Káli-medence

Plaatsen > Káli-medence

Káli-medence ligt aan de noordover van het balatonmeer.

Het bekken van Káli heeft een beschermde status gekregen doordat het tot natuurmonument is verklaard. Het bekken wordt gevormd door een ring van slapende vulkanen waartussen een aantal dorpen ligt dat al sinds de eerste geschiedschrijving bewoond is.

Het gebied is uitermate geschikt voor een mooie wandeling, vanwege de rust en stilte is het zeer geschikt voor het plattelandstoerisme. Leuke uitstapjes zijn de eerder genoemde bron in Kékkút, het Kornyimeer, Mindszentkálla, Hegyestû, het Steinmeer in Szentbékálla, Köveskál en Kõvágóörs.

Vooral interessant in het Káli-bekken zijn de resten van het middeleeuwse paleis en de kerk en de geologisch formaties zoals de basaltpilaarformatie van Hegyestû, de basaltpilaren van de Fekete-berg, de miniatuurkratermeertjes van het Kornyi meer en de bijzonder zeldzame, bizarre ‘steenzeeën’ in Szentbékkálla, Kõvágóörs en Salföld.

Bij het dorpje Kékkút bevindt zich een mineraalwaterbron die al in de Romeinse tijd bekend was. Het water wordt nu gebotteld en verkocht onder de handelsnaam Theodora.

Op de boerderij van het natuurbeschermingsgebied Sasföld hebben ooit inheemse dieren als het grijze rund, het racka-schaap en de buffel hun woonplaats hervonden. De oude boerenhuisjes van het bekken hebben grote museale waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *