Börzsöny-gebergte

Plaatsen > Börzsöny-gebergte

Börzsöny-gebergte (Börzsöny-hegység) Het romantische Börzsöny-gebergte is bijzonder waterrijk, het telt meer dan 335 bronnen en vele beken met snelstromend water. Met zijn uitgedoofde vulkanische bergtoppen, diep uitgesleten dalen, nauwe passen en fraaie rotsvormen vormt het Börzsöny een prachtig natuurgebied.

Van de top van de 939 m hoge Csóványos-berg kijk je tot ver in de omtrek en vanaf de top van de Hegyes is de gehele Donau-bocht te overzien. 

Het Börzsöny Museum in Szob (Szent László u. 14) biedt een overzicht van de rijke flora en fauna en de archeologische vondsten in dit gebied. De ommuurde Sint-Stefanuskerk in het prachtige bergdorpje Nagybörzsöny stamt uit de 13de eeuw en is één van de mooiste bergkerken uit de tijd van de Árpád-dynastie. Interessant zijn ook de mijnwerkerskerk (József A. u. 1) en de nog werkende watermolen (Széchenyi tér 10/A). Ook een ritje over de vernieuwde smalspoorlijn door de bossen van het Börzsöny-gebergte naar Nagyirtás-puszta is zeer de moeite waard. Márianosztra is een beroemde bedevaartplaats.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *