Ócsa

Plaatsen > Ócsa

De hervormde kerk van Ócsa, oorspronkelijk gebouwd als basiliek van de premonstratenzer proosdij (Bercsényi u. 2) is een indrukwekkend exemplaar van dertiende-eeuwse romaanse bouwkunst. Deze kerk is van oorsprong de proosdij kerk van een klooster van de orde der premonstratenzers. Na een brand in 1896 werden bij herstelwerk­zaamheden 13de-eeuwse fresco’s ontdekt. Recentelijk is de kerk opnieuw zorgvuldig gerestaureerd.

Midden tussen boerenhuizen met rieten daken staat het streekmuseum van het natuurbeschermingsgebied van Ócsa (Bercsényi Miklós u. 4). Het museum toont een originele boerenkamer met prachtige voorbeelden van volkskunst. Tevens is er een expositie over de geschiedenis van het onderwijs. Op het kerkhof (Temetõ u.) vallen de typische houten grafzerken op (in het Hongaars: kopjafa). In de wijngaarden van de Öreg-hegy bewaart men de lichte wijnen van Ócsa in kelders die in de aarde worden ingegraven.

Ócsa heeft ook een vogel-ring-station waar vogel gevangen worden waarna ze geringt worden envervolgens weer vrijgelaten.

Het terrein direct ten zuiden van het stadje is een beschermd natuurgebied (Ócsai tájvédelmi kórzet, 3500 ha) dat voornamelijk bestaat uit moerassen en kleine meertjes. Moerasbrandne­tel, breedbladerige wolbies, zegge en boterbloem behoren tot de belang­rijkste flora in dit typische voorbeeld van een ‘wetland’. De kleine bossen op de tussenliggende zandgronden bestaan voornamelijk uit essen, iepen en eiken. Valken, haviken en adelaars (Aquila pomarina) jagen op de tal­rijke kleine zoogdieren en amfibieën. Tot de veldvogels behoren de kwar­tel, de ijsvogel en de langorige velduil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *