Balatonederics

Plaatsen > Balatonederics

De badplaats Balatonederics ligt aan de noordoever van het Balatonmeer aan de oostelijke rand van het Keszthely-Gebergte. Het ligt enkele kilometers ten oosten van Keszthely op de plaats waar enkele belangrijke wegen samenkomen. Van oudsher is het toerisme van groot belang geweest voor deze plaats.

De plaats wordt reeds in 1262 in een oorkonde genoemd. 

Bezienswaardigheden:

De rooms-katholieke Kerk staat in het midden van het dorp op een kleine heuvel. Vermoedelijk is de kerk reeds in de tijd van het koningshuis Árpád gebouwd maar uiterlijk in de 13e eeuw in Romaanse stijl verbouwd. De kerk is in de 70-er jaren van de 19e eeuw geheel gerenoveerd. Door deze restauratie heeft de kerk echter veel van haar oorspronkelijke historische waarde verloren.

Op de wijnberg “Újhegy” staan meerdere kelderhuizen. Huis nr. 22 is een bezoek waard. In de omgeving van Ederics, in het park van het Fekete-Slot is een kleine botanische tuin te bewonderen.

Het dorp is mede bekend door haar Afrika Museum. Het Afrika Museum is opgericht door Endre Nagy, de bekende jager en Afrika-reiziger. De bonte verzameling van het museum bestaat uit jachttrofeeën en Afrikaanse kunst- en gebruiksvoorwerpen.

Haar grootste naamsbekendheid heeft de plaats echter door haar mooie strand aan het Balaton met veel toeristische accommodatie, campings enz. 

Kortgeleden werd hier de grootste druipsteengrot, Csodabogyós, in west Hongarije ontdekt. De onlangs geopende druipsteengrot kan op verzoek worden bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *