Balatonlelle Balatonboglár Boglárlelle

Balatonboglár  In Balatonboglár  wonen 4500 inwoners. het dorp ligt aan de zuidoever van het Balatonmeer aan de M7 tussen de dorpen Fonyód en Balatonlelle. In 1211 werd de stad voor het eerst genoemd maar de omgeving is reeds 6000 jaar bewoond geweest. Sinds het einde van de 19e eeuw is het een badplaats. In 1904 werd de eerste bad-vereniging opgericht en in 1912 werd Boglár tot medicinaal bad verklaard.  Het grootste strand is het Platánstrand waarbij elke zomer de feestelijkheden plaatsvinden. Uit deze zelfde tijd stamt de nieuwe haven die tegenwoordig een van de grootste zeilboothavens van het balaton is.  In 1978 ging Boglár met Lelle samen tot Boglárlelle. In 1991 zijn ze echter weer zelfstandig verder gegaan.

In het centrum staat de katholieke kerk welke in 1932 gebouwd werd. het oudst bewaarde bouwwerk in het dorp is het in 1835 gebouwde classicistische herenhuis (Szabadsag ut 14).

Op een buiten het dorp gelegen berg is een kogelvormige uitkijktoren geplaatstvanwaaruit u een bijzonder uitzicht over het Balatonmeer heeft. 

 

Tot Balatonboglár behoren ca. 3500 hectare aan druivenvelden. BB – Balatonboglári Borgazdasagi Rt. is de grootste wijnbouw-onderneming in de gehele zuid-balaton regioIn het nabijgelegen kasteel Szölösrislak kan men een moois wijnmuseum bezoeken. Wilt u meer weten over de Hongaarse wijnen? Bezoekt u dan onze themapagina wijn.

BalatonlelleDe meerdere kilometers lange badplaats begon zich rond het jaar 1900 te ontwikkelen. Net als lang de gehele zuid-oever heeft het balatonmeer in Balatonlelle een zeer langzaam aflopende oever en het is daarom erg geschikt voor kleine kinderen.

Het centrum wordt gevormd door de promenade tussen de haven en het station. Daar zijn de parkeerplaatsen, parken, de meeste winkels en kiosken gevestigd.

De school was oorspronkelijk een herenhuis. In de omgeving van de school is een oude dorpssmit gevestigd (Szabadság utca 52) welke ook te bezichtigen is. Op de plaats waar nu een uit baksteen opgetrokken kerk staat stond reeds in de 11e eeuw een kerk welke bij de invallen van de Turken vernietigd werd. Het meest waardevolle stuk in de huidige kerk is een  Pietá van rond 1700, die ook al in de oude kerk gestaan heeft.

Op de wijnberg staat een Barock-kapel uit de 18e eeuw. In de in de omgeving liggende wijnkelder kunt u proeven van de wijn die hier gemaakt wordt. Meer informatie over de wijn leest u op onze wijnpagina.

Wijnoogstfestival in  Balatonboglár

De wijnbouwers van de wijnstreek Boglár slaan elk jaar in de maand augustus in Balatonboglár hun tenten op om een week lang hun beste wijnen aan te bieden aan de bezoekers. Daarnaast bieden ambachtslieden hun waren aan en kan men van heerlijke hapjes genieten. ’s Avonds wordt het festival nog kleurrijker door het optreden van zangers, ensembles en volksdansers Bovendien zijn er gezellige wijnveilingen. Informatie via e-mail: balatonboglar@tourinform.hu  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *