Keszthely

Plaatsen > Keszthely

Gelegen op de westelijke oever van het Balatonmeer is het vakantiecentrum Keszthely, met zijn bevolking van 22.500, de grootste stad aan het Balatonmeer. Keszthely is rijk in traditie en biedt een zandstrand, hotels en volop recreatiemogelijkheden.

György Festetics bouwde hier Europa’s eerste agrarische hogeschool (nu de Universiteit van Landbouw). Deze hogeschool droeg bij aan het belang van Keszthely als een cultureel en educatief centrum.

Keszthely is de geboorteplaats van Károly Goldmark, de componist van de opera “De koningin van Sheba”. Geschiedenis In de Neolithische tijd vestigde zich bewoners in deze regio, die later gevolgd werden door Kelten, Romeinen, Langobarden, Avaren en Magyaren. Keszthely profiteerde van haar positie op het kruispunt van belangrijke handelsroutes en werd een bloeiende marktstad in de Middeleeuwen en een provinciale stad in 1421. Keszthely was niet in staat om te voorkomen dat ze werd ingenomen door de Turken en later door de Habsburgse troepen, nadat zij steun verleende aan de Rákóczi opstand.

Na 1739 kwam Kesthely in eigendom van de familie Festetics, die grote landgoederen bezat op het omliggende platteland en zij maakten de stad het centrum van hun culturele activiteiten. De grote grondeigenaar Graaf György Festetics (1755-1819), was een beschermheer van de kunsten en wetenschappen en oprichter van het Helikon literaire kring en de Helikon Festivals, de basis van de Helikon Bibliotheek. Zijn belangrijkste bijdrage aan de culturele ontwikkeling was echter de oprichting van de GEORGIKON (1797), de eerste agrarische hogeschool in Europa (nu de Universiteit van Landbouw). Sinds het midden van de 19de eeuw is Kesthely uitgegroeid tot een volwaardig vakantieoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *