Felcsút

Felcsút is een plaats in de Hongaarse provincie Fejér. Felcsút telde in 2001 1669 inwoners. Felcsút ligt op 40 kilometer van Boedapest en is niet veel meer dan een verzameling boerderijen in het groen.

Niemand buiten Hongarije zou ooit van het dorp hebben gehoord als het niet het geboortedorp was van de Hongaarse premier Viktor Orbán. 

Volgens berichten uit 2017 strooit Viktor Orbán kwistig met EU-geld in zijn geboortedorp. Zo werd er in 2012 een voetbalstadion gebouwd waar alle dorpsbewoners twee keer in kunnen. Er is plek voor 3.500 man publiek, twee keer zo veel als het aantal inwoners van Felcsút. Ook liet Orbán in zijn geboortedorp een spoorlijn aanleggen. Het treintje dat in zijn jeugd nog langs Felcsút reed, stond model voor de ‘vintage trein’ die hij weer wilde laten rijden. In de jaren 70 werd die treinlijn geschrapt, omdat te weinig mensen gebruikmaakten van de verbinding. De Hongaarse regering financierde de bouw voor 80 procent met Europese subsidies. Gemiddeld trekt de trein 30 passagiers per dag. De treinrit duurt drie kwartier en de eindbestemming is het dorp Alcsútdoboz, dat een krappe 6 kilometer verderop ligt.