgden en nadat hij een zelfmoordpoging overleefde vanuit het raam op de bovenverdieping. Dit eerbetoon aan zijn talenten hangt aan de muur van het voormalige restaurant Kispipa.

Geblokt-oor konijn

Fotocredits: instagram.com/statuesofbudapest

Kolodko zette zijn nostalgische blik op de Hongaarse televisiegeschiedenis voort door in november 2018 het kockásfülű nyúl (konijn met geblokte oren) te presenteren bovenaan de kabelbaan op de Kasteelheuvel.

De serie werd in de jaren zeventig geschreven door Veronika Marék en geanimeerd door Zsolt Richly. Later werd de serie pas over de hele wereld populair, vooral in de VS, waar de serie na de val van het communistische regime werd uitgezonden op Nickelodeon.

Dit konijn met de hangoren heeft een vogelperspectief op de stad en bekijkt de Donau door haar telescoop.

Hanna Szenes

Fotocredits: facebook.com/hosszulepes.jarunk

Op Internationale Vrouwendag 2020 werkte Hosszúlépés Jarunk samen met Mihály Kolodko om dit prachtige eerbetoon aan een Joodse oorlogsheld, Hanna Szenes, te produceren. Szenes bood zich tijdens de Tweede Wereldoorlog vrijwillig aan om met een parachute naar Joegoslavië te springen om anti-nazi-troepen te helpen.

Hoewel ze veilig ver weg was van de Holocaust (ze woonde in het Britse mandaatgebied Palestina), meldde ze zich aan bij de British Women’s Auxiliary Airforce om samen te werken met partizanen om nazi-activiteiten te verstoren en deportaties naar concentratiekampen te voorkomen .

Nadat ze veilig was geparachuteerd in Joegoslavië, kwam Szenes erachter dat Hongarije nu door de nazi’s was bezet. Desondanks vervolgde ze haar weg naar de grens, waar ze werd gearresteerd door Hongaarse bewakers, en, nadat ze werd gevangengenomen, werd ze bruut gemarteld en geëxecuteerd. Ze had geweigerd de informatie te onthullen die haar ontvoerders zochten.

Dit eerbetoon aan een ongelooflijk dappere vrouw maakt ook deel uit van het initiatief #wonderwomenbudapest, dat tot doel heeft de genderkloof in de sculpturen van de stad te herstellen.

Hanna Szenes, Szenes Hanna-park

Bijl

Foto: facebook.com/kolodkoart

Het Vrijheidsplein is al lang een ideologisch strijdtoneel, met controversiële monumenten uit alle politieke tijdperken van de Hongaarse geschiedenis die schouder aan schouder staan. Kolodko waagde zich in 2019 aan de strijd met zijn minibeeldje Oesjanka (Russische muts), waarmee hij kritiek leverde op de vermeende aanhoudende Russische invloed in de Hongaarse politiek.

Helaas was een extreemrechtse politicus er niet zo blij mee, hij vernielde het beeld met een bijl en gooide het in de Donau. De beeldhouwer reageerde met deze sarcastische comeback, waarbij hij de gewelddadigheid van zijn agressor zowel bespotte als herdacht.

Bijl, Szabadság-plein 15.

14-karaats roadster

Fotocredit: welovebudapest.com

Tussen zijn ogenschijnlijk onschuldige sculpturen van kinderboeken en oude tv-programma’s, toont Mihály Kolodko een voorkeur voor het vieren van de Joodse geschiedenis van District VII.

Naast zijn stukken over Hannah Szenes en Rezső Seress, is er ook dit chique gedenkteken voor het werk van schrijver Jenő Rejtő , een andere Joodse inwoner die fantastische, razendsnelle pulpfictieverhalen schreef. De 14-Carat Roadster is een van zijn beroemdste verhalen en is te vinden vlak voor het Pesti Magyar Színház.

14-karaats roadster, Hevesi Sándor-plein 14.

De Ark van Noach

Foto: kozterkep.hu

Het is de moeite waard om het precieze tijdstip van de dag te vinden om deze Ark te zien , wachtend tot de zon precies op de juiste plek schijnt. Als je dat doet, word je beloond met de regenboog die het einde van de zondvloed symboliseerde, opnieuw gecreëerd in zijn prachtige veelkleurige ramen.

Deze werd (samen met de Roadster en Diver) in augustus 2019 onthuld en markeerde een periode waarin Kolodko’s minisculpturen steeds minder… mini werden.

De Ark van Noach, Bethlen Gábor-plein

Paar trekpaarden

Foto: facebook.com/statuesofbudapest

Het is misschien een kleine omweg vanuit het stadscentrum , maar de 160 jaar oude Dreher-brouwerij in Kőbánya is een bezoek waard, vooral nu het niet één maar twee nieuwe Kolodko-fabrieken heeft. Op de poort zie je een paar trekpaarden die vaten vol goed spul trekken, maar ga naar binnen en je ziet de man zelf: Antal Dreher Sr.

Dreher was een Oostenrijker die het bierbrouwproces revolutioneerde met zijn nieuwe ondergistende Lagerbier , dat gouden medailles won in Parijs, Wenen en zelfs ver weg in Sydney. Tegen de tijd dat hij in 1863 onverwachts overleed, had hij de Kőbányá Brewing Company gekocht, waarmee hij de zaden had gezaaid voor Hongarijes bekendste bier .

Dreher heeft een biermuseum in hun werkplaats in het 10e district, waar u zelf alles over het proces te weten kunt komen. Ook kunt u Kolodko’s nieuwste knipoog naar de geschiedenis van Boedapest bekijken.

Paar trekpaarden Dreher Antalstraat 3.

Brexit

Foto: facebook.com/kolodkoart

Nu het Verenigd Koninkrijk na een langdurige terugtrekkingsperiode eindelijk de Europese Unie verlaat, heeft Kolodko besloten dat we allemaal wat troost kunnen gebruiken met zijn nieuwste stuk, Brexit .

Deze beer , bevestigd aan de muur van de voormalige Britse ambassade in Harmincad utca, zal voor de meesten direct herkenbaar zijn als Mr. Beans geliefde Teddy. In verdeelde tijden kan het een beetje troost bieden aan een gebroken verbintenis.

Brexit, Harmincad utca 6.

Frans Jozef

Foto: facebook.com/kolodkoart

In mei 2021 verscheen de Oostenrijkse keizer (en voormalig koning van Hongarije natuurlijk) Franz Joseph op de Vrijheidsbrug . De keuze van de locatie was veelzeggend, aangezien de brug vroeger de naam van de Habsburgse heerser droeg – hij sloeg er zelfs de laatste klinknagel in om de constructie af te ronden (de klinknagel was van zilver, niet minder!).

Wat de hangmat betreft, dat verwijst naar de mensen die de brug overnamen toen deze een paar jaar geleden voor het wegverkeer was afgesloten.

Hangmatten hingen hoog aan de kabels van de brug, zodat mensen konden ontspannen en relaxen op een van de meest iconische plekken van Boedapest.

Frans Jozef, Vrijheidsbrug

Lecsó (Ratatouille)

Foto: facebook.com/kolodkoart

In dit geval zou het minibeeldje wel eens op ware grootte kunnen zijn, aangezien het een (gastro)rat voorstelt een duidelijke verwijzing naar de beroemde Pixar- film Ratatouille .

Dit werk van Kolodko verscheen in de late zomer van 2021 in Boedapest en lijkt niet alleen een eerbetoon te zijn aan het beroemde filmkarakter, maar ook aan Banksy en aan de Hongaarse keuken.

De getekende rat staat aan de Boeda-kant van de Elisabethbrug en spuit het woord ‘lecsó’ , de naam van een iconisch Hongaars gerecht dat enigszins lijkt op ratatouille , een stoofpot van pepers die het lekkerst is vanaf eind augustus en aan het begin van de herfst.

Het (aangenaam schattige) beeld herinnert ons aan Banky’s vroege werk . De mysterieuze Britse kunstenaar begon zijn carrière met het afbeelden van ratten , een symbool voor de aard van street art: het kan verdwijnen, maar het komt vaak terug!

Wij hopen zeker dat deze blijft, om het nieuwe seizoen te verwelkomen met de smaakvolle Lecsó!

Lecsó (Ratatouille), Döbrentei-plein

Het Russische oorlogsschip

Foto: budapestflow.com

In een scenario dat wereldwijd is opgeschud door de oorlog in Oekraïne , kon de Hongaars-Oekraïense kunstenaar Kolodko niet stil blijven staan. Zijn nieuwe minibeeld in Boedapest stelt Poetin voor op een oorlogsschip. Dit beeld is eigenlijk groot, want de miniatuur ligt op een gigantische middelvinger van steen, die op meer dan één manier kan worden geïnterpreteerd — geen van allen vleiend voor de Russische leider.

Het nieuwe Kolodko-minibeeld verscheen in één nacht, als een krachtig statement over het conflict . Waar anders zou het geplaatst kunnen worden dan op de pier met de naam Moskou, net als een van de twee oorlogsschepen die op 24 februari 2022, de eerste dag van de Russische invasie van Oekraïne, Slangeneiland aanvielen ?

Kolodko woont al jaren in Boedapest, maar hij is geboren in Ungvár (Oekraïne) en heeft familie en vrienden in zijn geboorteland.

Het Russische oorlogsschip, Moskva-sétány

Trabant

Foto: budapestflow.com

Een van de meest iconische symbolen van de Koude Oorlog, een Trabant , is te vinden aan de Boeda-kant van de Margarethabrug . Gemaakt in het voorjaar van 2022, is dit werk van Kolodko in kalksteen en verrijkt de oever van de rivier met een nieuwe fotomoment.

Trabant-auto’s waren het populairste model in Oost-Europa . Ook al stopte de productie in 1991, het is niet zo ongewoon om een ​​aantal van deze kleine auto’s door de straten van Boedapest te zien rijden, een retro-uitzicht dat de aandacht trekt van bezoekers uit het buitenland. Geïnspireerd door Spoetnik, de Sovjet-satelliet, kregen Trabant-auto’s de bijnaam “Trabi” .

Kolodko’s minibeeldje van de auto die op zichzelf al “mini” was, stelt een opwindbaar speelgoed voor : zowel de auto als de speelgoedversie waren gebruikelijk in Hongarije tijdens de Sovjettijd (en beide zijn tegenwoordig populair bij verzamelaars).

Trabant, Margarethabrug – Boeda-zijde

Skála Kopé

Foto: kolodkoart.com

Kolodko roept de herinneringen van duizenden Hongaren op met een eerbetoon aan Kópé, de cartoonmascotte van de grootste Hongaarse winkelketen in de jaren tachtig.

In het socialistische Hongarije werd de opening van de Skálá-winkels verwelkomd als een teken van vooruitgang. De Skálá-winkels waren in feite niet direct eigendom van de staat, maar maakten deel uit van een coöperatie (coop). De chan werd op de nationale televisie geadverteerd door een brutale jongen genaamd Kópé, van “Coop”, die pakkende jingles zong.

Nu juicht een kleine Kópé voorbijgangers toe op het drukke Nyugatiplein, waar het Skálá Metró-gebouw uit 1984 modernere winkels herbergt. Zijn hart bonst buiten, als hij zich herinnert hoe Skálá-winkels bedoeld waren om harten van mensen te stelen.

Skála Kopé, Nyugati-plein

In wijn Veritas

Foto: kolodkoart.com

Voor het geval we nog een reden nodig hadden om Óbuda te bezoeken, is er nu een nieuw Kolodko minibeeldje om naar te zoeken in dit afgelegen gebied. Een piepklein Romeins legionair is geplaatst in de ruïnes van het amfitheater van Aquincum , de oude Romeinse stad gesticht aan de Donau.

Aan de hand van het beeld hangt een kruik wijn, getiteld “In vino veritas” (“In wijn is waarheid”). Vanuit de positie van de legionair lijkt het alsof hij een glas te veel heeft gehad en geen wijn meer heeft.

De kunstenaar had een soortgelijk exemplaar in Pula (Kroatië) geplaatst. Óbuda, het oude Boeda, ligt in het noorden van de stad en werd in 1873 samengevoegd met Pest en Boeda tot Boedapest.

In Vino Veritas, Aquincum Militair Amfitheater

Er was eens een hondenbeurs in Boeda

Foto: kolodkoart.com

We kunnen gerust stellen dat Boedapest een hondvriendelijke stad is, en Hongaren zijn dol op hun honden. Hoe frivool deze zin ook mag klinken, het is waar: dit is een van de dingen die bezoekers opvallen aan Boedapest, en het is een mooier kenmerk dan de vele rokers die ook de aandacht trekken!

Kolodko’s “Er was eens een hondenbeurs in Boeda” is een groep minibeeldjes met Hongaarse rassen zoals de Vizsla en de Puli , maar ook een munt met koning Matthias, vanwege een volksverhaal dat aan hem is gerelateerd.

Dit bijzondere minibeeldje lijkt wel een interactief monument te worden: niet alleen kinderen (en oudere kinderen!) staan ​​in de rij om selfies te maken met de schatjes, maar sommige kinderen brachten ook wat lekkers mee voor de puppy’s!

Er was eens een hondenbeurs in Boeda, Batthánystraat 26.

De Russen zitten al in de voorraadkast

Foto: kolodkoart.com

Een Russische soldaat kijkt in een (mini) voorraadkast, waar een lege pot jam staat. Achter hem staat een stoel.

De tweede Kolodko’s reactie op de oorlog in Oekraïne in 2022 is gepositioneerd in een kleine gleuf tussen de muren van de rivieroever in Buda, dicht bij de Várkert Bázár. Het kunstwerk is gemaakt om in deze kleine ruimte te passen.

Uit Kolodko’s handen komt een geminiaturiseerde voorraadkast met een werkende deur. Op de deur staat de tekst “spájz” (voorraadkast). Het citaat “De Russen zijn al in de voorraadkast” komt uit de Hongaarse satirische film “The Corporal and the Others” uit 1965 en het werd een gezegde in de Hongaarse taal.

De Russen zitten al in de voorraadkast, Ybl Miklós ter

Onder ons

Foto: kolodkoart.com

Op 23 oktober 2022 plaatste Kolodko een minibeeldje van 2 laarzen op een skateboard, aan een kant van het nieuwe Etnografisch Museum, op het Plein van 1956. Volgens de kunstenaar is dit het enige beeldje dat hij van plan was op een specifieke dag te plaatsen: 23 oktober is namelijk de nationale feestdag ter herdenking van de revolutie van 1956 tegen het Sovjetregime.

Tijdens de revolutie sloopten de mensen van Boedapest het enorme standbeeld van Stalin dat op het plein bij het stadspark stond. De laarzen van Stalin, het enige deel van het standbeeld dat de revolutie ‘weerstond’, bleven een symbool van het communistische regime in Hongarije en deze plek werd jarenlang ‘Laarzenplein’ genoemd . Een symbool van iets koppigs, iets dat volgens de Oekraïens-Hongaarse kunstenaar de laatste jaren is teruggekomen, maar dan onder een andere naam.

Er zijn twee laarzen, een voor het verleden (Stalin) en een voor de huidige onderdrukking. De minilaarzen hebben de botten die uitsteken: aan de ene kant is het een symbool voor de noodzaak om het systeem te doorbreken dat leidde tot de huidige oorlog, aan de andere kant een verwijzing naar een populaire videogame “Among Us”. De laarzen staan ​​op een skateboard, want het nieuwe museum, dat in mei 2022 is geopend, heeft de vorm van een skateramp.

Onder ons, Museum voor Etnografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *